Bommar och styrketräning

Idag har jag ridit Salza och vi har haft ett superbra styrkepass med massa bommar, upphöjda och på marken, ett litet hinder och en övning med mycket övergångar.
 
Började passet med att skritta fram ute en sväng genom skogen med Marianne och Gloria och sedan gick jag in i ridhuset och började jogga fram i båda varven och tog sedan galopp och galopperade igång henne ordentligt.
Tog sedan en skritt paus och därefter började vi med övningen som bestod av 4 travbommar på ena långsidan, ett enkelt räcke i hörnet innan kortsidan och sedan 4 galoppbommar på andra långsidan som vi sedan höjde upp med sockerbitar. Även två koner på medellinjen som vi använde att rida mellan och göra övergång där i övningen.
 
Är så ambitiös så jag ritar övningen vi gjorde så ni fattar hur jag menar haha ;)
De blåa är travbommar, sen hindret i hörnet, de gröna är galoppbomar och två av dem med upphöjda sockerbitar. Sedan är det två orangea koner som vi gjorde övergången mellan. Rött= galopp, Gul= skritt, Grön= trav.
 
Vi började först med travcavalettin i båda varven som hon gjorde jättefint. Hon lyfte väl på hovarna och kom in rätt på bommarna varje gång typ. Efter ännu en kort skrittpaus så tog vi galoppbommarna som jag först red över när dem låg på marken och sedan höjde vi upp dem. Jag var helt inställd på att Salza iprincip skulle sparka iväg bommarna som om de var små pinnar men många gånger gjorde hon det faktiskt väldigt bra och lyfte på benen även i galoppen! Det gällde dock för mig att sätta bra tryck i galoppen samtidigt som jag kunde samla den. Om jag låter henne rulla på själv i bommarna så gasar hon bara mer och mer och det slutar med att hon inte hinner lyfta på benen och bommarna åker åt alla håll. Så satte som sagt ordentligt tryck i galoppen, men samlade henne genom hela serien med bommar och hon var superduktig! Det är ju lite krävande av henne med upphöjda bommar så vi kom inte så jättemånga gånger, men vi gjorde några i båda varven och sedan skrittpaus. 
 
Vi la sedan ihop dem så vi rullade på. Hon var verkligen otroligt duktig där som kom jättefint på galoppbommarna, lyssnade direkt på förhållningen och gick ner i skritt, sedan trav och på travbommarna och direkt galopp och hoppade räcket och jag måste säga hon hoppade verkligen fint idag! Lyfte jättefint på benen och jag kände verkligen hur hon tog i med framdelen och lyfte upp den, hon hoppade lixom mer uppåt än framåt som hon brukar göra annars. Hon verkade också tycka det var roligt att få skutta lite, var ett tag sen sist! Vi gjorde övningen i båda varven och sen gav vi oss, hon var så himla fin i både formen och under övningen som hon fixade superbra.
 
Travade av henne och sen skrittade jag samma runda utomhus igen. Efter passet pysslade jag om henne och sedan fick hon stå ute lite och äta lite "gräs" som snart är grönt ;)
 
Här kommer lite bilder från idag! Mer från passet kommer imorgon!
skrittar fram
 
Några bilder från ridpasset- resten kommer imorgon!
 
Skrittar av ute, superskönt i solen!



Torsdag

Idag är jag hemma en stor del av dagen, tar hand om hunden bland annat men lite senare idag ska jag ut till Salza och hoppa lite! Lite bommar och småhinder ska vi ge oss på och det ska bli kul! Salza tycker också om att hoppa även fast det inte är det lättaste för henne ;) Men det ska bli kul! Tar med kameran så Linnea får säkert några bilder jag kan visa sen!
 
Bjuder på lite bilder från en hoppning i september!



Maestro

Igår på dressyrspecialen red jag Maestro igen och den här gången var vi inte så många eftersom det är påsk och därför fick vi rida ganska mycket självständigt idag och få trimma lite på egen hand så att säga, lite på vad man tycker behövs eller vad man behöver.
 
Jag gav mig inte på några svåra övningar på honom utan fokuserade bara på att få stöd i handen framåt neråt på honom och bara det är lite att jobba med men han var faktiskt väldigt fin! Redan från början var han låg och rund och ganska avslappnad och även i galoppen gick det ganska bra.
 
