Dagens snälla Salza

Igår ett monster, idag som ett litet lamm haha..
Idag skötte hon sig och det var inget dragandes i stallgången inte, idag spelade hon snälla söta gulliga Salza som man gärna får pussa på mulen och klappa i ansiktet, haha.
 
Morgonen började redan 7.00 i stallet men då på Veda där jag jobbade fram till 12, åt lunch och åkte sen vidare till Salza. Började med att mocka och fixa i stallet och tog sen in lermonstret som förstört ännu ett täcke, denna gång hennes utetäcke och ännu ett par av sina hagboots... Hur lyckas man?
Gick snabbt att borsta eftersom jag spolade av ler-benen och på kroppen var hon knappt lerig (Tack gode gud att hon inte hade rullat sig). Haha vi hade en diskussion i stallet om vintern eller våren är bäst. Jag var helt övertygad om våren för jag hatar kylan men med den här leran ville vi ha tillbaka snön haha... Nej jag vill ha sommar sol grönt gräs, ingen lera och typ 17-18 grader, det räcker!
 
Aja hur som helst så red jag ett dressyrpass idag i ridhuset i ca 40 min, på med tränset och vanliga bettet igen och gramanen och nu var allt som vanligt igen... Hon hatar det där andra bettet haha, tydligen var det just det bettet som inte alls funkade på henne, vilket jag märkte igår.
Jag red iaf fram ganska länge i låg och rund form, ställde och formade och flyttade undan lite. Sen lite galopp i båda varven med också ställa igenom åt båda hållen, bibehålla galoppen och rulla på i låg rund form. Hon kändes väldigt bra faktiskt, stadig och jämn och inget tjaffs.
Red sen lite skänkelvikningar och övergångar, sen mycket galopp där jag också gjorde övergångar, lite förvänd galopp och tränade på några enkla byten som faktiskt gick bra! Superkul då dem gått rätt dåligt på senast men idag satt dem!
 
Hon gick inte i absolut högsta form idag men jag kände att vi kom en bit på vägen från igår iaf och det nöjde jag mig med. Hon var rund och kort i kroppen, inte dragandes och lyssnade på förhållningarna och rullade på bra, så när jag kände mig nöjd så avslutade jag med att trava av henne och sen skrittade jag av för hand i ridhuset en stund.
 
Skönt att det gick bättre idag! På måndag rider jag henne igen, tror lite dressyr men om det är riktigt fint väder kanske jag rider ut en sväng, länge sen nu. Snön har ju hindrat mig typ tre gånger men nu borde det gå att komma ut och trava och galoppera lite på grusvägarna!



Dålig stalldag

Ni vet när man är påväg till stallet, är jättetaggad på att rida och verkligen har en plan för hur man ska rida passet. Kommer dit och bygger upp en jätte ambitiös cavalettiövning med flera olika bommar och små hinder. Borstar och fixar hästen extra fin och väljer ut fina prylar att klä på hästen- Så går passet skitdåligt.
 
Precis så var det idag, om inte ännu värre...
Det började med när jag skulle ta in Salza från hagen, hon var snäll hela vägen fram till dörren in i stallet där hon helt plötsligt börjar resa sig så jag trodde hon skulle stegra så jag backade undan lite, men då hoppar hon rätt upp i luften och typ bockar? Börjar dra runt och jag får säga ifrån rätt ordentligt. Kommer in i stallet och är lugn några sekunder, sen så bara plöjer hon över mig typ, lyssnar inte alls och hon var som en plogmaskin med mig släpandes.. Hon fick gå in i boxen en stund och tagga ner lite...
Borstade och fixade och sen ut i ridhuset. Hann komma in genom dörren innan hon börjar trava runt mig med näsborrarna helt uppblåsta och hon låter som en drake typ... Okej vad nu det var, kom in genom dörrarna och då var hon helt lugn.
 
Själva ridpasset då. Hade som sagt lagt fram en del bommar, tänkte rida lite med dem idag. Hade 4 travbommar på ena långsidan, sen 2 travbommar på en volt och på andra sidan volten ett litet hinder/upphöjd bom med sockerbitar, och på andra volten tre galoppbommar med en upphöjd bom med sockerbitarna, typ 15 cm hög. Travade igång henne och till en början kändes hon OK men sen blev hon starkare och starkare och bara tjaffsade och var ostadig i formen. Red lite över travbommarna och dem fixade hon bra.  När jag galopperat igång kom jag typ 2 gånger på det lilla hindret, bröt av till trav och travade över bommarna, sen galopp igen och hoppa. Till en början bra men som sagt blev hon jättestretig sen och lyssnade inte alls på mig. Tog typ 87 meter att stanna då hon bara tog tag i bettet och drog. Inte alls okej så massa övergångar hela tiden men det blev aldrig riktigt bra. Jag hann aldrig komma till galoppbommarna då hon inte var helt ihopriden utan mest flängde runt och när hon är så kan jag inte styra in på 3 galoppbommar med en upphöjd bom för då kommer både bommar och ben flyga hit och dit...
Hon var verkligen jobbig så jag fick börja om och la bara ner henne i formen för att hon skulle vara stadig och inte bli dragandes. När hon var stadig i både trav och galopp avslutade jag, det blev alltså inte så mycket bommar som var tanken tyvärr. Red dessutom på ett "nytt" bett och man ska väl inte skylla på bettet men hon var ovanligt stark och hängande så det kanske var till viss del pga det? Vet inte, jag red jäkligt dåligt också men imorgon tar jag det vanliga bettet igen.
 