Det bästa på hela passet var nog högergaloppen! Oj vad bra den var alltså!! Stadig och bra på tygeln, rund och mjuk galopp och det rullade lixom på, jättefin verkligen! Vänster varv är svårare och där har jag också svår att få fram honom och när galoppen blir för kort som den blir så blir den väldigt kantig vilket också gör att han spänner sig och trycker upp nacken men när jag fick honom att galoppera på framåt så blev han bättre.
 
Tränade på lite övergångar och dem i trav-skritt var bra men även några trav-galopp-trav blev jättebra!
 
På slutet frustade han och var låg och bra i formen vilket alltid är ett bra kvitto på honom. Jättehärlig kändes han verkligen! Kort sagt nöjd med gammelgubben som kämpar på så fint!
Den här gången har jag dessutom äntligen lite nya bilder på honom, från stallet direkt efter ridpasset. Nästa mål är att få någon uppsutten bild. Jag jobbar på det ;)



Kändis-Salza

Haha blev verkligen förvånad när jag öppnade Instagram och såg Salza på en bild PSofSweden hade lagt upp!



1 år

Idag är det faktiskt ett helt år sen jag blev medryttare på Salza. Tiden går fort!! Bjuder på massa bilder från dag 1 till idag! Det har hänt en del tycker jag sen dess!
Första gången jag satt på Salza, mars 2015

En av alla miljarder öronbilder

April 2015, på nedre bilden ser hon ju ut som en helt annan häst...

Juni, galopp på fältet

Rider på banan dagen innan vår första tävling

Haha direkt efter vår första start tillsammans Augusti 2015, LA3 på 62% som vi blev placerade på, helt sjukt egentligen haha. Vill knappt kolla på videon från den ritten, så illa är det haha...

Vår andra tävling tillsammans, LB3 på Lotteräng. 66% och 3:a!
Salza tyckte det gick segt på ärevarvet, vilket det gjorde eftersom alla(utom Salza som hoppade runt) skrittade halva varvet...

Vår tredje tävling. I ösregn på Högvreten i början på september. LB2 och LB3, båda på 66%. En fjärde och en andra placering fick vi!

Helt ensamma i ridhuset en kväll efter ridpass, det är verkligen mysigt haha!

Tävling på Skånsta. LB3 63%. Urusel ritt verkligen! Salza körde sitt tåg typ och jag åkte med. Verkligen ingen vacker ritt men vi blev andra placerade ändå. Alltså inga högra procent den dagen.

Tävling på Veda i oktober. LB2 på 69% och vår första vinst!




Dagens ridpass

Idag har jag ridit ett dressyrpass på Salza med hjälp av Linnea från marken. Fokus idag var på programdelar, mellangångarterna och upptagningarna och sen jobbade vi lite extra på att få till en bra kvick trav.

Hon var väldigt stadig och fin idag men kändes något stark i handen. Överlag var hon väldigt fin och gjorde bland annat jättefin förvänd galopp, superbra mellantrav idag och vi tränade på lite ryggningar också som blev fina!

Ett moment ur LA:3 som är det svåraste för oss i det programet är galoppökning längs med långsidan i vänster varv, sen ta tillbaka innan hörnet och direkt vända halvt igenom och rida en båge i förvänd galopp. Det svåra här är att öka på långsidan då vänster bak har en tendens att ramla in något och hon börjar gå på dubbla spår. Där tänker jag lite svag öppna hela tiden men då blir det ibland vingligt när hon då välter inåt istället för att vara kvar på spåret. Ur den ökningen är upptaget supersvårt på henne där hon blir stark och inte orkar sätta tillbaka sig. I det momentet vet jag att vi inte får högre än en 6:a just för att upptaget inte blir tydligt, det blir en ganska lång "bromssträcka" så att säga. Därför tränade vi lite extra på det idag och den sista upptagningen jag gjorde blev ganska bra ändå!

Är ganska nöjd ändå! Hade ingen dålig känsla alls men det är fortfarande massa småsaker att slipa på. Rider henne på fredag igen och då ska jag rida igenom programet, på söndag är det tävling!



Första omgången av div 3

Idag har det varit tävling igen men den här gången för Hanna och Zalmiac som gjort sin första start tillsammans som var LB:1 i samband med första omgången av Allsvenskan div 3 som var på Enskede.

Vi var i stallet vid lunch och putsade och packade allt, knoppade och fixade Zalmiac och sen åkte vi vid 2. 
Vi hann inte se vår första lagdeltagare Jenny men vi följde via Equipe, dem red ihop 62,8%! Vi kom precis så vi hann se Anna och Ebbe som gjorde en superrunda och Ebbe var jättelugn och fin och de red ihop 71,250%!

Sist ut i laget var Hanna och även hon gjorde en jättefin ritt, stadig och utan större missar och de fick 71,429%.
Med dem höga poängen vi fick plus Hannas extra YR-poäng så tog laget hem segern i första omgången med ca 8% marginal till tvåan!!!
Individuellt vann Hanna och Zalmiac klassen och Anna och Ebbe blev 2:a, bara ett halvt poäng efter Hanna, duktiga!!!

Superfina ritter och superkul att dem fick så bra resultat!! Solen sken VARMT hela dagen vilket var superskönt! Kort sagt en bra tävlingsdag! :)

Här är lite bilder från dagen, från stallet och sen lite från prisutdelningen.



Hemma från dagens tävling

Idag har det varit årets första tävling för Salza. Hon och Linnea debuterade MSVB och de gjorde det superbra! Salza var jättefin och de båda var jätteduktiga! 63,6% red dem ihop och det blev en 7:e plats av 24 starter, första utanför placering! Superbra!!

Måste sova nu men skriver mer imorgon och lägger upp lite mer bilder då :)

Imorgon är det nästa tävling, men då är det inte Salza utan Zalmiac och Hanna som ska rida deras första tävling på Enskede som också är första omgången av allsvenskan div 3. Håll tummarna för laget!! 





Gloria

Idag har jag hjälpt Marianne med Gloria och ridit ut på henne en stund. När jag kom till stallet var jag själv där och började göra iordning Gloria för uteritt som jag trodde vi skulle bli ensamma på men när jag höll på att sadla kom Nicolina så då fick jag sällskap av henne och Manne!

Vi red en sväng på grusvägar och Gloria var helt galet pigg, frustade och skummade och ville bara galoppera hela tiden. Emellanåt var hon lugn och jättefin men sen laddade hon mer och mer så jag fick ta tillbaka henne ganska mycket.

I det stora hela gick det bra. Vi hade superfint väder och hästarna skötte sig trots att dem båda var taggade. Lite vårkänslor typ? ;)
Efter ridturen tog jag hand om Gloria och alla prylar och sen borstade jag lite på Salza som vilat idag och bara varit i hagen och blivit väldigt lerig... Hann inte så långt innan jag behövde åka men imorgon får hon sig ett bad, då är det dags för tävling! Linnea och Salza ska tävla på Botkyrka i deras första MSVB! B2:an ska dem rida, spännande!!



Uteritt och jogging

Jag och Hanna red ut en kort sväng tillsammans på Salza och Zalmiac, bara en liten sväng i skogen och på asfalt som tar ca 30-35 min. Dem båda gick spända som fiolsträngar, de var egentligen livrädda men intalade sig själva om att de hade ju varandra så dem borde överleva den livsfarliga ridturen. Från ingenstans flyger Salza upp i luften och Zalmiac gör då likaså... Alltså suck verkligen rädda för allting! Däremot så vände hon faktiskt ingenting idag och bråkade inget så. De gånger hon stannade till och spände sig lät jag henne titta och sen gick hon snällt vidare. Där brukar jag vara lite snabb på att driva på henne framåt direkt för att jag vet att hon snart kommer vända runt men då vänder hon runt ändå, men nu när jag lät henne stå still och titta vad det var hon nu ville titta på så gick hon vidare sen. Dock tror jag det hängde mycket på att Zalmiac var med och gick lite framför så hon gick vidare. 
 
Vi kunde trava en hel del men det var ingen lugn och mjuk jogging direkt utan hon var superspänd och skulle titta på allting hela tiden. Försökte göra henne så låg som det gick men hon spände upp sig hela tiden så det var ingen idé. Vi skrittade ganska mycket och det var mysigt att bara skritta i solen och prata. Det var som sagt jättefint väder vilket var superskönt!
 