Imorgon blir det dressyrpass och då måste jag få lite ordning på det här känner jag, har varit lite halvdana pass rätt länge nu tycker jag... Inte bra, imorgon får jag trimma vidare och inte ge mig!
 Var iaf väldigt ambitiös tycker jag som tog fram så mycket bommar, ett kul varierat pass tänkte jag åtminstonde, något annat blev det ju haha ;)



Fredag

Har varit hemma en stund nu efter skolan, slutar supertidigt på fredagar vilket är jätteskönt för då kan man åka ut till stallet redan vid lunch!! Om man nu hade körkort och bil dvs... ;)
Har fått vänta tills nästa buss som går strax efter 2.

Idag ska jag till Salza vilket känns som en evighet sist typ?? Red henne förra veckan bara på söndag och då skrittade jag 90% av passet så det hänger inte kvar på minnet så länge haha.

Tänkte iaf om ridhuset är ledigt plocka fram lite bommar och kanske något litet hinder/upphöjd bom för att det är kul :) Annars är det nog mest fokus på kvickhet, att hon ska lyssna på förhållningar och lösgjordhet.



Maestro

Igår på dressyrspecialen fick jag rida Maestro vilket var en liten överraskning, och framförallt en utmaning. Han är verkligen svår att rida då han gör sig så kort i kroppen, spänner sig mycket och vill göra sig hög i nacken och det enda man behöver jobba på under passet är iprincip att bara få honom att sänka sig. Vi fick rida självständigt vilket verkligen var bra då det är jättesvårt att rida övningar och annat tycker jag som kanske inte passar just honom. Om vi typ hade ridit skolor eller någon svår övning som kräver lite mer hade det nog gått rent åt skogen haha..
 
Jag red hela tiden mot att få honom att sänka sig och trava iprincip som man gör när man travar fram på en häst som har lättare att gå i låg form och sedan plocka upp. Problemet med honom är att jag kan om jag vill bara släppa ut på tyglarna och så travar han där lite lägre med halsen men med noll kontakt i tygeln. Jag vill ju få ett stöd i handen och att han då ska sänka sig och vara rund och låg, och det är jättesvårt då han släpper kontakten lite och trycker upp nacken.
Men jag red mest på volt och fyrkant faktiskt, lektionen gick jättefort kändes det som men jag red i trav och galopp och fokuserade som sagt bara på att få honom lägre och jag gjorde det enkelt för oss för att han inte skulle spänna sig ännu mer. Stundvis blev han ganska rund och låg och då berömde jag och försökte hålla det men ganska snabbt så spänner han sig igen och det är bara att fortsätta nöta vidare.
 
En liten höjdpunkt var faktiskt första volten i vänster galopp då han sänkte sig ordentligt men fortfarande var rund, och började höja ryggen lite vilket man verkligen känner på honom. Springer han med huvudet i vädret och sänker ryggen är han näst intill omöjlig att sitta på i galoppen men här var han riktigt behaglig faktiskt, rund och mjuk och var faktiskt jättefin några språng!
 
En utmaning är det som sagt att rida honom, men man lär sig väldigt mycket! Hästar är så olika och man måste hela tiden anpassa sig efter just den hästen man sitter på, nyttigt att få rida så mycket olika hästar som är så olika! En av fördelarna med ridskola, man får verkligen rida mycket olika hästar, vilket man lär sig något otroligt på!



Dålig uppdatering

Förlåt för min frånvaro återigen...
Har en del i skolan att ta igen, ligger på rätt mycket för körkortet nu då jag börjat sent och fyller 18 om en månad så vill kunna ta körkortet så snart som möjligt.
Har bara haft ett ridpass den här veckan och det var igår så ska skriva om det snart. Först ska jag göra klart en text till skolarbete!



Söndag

Dagen började med att jag övningskörde till stallet vilket gick bra. Tog direkt in Salza och fixade iordning henne och sen satt jag upp strax innan 11. Hade tänkt rida ut en sväng och om det var bra underlag trava lite. Hann bara en bit bort till gården och helt plötsligt blev snön superdjup och det började kramas under hovarna på henne. Till slut gick det inte längre att gå där längre så jag fick vända tillbaka och skritta hem igen. Tänkte istället rida en annan tur men då var jag tvungen att rida upp för asfaltsbacke som var isgata och det vågade jag inte chansa på ifall hon skulle halka, och sen fanns det inte mycket mer att välja på. De flesta ridvägarna kommer man till när man tagit sig förbi gården men som sagt gick det inte att rida dit idag...
 
Jag gick in i ridhuset och tränade lite extra på bara skrittdelar. Det är något jag ska erkänna att jag är dålig på. På vanliga pass är skritt=paus och vila typ, men idag har jag tränat ökad skritt-samlad skritt-ökad skritt-samlad skritt. Lite svaga skänkelvikningar åt båda hållen och halter och lite ryggningar. Travade också några varv på volt och fyrkant i båda varven i låg form och sen fick det räcka. Skrittade ute i typ 15 min och var i ridhuset i 10 minuter så det var inte alls ett hårt pass idag.
 
Efter ridning tog jag hand om henne och sen fick hon äta lunch i hagen, jag fixade all utrustning och röjde upp lite i skåpet, mockade och fixade mat och sen åkte jag vidare.
 
Efter Salza körde jag till Veda där jag, Anna och ett gäng barn skulle tolka på utebanan, men det blev ju världens kramsnö så istället hade vi lite koner uppställda och så tolkade vi bakom Annas bil haha! Alla fick åka på lina på små skidor bakom bilen och köra lite slalom och jag tyckte först typ "Hur svårt ska det vara att bara hålla balansen??". Sen fick jag prova.... ;) Satans svårt att stå upp och jag flög i backen flera gånger... Haha det var kul men skitsvårt! Var nog bra att vi övade lite bakom bilen ifall vi ska tolka bakom häst på riktigt nästa gång ;)
 
Efter bil-tolkningen var jag på stallvärdinnemöte på Veda i typ 1,5 h och sen körde jag hem!



Gårdagens dressyrspecial

Igår på Veda red jag Ebbe i dressyrspecialen vilket var kul, var ett tag sen sist nu, eller ja i december.

Vi joggade igång först och då kändes han jämn på båda tyglarna och rund och fin. Sen lite galopp och övergångar som han också gjorde bra.

Under passet gjorde vi massa diagonalslutor som gick riktigt bra måste jag säga, han gjorde dem verkligen superbra. Vi gjorde lite öppnor och red innanför spåret på fyrkanten för att hästarna inte ska ha stöd av väggen. När vi kommit en bit in på passet och börjat "höja nivån" lite började han tagga till och blev stark och verkligen flashade på, vi gjorde travökningar på långsidorna som han gjorde fint och uppskattade att vi äntligen la i en högre växel ;)

En till sak som var svår var när vi red diagonaler i galopp och skulle bryta av till trav i hörnet. Ebbe ville verkligen antingen öka galoppen eller byta galopp. Han har ju lärt sig byten då han tävlade div 1 i höstas med Magnus så galopp på diagonal=galoppombyte, enligt Ebbe ;)

Men jag är överlag nöjd! Han blev som sagt lite väl taggad men annars fin!

Avslutade dagen med att övningsköra hem från stallet och det gick riktigt bra. Jag får ju faktiskt ta körkort om 1 månad men njaaa, skulle inte tro det haha. Hoppas till våren/sommar!
Gamla bilder



Två fina änglar

Idag har två av våra underbara lektionshästar på Veda fått vandra vidare till Trapalanda.
Den ena vår gamla trogna ponny Paloma som blev hela 30 år. Hon skadade sig tyvärr illa i hagen igår och fick somna in idag. Paloma har bott på Veda under alla mina år på ridskolan och hon har verkligen varit en riktig läromästare för alla barn, även mig. Paloma hade jag på mitt första ridläger dessutom! En enormt trygg ponny och så otroligt snäll.
 
Den andra är tyvärr världens goaste, finaste, bästa Jim som varit min absoluta favorit på ridskolan. Han opererade ena bakknät för två år sen och har aldrig blivit helt bra sen dess. Han har blivit behandlad flera gånger men haft flera hältor om och om igen och nu sista passet jag red honom var det nog den värsta gången. Det läkte helt enkelt aldrig och han fick idag följa med Paloma till Trapalanda. Tråkigt med en 10-årig fantastisk häst som haft sån jäkla otur med sitt knä.
Har varit rätt knäckt hela dagen och bara gråtit och varit ledsen precis hela dagen, men det är fortfarande lite ofattbart att han inte är kvar längre, har inte riktigt förstått det. Senast igår stod jag i hans box och kramade om honom och dränkte hela mitt ansikte i tårar, och idag är han inte kvar.
 
Jag hann pussa båda hejdå igår kväll men det var tungt att åka därifrån..
 
Är så j*vla ledsen rent ut sagt och det är hemskt att behöva säga hejdå till ett djur man kommit nära. Kommer verkligen sakna Jimpan. Livet är sjukt orättvist.
Men nu slipper dem ha ont ♥
 
Älskade underbara Jimpan, Jimpiboy, Jim, allt vad jag kallat dig. Kommer sakna dig
 
Fantastiska, kloka, fina Paloma 



Dressyrspecial

Ikväll har jag ridit dressyrspecial på Veda och jag fick rida en av de nya hästarna, den lilla storhästen som jag tror heter Bengali, annars kallas den Gräddnos i pärmen haha! Passar dock honom då han är riktigt söt och vacker!
 
På lektionen red vi lite självständigt vilket jag gillar, vi får lägga in övergångar vart vi vill och trimma på. Jag joggade igång och försökte få honom så låg som möjligt då han var lite kort i halsen från början, och bara hitta takten och så eftersom det är en helt ny häst för mig och då går dem första minuterna åt att bara rida in mig lite på honom. Efter ett tag började han slappna av lite mer och blev fin tycker jag! Han hade ett litet knep att lägga huvudet på sne och ta in nosen så jobbade hela passet på att alltid ha honom rak istället för på sned.
 
Galoppen var riktigt fin! Stor, luftig och mjuk och han lyssnar jättebra på både fattningar och övergångar.
 
Han var verkligen jättesnäll och duktig! Han är dock ganska liten och nätt och det är lite svårare att få balans då men det gick bra! Jättekul att rida och hoppas på fler gånger :)
 
Fick en enda bild och den blev riktigt dålig tyvärr.. Jag hann bara ta den bilden sen dog mobilen på batteri. Men det kan ju ändå vara kul att se hur han ser ut tänkte jag.



Underbara SL

Efter en sämst och tråkig skoldag så skyndade jag mig hem, fixade köket snabbt, bytte om till stallkläder och sprang till bussen. Kom precis i tid och åkte ner till centrum, en tur som ska ta typ 4 min men som tog 9 MINUTER endast för att busschaffören körde ca 15km/h... När jag kom fram skulle min nästa buss gå om 2 minuter. Jag hade ca 50 m att gå så jag gick ganska snabbt men när jag såg att den började blinka ut från stationen började jag springa, hann såklart inte så sprang över till andra sidan vägen eftersom den åker tillbaka efter rondellen. Vinkar och vinkar och typ står i vägen men gubben bara blänger och gasar förbi mig. Svordomar och spark i snön och sen stod jag där och undrade vad jag skulle göra nu... ;)
Det går verkligen inga bussar till Veda, det skulle gå en till på dagen och den gick om 1 timma så jag fick ta tåget till Ormsta och tänkte gå därifrån. Ringde mamma och kollade om hon kunde köra mig men det kunde hon inte, men 10 min senare när jag var ute och gick ringde hon igen och sa att hon kunde hämta upp mig på vägen.
 