När vi kom tillbaka så joggade jag henne några varv i ridhuset. Hon var fortfarande ganska spänd så jag red mest runt lite och försökte hitta stöd och ha henne rund och låg men hon travade sjukt fort och var spänd genom kroppen plus var svår att lägga ner formen på. Jobbade vidare några varv på det tills hon släppte och då gav jag mig och skrittade av. Red inte alls länge i ridhuset men det var bra att jag gjorde det ändå så att hon släppte lite på spänningarna efter uteritten som egentligen var hur lugn och cool som helst, vi mötte inte på någonting och det var tyst och lugnt runt om oss, ändå är dem lika rädda som om vi mötte stora högljudda maskiner eller 25 älgar.. Hahah...
 
 
 



Torsdag

Idag är jag ledig från skolan vilket är superskönt! Tog sovmorgon fram tills att jag vaknar av ett plingande men fattar inte vad.. Märker tillslut att det är dörrklockan som ringer och då hade hantverkaren stått där utanför i typ 10 min och ringt på dörren haha...
 
Superfint väder idag så jag hoppas verkligen att det håller i sig. Ska gå ut på promenad med hunden nu och lite senare idag när mamma är hemma ska jag och Hanna åka till stallet. Tanken är att först rida ut med Hanna en kort sväng i solen som tar ca 30 min och sen jogga Salza lite i ridhuset. 



Gårdagens dressyrspecial

Igår på dressyrspecialen red jag Maestro och vi gjorde helt klart vårt bästa pass hittils! Började med gummisnodd som vanligt men den behövdes inte alls då den bara hängde och dinglade, och sen råkade den faktiskt gå av så jag plockade av den då. Han var verkligen så duktig igår!!

När vi joggade fram var han lugn och fin, inte alls spänd eller vidare hög i formen utan jag kunde väldigt problemfritt rida honom i lägre och rund form vilket var supersvårt första gångerna jag red honom nu den här terminen. Till och med i galoppen var han rund och fin, och det är verkligen bra! Vi red sen skänkelvikningar och slutor i en övning som han tycker är svårt och jobbigt och han spänner lätt upp sig där men jag red framåt rätt mycket för att han inte skulle bli kort och studsig och spänd samtidigt som jag försökte hålla honom låg och det gick faktiskt ganska bra! Skänkelvikningarna som knappt brukar gå och istället blir på "stället" och spänt kunde jag idag rida mer i och flytta undan mera, och slutorna längs spåret var jättefina! Han var verkligen superduktig där!
 
Mitt i passet la vi in några minuter där vi varierade formen på hästarna och red dem i lägre form ett tag, vilket var jättebra på Maestro för att han skulle få jobba ett tag- sen slappna av extra igen och göra allt "lugnt", typ som lite belöning. Sen började vi med galoppen. Vi red två bågar, en på varje sida i förvänd galopp med två olika övningar.
 
På ena långsidan fattar man vänster galopp(om man är i vänster varv), galopperar genom hörnet och sedan är det en båge in till kvartslinjen ungefär och sedan ut till spåret igen och igenom hörnet. I denna båge ska ställningen vara dit vi ska hela tiden så i första bågen ställer vi vänster, sen rakriktar vi och sen ställer vi höger, och innan hörnet ställer vi om till vänster igen. Den övningen är verkligen svår på Maestro då det både är svårt att få honom att galoppera på framåt, hålla honom låg i formen och samtidigt rida i förvänd galopp och ställa åt båda hållen. Vänster varv var rätt klurigt men i höger varv gjorde han två gånger så himla bra! Rund och mjuk och avslappnad hela vägen och gick att ställa åt båda hållen. Dem var verkligen riktigt bra! Därefter avslutade vi och joggade av dem och även då var han låg och bra i formen!
 
Malin tyckte att detta var bästa gången hittils och det tyckte verkligen jag med, han kämpade på så himla bra och det är faktiskt lite framsteg vi gjort på dessa gånger jag ridit honom. I början var det mest pest och pina tyckte jag men nu när jag märker skillnad och börjar hitta lite knep på honom tycker jag att det börjar bli riktigt kul! Han är ingen häst man åker runt på precis och han är svår att rida men jag lär mig sjukt mycket på det, speciellt är det roligt med en utmaning, det gillar jag! :)



Uteritt

Idag tog jag tåget vid 1 tiden till Lindholmen där Linnea hämtade mig och därefter åkte vi till stallet.
Idag har vi ridit ut på Salza och Manne som vi fick låna. Vi red en runda med maaaassa farliga platser och saker på, enligt vildhästarna.
Ute på bredare vägarna kan Salza verkligen bli livrädd och vägra gå framåt eller som hon gjorde idag hoppa rätt upp i famnen på Manne typ... Men när vi är inne i en skog på en liten stig så är hon hur lugn som helst och går gärna först i ledet...
Vi galopperade rätt mycket idag på långa raksträckor och hästarna har verkligen rastat av sig, dem båda var ganska laddade!

När vi galopperade var Salza fin men hon låg på rätt mycket och blev stark för mig men de var mest för att hon var taggad så jag lät henne få rulla på i sitt tempo en bit. Några gånger samlade jag galoppen lite mer och lekte lite med galoppombyten då och då, haha det är verkligen roligt! Sista biten travade vi av dem och sen skrittade vi sista biten hem.

Har ingen bild från idag, vi hade fullt upp med att få våra mesiga hästar att våga gå framåt på vägen haha...



Måndag

Idag har jag varit i skolan och sen hade jag teori på Veda med min nybörjargrupp som jag inte haft teori med på flera veckor då den krockat med körkortsteorin och london resan. Lyckan när barnen skriker "CARROOO du är tillbaka!!!" när de såg mig, hahaha sötungar! 
Idag har vi tittat på hästarnas foder, både grovfoder och kraftfoder och de har fått smaka på lite. Betfor var som vanligt godast tyckte dem men några älskade havre? Haha!
Efter teorin åkte jag hem, åt middag och duschade och sen åkte jag och mamma ut och övningskörde en stund.
 
Nu ikväll har jag gjort lite nytta faktiskt på hemsidan och ska städa lite på mitt rum måste jag... Imorgon är jag ledig så då ska jag passa på att få ordning och tvätta. Ska rida Salza också men det blir nog på em/kväll när mamma är hemma och kan köra ut mig. Går knappt några bussar ju och dem som gör det tar en timma att åka ist för knappt 20 min...



Dressyrpass

Direkt efter hopptävlingen åkte jag till Salza. Mockade och fixade mat och sen tog jag in Salza, helt plötsligt i snöstorm?!

Fixade och borstade på lermonstret och sen red jag ett pass i ridhuset i ca 45 min. Tränade i traven idag på skänkelvikningar och även lite öppnor och slutor på fyrkantsspåret och några diagonalslutor. Skänkelvikningarna gjorde hon superbra verkligen så gick vidare med skolorna ganska snabbt. Slutorna gjorde hon jättebra men öppnorna måste vi träna mer på. Där blir hon lätt lite vinglig och vill gå in innanför spåret istället för att hålla sig kvar i samma spår. Tränade vidare på dessa tills de kändes ok. 

I galoppen red jag några bågar i förvänd galopp och hon var väldigt lätt att variera ställningen i den idag! Jätteduktig verkligen! Red några enkla byten också som är helt ok, kan bli bättre övergångar! Gjorde även två galoppombyten som hon satte som en smäck! Jättefina byten verkligen som var så okomplicerade att göra! Så häftigt med utveckligen hon gjort i bytena!

Överlag kändes Salza fin, mjuk och bärig! I mitten av passet hade hon viss tendes till att börja hänga sig i handen och bli stark men det löste jag snabbt ut genom att själv lätta av och rida framåt med mer tryck för att hon skulle bära sig själv. Har haft jättelätt att själv fastna i handen när hon blivit tung där istället för att våga lätta av och låta henne bära sig själv istället för att jag ska bära runt på henne.

Nöjd med henne idag! Något mindre bra är att hon inte var på fotohumör alls idag haha, vackra bilder...



Dagens Hopptävling

Kort inlägg nu, orkar ej skriva så långt. Idag har det som sagt varit RSC hoppning på Veda där jag hoppade 70-klassen på Toy. Red fram i kanske 10 min- han hade precis redan varit inne på banan och kändes igång och bra så jag fick gå in direkt när banan var höjd om jag ville, dvs 10 min efter jag suttit upp och då körde vi.