4 min biltur på en väg som skulle ta typ 40 min att gå, i typ 15- också så det var skönt!
 
Hade teori med barnen och idag har hjälptes dem först åt att borsta och kratsa hovar på Jane och göra henne klar och sen gick vi igenom både sadling och tränsning! Duktiga dem börjar bli nu, 1 termin har dem gått hittils och har lärt sig massor i stallet, och dessutom börjat rida utan ledare i skritt och trav! :)



Veckoplanering

Måndag: Teori med nybörjargruppen på Veda
Tisdag: 
Efter skolan åker jag och Linnea på en liten tripp till hästbutiker för att shoppa lite välbehövt!
Onsdag: Lektion på Veda
Torsdag: Inget hittils
Fredag: Stallvärdinna på Veda och sen dressyrspecial!
Lördag: Jobbar på Veda 7-16
Söndag: Stallvärdinne möte 15:30 och ska hinna rida Salza också. Antagligen gör jag det innan, någon gång vid lunch.



Söndag

Idag tog jag lite sovmorgon och sedan åkte jag och mamma till täby centrum och jag passade på att övningsköra både dit och hem vilket gick jättebra! I Täby köpte jag en jacka och vantar bara. Välbehövt kan jag ska!!
 
Har också hunnit med att baka idag! Hade tråkigt så fick för mig att baka något, chokladmuffins med hackad vit choklad och mandlar i och dem blev supergoda! Lite talang i köket kanske jag har ändå? ;)
 
Nu ikväll har jag redigerat bilder och rensat, tvättat och strykt mina ridkläder. Helt plötsligt har jag typ 200 ridstrumpor igen och massa ridbyxor, tröjor och fleecar? Gömde sig en del under min stora hög i garderoben haha...
 
Imorgon är det ny vecka och skola igen som vanligt. På kvällen teori med "mina" barn i nybörjargruppen och sen får vi se vad jag gör på kvällen!
 Passande bild... Men saknar sommaren något galet nu!! Hur härligt ser inte detta ut???



Lördagen

Igår gick jag upp vid 9, åt frukost och sen vid halv 11 satte jag och mamma oss i bilen och så övningskörde jag i typ 1,5 timmar. Gick super faktiskt, det var bara typ 4:e gången jag körde och jag tog mig ut på 70-väg, körde på smala landsvägar, nere i centrum osv. Haha hur coolt som helst enligt mig. Åkte sen ut mot Markim där vi körde lite och sen körde jag till Linnea där jag var hemma hos Linnea en stund och sen åkte vi till stallet.
 
Linnea red Salza och jag var med och fotade lite, hjälpte henne från marken och framför allt myste med världens bästa Alfred! Vi båda frös (eller jag åtminstonde). Jag satt i hörnet av ridhuset i en stol med ett hästtäcke, två jackor, mössa, 2 vantar, en hund i knät med två filtar på sig och jag höll iprincip på att frysa ihjäl haha...
 
Fotade både Linnea & Salza och Stephanie & Darlingh, dock inte så många bilder. Det blev en snabbis upp med kameran, klicka klicka klicka, sen ta på vantarna igen haha.
 
Fotade lite i stallet också så har lite att visa! Hehe 90% av bilderna typ var på Alfred... Det var trots allt en väldigt fin dag ändå!



Stallfilm

Tycker verkligen det är jättekul att titta på videos på folk som pysslar i stallet haha! Lite mysigt tycker jag och jag vill alltid direkt åka till stallet då när jag ser dessa filmer haha.
 
En film jag gillar är Nina Rademaekers klipp när hon pysslar med sin häst efter ridpasset. Hennes blogg ninasrader.se har btw blivit min absoluta favoritblogg, in och läs!
 
Funderar på att själva kanske göra sånna här videos? Men njaa, tror faktiskt inte det är min grejj haha.. Kanske på sommaren så slipper man frysa haha.. Vore det inte lite kul med en film med start från mocka, göra mat, hämta hästen i hagen, borsta och pyssla, kanske klipp från ridpasset eller uteritten, sen pyssel efter osv. Vore kul att göra faktiskt!



Lite nytt som måste införskaffas

1. Ridbyxor
Har iofs 3 par nu men två av dem är jättetunna och det tredje är lite små. Denna gång vill jag köpa antingen svarta eller mörkbruna, eller kanske båda? ;) Märke blir nog Pikeur, enda byxorna som passar mig "tyvärr". Världens skönaste och bästa ridbyxor men dyra!! Drömmen vore ju ett par snygga med lite högre midja och med grip istället för med mocka, men då blir det ännu dyrare ;) Ska försöka hitta modellen Candela, den har jag på mina vita byxor och dem är suuupersköna!
 
2. Ny hjälm
Vill ha en i plast så att jag kan rida i den i regn/snö utan att den blir helt bucklig som sammet blir i vatten. Och även för att ha en hjälm i de olika stallen, dels så att jag slipper bära hjälmen fram och tillbaka men även för att inte använda samma hjälm i olika stall med tanke på smittrisker.
Jag funderar på denna uvexhjälm som flera jag känner har, tycker den är riktigt snygg! Passar den inte mig får vi se vad det blir!
 