Överlag hoppade Toy jättefint tycker jag! Hade ingen känsla av att han drog ifrån mig som jag kände sist jag tävlade honom, men jag hade ändå bra tryck och tempo i galoppen. På några hinder kom han aaaaningens tight men hoppade fint ändå och på många hinder kom han perfekt och hoppade fint. Dock  till 8:an som va sista i grunden vände jag upp lite för tidigt ur svängen ganska snabbt efter 7:an som jag klämde på 3 språng istället för 4(mellan 6 an och 7 an, 4 språng hade nog blivit för trångt för honom så då red jag på istället. Han var lite lång inför hindret och han kom lite för tight på hindret och då fick vi ett nedslag vilket var synd eftersom det var sista i grunden.

Var ändå jättenöjd men hade varit kul att hoppa omhoppningen. Hur som helst var Toy jätteduktig!
Haha lite långt hopp...
Några fula screenshots från idag är vad jag har att bjuda på ;)



Hemma

Igår flög vi hem från London där jag och min klass haft en superkul vecka! Var hemma sent så gick och la mig direkt typ.

Idag var det dock ingen sovmorgon inte. Upp tidigt och jobba i stallet från 7-16. Det gick bra hela dagen och vi var snabba och flitiga trots iskallt väder som sen blev SNÖ?! Vad hände??

Efter stalljobbet var det lottning och banbygge inför imorgon då det är Ridskolecup i hoppning. Haha jag är inte vidare förberedd kanske. Inte hoppat på länge och framförallt inte ridit på över en vecka.. Valde Toy, som jag inte heller ridit på typ 1 år. Det här med förberedelser är överskattat ;)

Det ska iaf bli kul! Har hopptävlat honom en gång innan dock med en rivning så denna gång hoppas jag på felfritt, jag får se till att rida bra helt enkelt ;)

Efter hopptävlingen ska jag vidare till Salza. Ska rida henne men vet inte riktigt än vad jag ska göra. Tror bara vanligt dressyrpass.

Hörs imorgon!
Tre bilder på tävlingen jag red Toy för 2 år sen. Han är verkligen den perfekta ridskolehästen, så himla fin häst, ställer upp för alla och alltid kul att rida!



Bilder från programridningen

Här kommer mer bilder från gårdagens programridning på Veda! Dock oredigerade men men.
Alltså vad ÄR det här för jäkla hållning hahahah...
 



Programridning på Veda

Idag började dagen tidigt, hämtade släp 9:30 och var i stallet kanske 10:30. Började direkt mocka, göra hö och krafthinkar, fixa iordning släpet osv. Sen putsade jag allt, städade skåpet, plockade fram allt jag skulle ha med mig. Hanna kom ungefär samtidigt och vid 12 tog vi in hästarna så dem fick äta lunch samtidigt som vi gjorde det och sedan började vi göra iordning hästarna. Salza var klar tidigt så hon fick stå och ta det lugnt i boxen medans jag packade och fixade. Och hann även med lite annat som att hjälpa till i stallet eftersom jag hade så mycket tid över.
 
Lastningen tog ca 30 min och när hon väl var inne stod hon som vanligt still och bara tuggade hö... Aja 30 min är bättre än 1 h som det också tagit... Nästa gång blir det 10 min ;)
Var på Veda vid 17:30 och vid 17:50 tog vi ut Salza ur släpet, sadlade och gjorde iordning och sen hoppade jag upp strax efter 18 och skrittade och joggade fram. Red inte så mycket rörelser utan fokuserade mest på att få henne kvick och framme för skänkeln och mjuk och rund. Red lite skänkelvikningar, tempoväxlingar, övergångar och en del galopp när jag red fram. 18:40 startade jag och red då igenom LA3. Jag red först igenom programet en gång med bedömning av domaren(Lena Käll) och sedan fick man antingen rida om programet helt eller bara rida några delar ur det som skulle bli bättre. I programet kändes Salza jättefin, det flöt på rätt bra och hände inga större misstag. Det enda var ju som vanligt ökningen i galopp på långsidan och upptagningen innan hörnet som är svår att visa en tydlig skillnad i. Men jag red igenom programet och Lena var jättenöjd och positiv vilket var kul! Red igenom galoppen igen därefter och Lena hjälpte mig med just ökningen, fattningarna och linjen i förvända galoppen. Fick superbra tips på hur jag ska tänka och Salza var jättefin på slutet!
 