3. Vinterjacka
Det är verkligen dökallt att bara ha Spooksjacka på sig nu i den här kalla vintern och jag har behövt offra min vardagsjacka till stallet nu, men tänkte skaffa en tjock vinterjacka som är lite längre nedanför rumpan. Dock inte svindyr för de är rätt dyra redan som budget, men Mountain Horse hade en såg jag och även Hööks. Någon liknande vill jag ha! Den svarta från Mountain horse gillar jag mest!
 
Vantar:
Vill ju helst ha ett par tunna roecklvantar då dem är bäst att rida i, men alltså man måste förstå nu att man tappar fingrarna om man rider i sånna vantar pga kylan.. Har dock ingen aning om vad för vantar som är varma och bra... Behöver ett par riktigt tjocka att bara vara i stallet i, mocka, rykta, ta ut i hagen osv med, men också ett par varma att rida i... Har någon tips tas det gärna emot, håller verkligen på att frysa ihjäl om händerna nu!! Roeckls vinterhandskar tror jag inte på när det är mer minusgrader utan behöver ett par riktigt fodrade och ulliga :)
De beiga har ju en snöflinga på sig så de kanske betyder att de ska hålla mot kyla? Haha kanske värt att prova.
 
Strumpor:
Rider ju bara i de tunna nylonstrumporna från Kingsland och det är rena rama tå-döden kan jag säga. Måste köpa tjocka vanliga ridstrumpor, även fast det kanske inte hjälper men jag intalar mig att det gör det till skillnad från nylonstrumpor i tunna ridstövlar... Man kanske kan rida i skidstrumpor??
Dessa från Back on Track ska tydligen hjälpa mot kyla, kanske nästa inköp?
Strumpor Back on Track®



Lugn fredag

Gick upp tidigt imorse och det var riktigt jobbigt kan jag säga. Stressade lite då jag gick upp bara 20 min innan jag behövde gå till tåget, slutade ändå med att jag fick springa... Kom till skolan halv 9 och vår lärare sa att vi fick gå hem för skolans internet låg nere (Ja min skola är helt beroende av internet eftersom vi gör 99% av allt jobb på våra datorer, vi har iprincip inga läroböcker ;)). Så vi var där i typ 30 min och alla gjorde lite vad dem ville. Jag matade djuren på Hay Day och sov en stund på bänken... :)
 
Var hemma redan vid 10 och sen dess har jag ändå gjort lite nytta som tvätta, göra egen lunch (!!!!), gått ut med hunden i -55 grader typ, så helt meningslös dag har det väl ändå inte varit.
 
Imorgon ska jag på förmiddagen övningsköra med mamma, sen åka till Linnea och därefter åker/går vi till stallet. Hon ska rida Salza och jag ska vara där och fota lite(mycket) och förmodligen hjälpa henne lite från marken.
Nu vore det ju inte illa med sånt här väder?! Rida ut i T-shirt lixom och typ svettas ;) 
 
Som jag sagt 100000 gånger - Jag ångrar ALLA dagar jag klagade på att det var för varmt och för mycket bromsar. Jag skulle typ frivilligt stoppa in handen i ett bromsbo (om det finns sånna?) för att få sommar nu...



Dagens Salza

Idag fick vi sluta lite tidigare i skolan och då hann jag med en tidigare buss till stallet vilket var jätteskönt. Var helt själv där när jag kom och ridhuset var ledigt hela kvällen så hade inte bråttom alls. Red ett dressyrpass i typ 45 min med som sagt bara fokus på lösgjordheten, att hon skulle lyssna på förhållningar och fram för skänkeln.
 
Idag var hon sååå mycket bättre! Mjuk och rund och tjaffsade inte alls lika mycket, nästan inget alls, kanske 1 eller 2 gånger i början. Jag var på henne redan i början av passet med mycket övergångar och förhållningar, halter, igångsättningar osv för att hon skulle vara kvick, inte bli dragande och lyssna på mig vilket gick bra. Galoppen var extra plus idag där hon blev rund och fin och galopperade på bra. Red galopp på stora volter där jag först varierade med att samla upp galoppen men ändå med energi, sen låta henne galoppera på lite, samla upp osv.
Sen tränade jag övergångar på den volten med så på öppna delen fattade jag galopp och galopperade och på andra delen travade jag. Gjorde några varv i båda varven och dem var rätt bra tillslut!
 
När hon kändes helt mjuk och fin så började jag avsluta.
Hade ganska mycket tid efter ridpasset tills jag blev hämtad så det blev extra mycket pyssel och hon var ovanligt mysig och gosig idag så hon stod med mulen på min axel, klia i pannan och massa pussar. Ibland är hon faktiskt väldigt mysig :)
 
Tänkte vara en riktig bloggare och visa bilder på dagens outfit haha ;)
Lindor: Hööks
Paddar: Hööks(?)
Boots: Horze
Benskydd: Protector
 
Schabrak: Mias RS
Sadel: Falcon
 
Träns: PS of Sweden
Pannband: PS of Sweden
 
TIll och med i boxen fick jag en stund klappa och gosa!
 
Sen fick det vara nog ;)



Dressyrspecial blev hoppspecial

Igår på Veda skulle jag ju rida dressyrspecial och det på Jim. Tyvärr såg han inte fräsch ut när vi började trava igång så jag fick ta upp honom. Jag skulle inte hunnit upp, fixa hästen, göra iordning nästa häst, gå ner och komma ikapp lektionen så snabbt så istället fick jag vara med på hoppspecialen timmen efter!
 
Jag fick istället rida en av de nya ponnysarna som kommit nu i vintras som heter Balthasar! Superfin och snäll ponny, ganska ung, lite större modell och har en häftig fin färg! Han har också sin best friend forever som heter Kaspian som nästan ser likadan ut, riktigt fina är dem!
Hur som helst så hade han inte hoppat något förut hos oss så jag räknade med lite vingligt och tokiga hopp haha. Vi joggade igång först och jag strävade mest efter att få honom att sänka halsen då han i början var lite hög och spänd men efter en stund blev han mer lugn och avslappnad och bättre i formen. Lite svårt även för mig att rida ponny som har mindre steg och i hoppsadel som jag satt lite sådär. Har inte ridit ponny sen i maj typ? ;) Vi började sen rida över några travbommar och första gången kom jag i skritt och sen travade jag över dem med lite draghjälp från de andra hästarna. Där var han duktig!
 
Vi la sen upp ett kryss i slutet av bommarna och det var lite svajigt och vingligt först men det viktiga var att bara komma över. Sen skulle vi hoppa en två-kombination med ett språng mellan som var lite svårare. Vi fick ta flera varv och nöta på och tillslut hoppade han båda hinderna utan att tveka eller gå åt sidan.
 
Vi hoppade inte mer än så, det fick räcka och han var duktig tycker jag verkligen, både han och jag blev lite trötta ;) Medans de andra hoppade vidare travade jag av honom på andra sidan ridhuset och sen fick jag gå hem med honom.
 
Jättejättefin ponny tycker jag som jag tror kommer bli superbra så småningom! Han är trots allt typ 5 år bara tror jag så han är lite grön fortfarande men jättefin, kul att rida! :)



Två mindre bra pass

Måndag: Red Salza i ridhuset i ca 50 min och jag fick lägga om passet helt vad jag hade planerat då hon var rätt jobbig att rida. När jag joggade fram var hon lite "skev" och hängde sig bara på innertygeln i båda varven, trav och galopp vilket var jätteirriterande. Gick vidare med det och löste ut det så småningom, men annars var hon rätt dragig i mig, lyssnade inte på förhållningar och tåget bara gick lixom.. Ibland stretade hon och blev tjaffsig så det var ett pass med bara lösgörande. Inte alls nöjd men nu efter nästan en hel månad med toppenpass så var det väl dags att få jobba lite extra? ;)
 
Tisdag: Red dressyr igen och idag åkte gramanen på igen med tanke på hur hon var dagen innan. När jag joggade igång var hon mycket bättre på båda tyglarna men senare under passet blev hon lite trög, lyssnade fortfarande inte på förhållningarna, blev tjaffsig i formen och var seg framåt. Fick hjälp av Stephanie som är superduktig och hon var på mig andra halvan av passet och med hennes hjälp fick jag verkligen rida igenom det här så att det förhoppningsvis skulle släppa. Massa övergångar och förhållningar och lyssnade hon inte direkt när jag skulle bryta av så var det halt. Hon får ju inte bara dra med mig och det var lite så det var igår. Sen tog jag galopp på volten runt Stephanie och då var det mycket samla upp, rida fram, samla upp osv.
Mot slutet när jag travade av kändes hon ändå ganska fin och hon fick jobba på rätt ordentligt ändå vilket hon tyckte var jobbigt men det var bra att vi fick komma en bit på vägen iallafall. Vi avslutade när det värsta släppte och hon blev bra i galoppen tillslut och då travade jag av henne ganska länge och sen skrittade jag av.
 
Två lite mindre bra ridpass alltså men så ska det också vara, hon har nästan varit lite för fin på senaste tiden att jag undrat lite när jag ska stöta på något problem, vilket jag definitivt gjort dessa två dagar men det var bra att vi kom en bit vidare på tisdagen.
 
Imorgon ska jag rida henne igen och då blir det bara lösgörande lösgörande lösgörande. Mjuk och stadig i formen utan tjaffs, hon ska lyssna på förhållningarna men också gå direkt fram för skänkeln. Vi jobbar vidare imorgon :)
gamla bilder



Vecka 2

Måndag: Skolan börjar tyvärr igen ;) På kvällen teori med nybörjarbarnen på Veda och därefter rida Salza. Linnea är borta några dagar den här veckan så jag får passa henne några dagar :)
Tisdag: Rider Salza efter skolan
Onsdag: Dressyrspecial på Veda(har bytt grupp!) på kvällen. Salza vilar
Torsdag: Rider Salza igen
Fredag: Vet inget speciellt än men ska hem till pappa.
 
På helgen vet jag inte riktigt vad jag ska göra men kanske hänger lite i stallet eller gör lite annan nytta? ;)
 



Uteritt

Idag red jag ut på Salza tillsammans med Hanna & Zalmiac ungefär vid lunch. Vi red en sväng men skrittade mest. Vi hann trava typ 100 meter innan vi märkte att det blev styltor på hästarna, trots att det var pudersnö men jag tror det börjar kramas ihop nu, idag snöade det lite blött dessutom så vi hoppade av. Smart nog hade jag en hovkrats i fickan så vi fick stanna och slå ut styltorna som tog flera minuter.
Typ då bestämde vi oss för att det inte var någon idé att fortsätta så då vände vi och skrittade hem igen. Helt sjukt men den rundan med bara skritt tog oss typ 1 h och en kvart som annars tar 1 timme om man travar/galopperar en bit och rider ännu längre bort på sträckan, men vi vände mycket tidigare än tänkt så det fick bli en skritttur ute istället! Typ lite halvt vila kan man säga.
 
Imorgon ska jag dit igen och rida ett dressyrpass!



Inför vårterminens tävlingssäsong

Den här våren ska jag fortsätta tävla Salza på lite tävlingar. Förra terminen så har vi ju ridit några LB och fått känna på lite på tävling och det gick ju väldigt bra med bra resultat så tanken nu till våren är att ta ett steg upp.
 
Kommer börja säsongen med en LA:3 i mars som det ser ut nu. Hon har känts bra senaste tiden och vi gör alla dem rörelserna på träning så nu tänkte jag köra på med några LA. Kunde välja mellan att börja med en LB eller LA:3an men då kände jag ändå att jag kör på LA nu och ser hur det går.
 
Det är iprincip bara LA:3 som går att välja på men jag gillar det programet ändå och det passar oss i dagsläget ganska bra så det kommer jag rida, och eventuellt en LA:4 om det går bra! Det är ju inte super stor skillnad mellan dem klasserna, lite mer tekniskt typ bara med svårare vägar i bla förvända galoppen och även bakdelsvändningar men någon gång måste man prova på! :)
 
Är sjukt tävlingssugen nu så längtar tills tävlingarna sätter igång igen!
Bilder från vår första tävling som också var LA:3 (som jag startade mest bara för att starta en tävling och för att det var på hemmaplan). Klarade vi det då på godkänd procent och placering så borde vi klara det nu, har ju hänt en hel del sen den tävlingen!!



Kvällens ridpass på Veda

Jag red iaf Jim och idag red vi maaassa övergångar, perfekt för Jim att träna på, det är typ övergångarna som är svårast på honom där han tycker det blir jobbigt. Vi joggade först fram dem och red sen lite skänkelvikningar på spåret och på hörnlinjerna. Sen lite individuellt galoppjobb på volterna, öka minska och övergångar galopp-trav-galopp. Sist red vi innanför spåret en stund och gjorde trav-skritt övergångar och även halter och igångsättningar.
 
Jim var suuuperduktig idag och kändes verkligen fin! Första stegen i trav var lite trassligt och hoppigt men sen när han kom igång blev han jättefin och stadig! Flyttade sig fint för skänkeln och var rund och stadig i formen.
 
Övergångarna i galoppen är ganska svåra på honom men jag fick massa hjälp av Magnus på volten så tillslut blev det någorlunda bra. Fattningar i vänster varv är lite svårt då han fattar höger ofta och kan sparka till när jag vill fatta vänster istället, medans i högervarv blir dem jättebra. Jag har dock kommit på att för att fatta galopp på honom trycker jag bara till lätt med båda skänklarna, då fattar han direkt, men drar jag tillbaka ytterskänkeln så sparkar han mot den. Vet inte riktigt varför men det funkar på honom att bara trycka till samtidigt som man tar en förhållning.
 
Men överlag var han riktigt fin! På slutet blev han lite flaxig dock och blev lite ostadig men han var fin när vi travade av!
Jättenöjd med honom idag!
 
Nu ska jag nog faktiskt gå och lägga mig, imorgon jobbar jag i stallet 7-16 och sen ska jag till Salza. Vet inte riktigt vad hon ska få göra. Är förmodligen ganska trött och kall när jag slutat men hon ska nog bara få jogga lite.
Fina Jim. bild från jun-14.
Huur länge sen som helst ju haha?! Känns fortfarande som igår!



Helgen

Jag märker knappt av när det är helg och vardag såhär på lov men denna helg måste jag verkligen ta som en helg för på måndag börjar skolan igen. Usch så himla otaggad..
 
Fredag: Ska ta sovmorgon och bara vara hemma, fixa lite i mitt rum eller något.. Sen ska jag till Veda och jobba som stallvärdinna och sen är det första dressyrspecialen för terminen!
Lördag: Jobbar först på Veda 7-16 och efter det åker jag till Salza. Hon ska ridas men vet inte helt vad jag ska göra. Det är lite för mörkt för att rida ut då men jag kanske bara skrittar lite eller joggar i ridhuset, vi får se!
Söndag: Har Salza igen och då ska vi rida ut någon gång på dagen! Hoppas på sol och inte så överdrivet kallt + pudersnö så man kan ut och trava lite, kanske galoppera om det finns något bra och mjukt ställe att göra det på!



Iskall lång dag i stallet

Idag har jag varit superlänge i stallet jämfört med hur länge jag brukar vara där. Behövde ta bussen idag och då kunde jag välja på en som går 06 och en som går 08 då det var dem som gick på förmiddagen. Inget svårt val ;) Tog 8 bussen från centrum och va i stallet kanske halv 9. Mockade och fixade mat och sen satt jag bara i sadelkammaren och drack oboy haha, sjuuukt kallt var det idag och just då på morgonen var det -21 grader!!!! Fyyyy så jädra kallt det var!
 
Så småningom tog jag in Salza och gjorde iordning henne och sen red jag ett dressyrpass i ridhuset i kanske 45 min. Jag själv red i två tröjor, fleece, halsduk och min jättetjocka vinterjacka hela ridpasset utan att bli varm, och Salza fick på sig ett ylletäcke. Fy satan så kallt det var. Fötter och fingrar är som borta när man rider...
 
Hur som helst gick Salza suuuuuuperbra idag! Red fram ganska länge för att komma igång och bli varma, mest volter och galopp och trav och joggade igång så. Sen red jag lite skänkelvikningar, öppnor, slutor, förvänd galopp och enkla byten i typ 20 min. Hon var jättemjuk och fin i formen och jag behövde iprincip bara styra idag. När jag var nöjd travade jag av henne och sen skrittade jag av.
 
Efter passet fick hon stå och äta lite medans jag fixade grejjerna och sen fick hon lunch-hö i hagen.
 
Jag blev kvar i stallet väldigt mycket längre kan jag säga.. Först fotade jag Suvi & Anea ute på åkern och bilderna blev jättefina! Sen blev jag bara kvar och var där typ.. Hade inte så mycket sätt att åka hem på då bussarna gick senare så jag var där och fixade lite, tittade på Ellinor när hon red och sen fick jag koka några antal kannor vatten och hälla i vattenkopparna då dem frös. Sen när vi var klara åkte jag hem med Ellinor och nu är jag hemma och tinar haha!
 
Har fotat lite idag med! Börjar bli en flitig bloggare tycker jag ;)
 
Tre bilder på Suvi och Anea också!



Ridbilderna

Här är sista gänget bilder från gårdagen, några ifrån ridpasset!
Färgerna skiftar lite hit och dit men struntsamma ;)



Bilder innan ridpasset

Här är lite uppsuttna bider ute i snön från gårdagen!



Bilder i snön del 2

Sista hagbilder är bara på Salza!



Bilder i snön del 1

Här kommer några av bilder från igår i stallet! Andra delen kommer vid lunch :) Och ridbilderna kommer senare i kväll när jag är hemma igen!
 
Först lite i hagen:
Harry
 
Anea
 
Salza



Bildbomb på G

Imorgon ska jag vara i stallet ganska tidigt då jag måste ta bussen dit och sista innan lunch går kl 8 så då får det bli den ;) Vet inte riktigt när eller hur jag kommer hem men jag har tidsinställt lite inlägg här med bilder från idag som kommer upp under dagen och det är ganska många, så imorgon blir det typ bara bilder här på bloggen haha! :)
 
Nu ska jag gå och lägga mig, ska gå upp typ kvart i 7 imorgon... Tidigt för mig eftersom jag vaknade kl 2 häromdagen(!!!!!!)



Salza

Idag var jag och Linnea i stallet vid 1 tiden och jag red dressyr med hennes hjälp från marken. Började dock med att fota lite i hagen när jag kom dit då det var sjukt fint väder ute och jag hade kameran med mig så tog lite bilder då. Fixade sen Salza och så tog vi lite bilder på stallplan och sen gick vi in i ridhuset och satte igång.
 
Började med gramanen och hon kändes ganska bra så efter typ 20 min tog vi av den då den inte behövdes idag. Det låg lite bommar i ridhuset som jag använde att jogga igång på. Red lite skänkelvikningar och massa övergångar och sen tog jag lite galopp också som hon kändes jättefin i.
 
Tränade också lite på enkla bytena som är liiite svåra men när jag väl tajmar rätt så blir det bra! Grejjen är bara att antingen så bryter hon av "före" det steget jag tänkt och då hamnar jag efter, eller så bryter hon inte av där jag tänkt och då blir det trav emellan.. Aa lite klurigt men vi jobbade vidare på dem och så småningom blir det nog bra!
Gjorde även lite vanliga byten som jag suger på haha då jag fortfarande inte fattar hur jag ska göra på henne men några byten blev rena och bra, men det är svårt! ;) På slutet blev hon dessutom jättepigg och började tagga igång i galoppen och blev lite tossig, men blev bättre efter ett tag.
 
Hon var för övrigt jättefin i traven idag och gjorde både fina skänkelvikningar och slutor.
 
Imorgon ska jag dit på förmiddagen någon gång och rida igen. Beroende på dagsformen får vi se vad jag gör men hon borde vara rätt fin och pigg så då ska jag nog träna vidare på enkla bytena!
Har massa bilder att redigera men dem kommer upp imorgon! Bjuder på några få sålänge!



Dressyr med bommar

Idag kom snön pang på kan man säga. Superhalt på vägarna och lite halvt snöstorm.
Var i stallet vid halv 2 och då mockade jag några boxar, vi var 3 i stallet som mockade och fixade där så när det var klart tog jag in Salza från snöstormen ;)
 
Red ett dressyrpass i ridhuset i ca 45 minuter med lite travbommar på volt och rakt spår som jag red över lite då och då. I början var fokus mest på att få igång henne och få en bra bärig galopp, att hon skulle vara jämn och mjuk i handen och lyssna på mig och inte streta emot vilket hon gjorde lite igår. Hon var rätt trevlig att rida idag så jag red vidare med en del skänkelvikningar, övergångar, galoppfattningar och förvänd galopp. På slutet när hon var fin tränade jag lite på enkla bytena och några blev faktiskt väldigt bra! Det är skitsvårt in i skritten för jag måste verkligen samla upp mycket och driva in i skritten för annars så travar hon iväg och drar lite men när jag väl satt tillbaka blev det riktigt bra!
 
Överlag var hon fin idag! Mjuk och stadig och rund och det var inga konstigheter. På slutet när jag joggade av i låg och rund form så travade jag lite över bommarna igen. Hon hade jättefin takt och joggade på bra så då när jag kände mig nöjd avslutade jag.
 
Sen blev det lite pyssel och godis och sen åkte jag hem!



Första dagen på 2016

Idag var jag ute hos Salza på eftermiddag/kvällen. Red ett dressyrpass i nästan en timma och det var lite att ta igenom då. Hon var stundvis riktigt fin och bärig men i andra sekunden så stretade hon emot och blev stark i handen så jag jobbade mycket på passet med formen och att hon inte skulle tjaffsa.
Red vidare med skänkelvikningar och förvänd galopp och sen red jag lite programdelar också som jag tycker är bra. Ett tag där var hon riktigt fin så då tog jag av gramanen och red utan den sista halvtimman.
 
Imorgon ska jag dit igen och rida och då jobbar vi vidare med vad vi gjorde idag :)