Resultatet blev hela 70,14% vilket jag är såååå himla nöjd över! Alltså wow!! Trodde inte alls att vi kunde få så höga poäng men det fick vi och det var riktigt kul! 7:or nästan rakt igenom protokollet, några 8:or och 7,5 och även 6 och 6,5 på bla upptagningen och lite annat men annars var det bra! Nu var det här inte en tävling men fortfarande bedömning från domare. Från får första LA på 62% (som jag inte ens tycker var värd den poängen) till vår nu andra på 70% tycker jag verkligen är bra!
 
När vi var klara travade jag av henne lite och sen skrittade jag. När vi skulle lasta var det kolsvart och belysningen på parkeringen var släckt så det var lite knepigt att lasta men Salza ville hem haha så hon gick på direkt! Väl tillbaka i stallet var vi snabba som tusan med att fixa Salza, kvällsfodra, packa in allt från bilen och plocka in det i skåpet samt göra rent hela transporten som jag sen åkte och lämnade tillbaka. Nu är jag hemma och har duschat, ätit, packat och ska nu sova. Imorgon åker jag hemifrån 7:15 mot Arlanda för att åka till London på klassresa i 1 v. Bloggen får vila!
 
Aja är iaf supernöjd med Salza idag och jag är verkligen taggad inför tävlingssäsongen nu!
Här kommer lite bilder från idag! Mer kommer imorgon!



Stallet

Är i stallet fortfarande och har ganska mycket tid över så passar på att slänga in ett inlägg.
9:30 hämtade vi som sagt släpet och var i stallet typ 10:30. Började med att mocka, ströa i transporten, göra höpåsar och kraffthinkar och sen har jag putsat allt. Har mycket tid över idag som sagt så har städat lite i skåpet och fått lite ordning där igen.

Struntade i att bada Salza då det är ganska kallt idag så hon fick gå i hagen till lunchtid ungefär, då tog jag in henne så fick hon stå och äta medans jag också gjorde det.

Därefter har jag spolat ben, tvättat svansen, borstat, knoppat och fixat och nu står hon i sin box och filosoferar ser det ut som haha... Ska börja göra iordning henne igen om en timma, linda och göra klar och sen lastar vi. Ingen aning om hur lång tid det kommer ta men hoppas på att hon går på så fort som möjligt.



Dagens planer

Idag blir en sjukt lång dag i stallet. Ska hämta släpet kl 9:30 i Brottby och sedan köra det till stallet. Däremot kan jag inte åka hem emellan så jag blir kvar där riktigt länge.

Är väl i stallet vid 10-halv 11 tiden. Då ska jag mocka, fixa hö, mat, göra iordning i släpet, smörja saker och fixa sakerna som jag ska ha med. Innan lunch tänkte jag nog bada Salza. Dock inte på hela kroppen tror jag utan man, svans och ben behöver sig lite tvättning, nu när det är lerigt blir hon likaså. Sen får hon lunch i hagen, dock bara en av sjukhagarna för annars lovar jag att hon kommer rulla sig i blötleran..

Har lite(mycket) tid över så hjälper nog Hanna lite som också ska på programridningen. Vid halv 3 typ får jag börja borsta på Salza, knoppa och fixa och göra fin. Sen får hon gå in i boxen en stund medan jag packar det sista och sedan ska vi lasta vid 4 tiden. Eftersom det dels är ett nytt släp för henne och även det var ett tag sen hon lastades så vet vi inte hur lång tid det kommer ta att lasta. Antingen tar det 10 sekunder, 15 min eller 30 min, i absolut värsta fall kan det ta en timme, så vi vet aldrig riktigt. Får räkna med god tid i alla fall.

Ska sitta upp vid 18 och sen rider jag 18:40. Ska rida igenom LA:3 för domare Lena Käll. Nu börjar jag bli taggad och ännu mer laddad för tävlingarna! 



Vååååår

Idag måste det varit officiellt vår? Soligt hela dagen och ganska varmt faktiskt!
Var på helgjobbarmöte på Veda vid 12 och åkte därefter till nästa stall, var där typ 1 men ridhuset var öppet från kl 15 så jag hade rätt mycket tid i stallet. Mockade, gjorde kraffthinkar, gjorde rent krubba och vattenkopp och städade lite här och där. Finns alltid något att göra i ett stall ;) Vid 14:50 satt jag upp och jag och Hanna skrittade fram utomhus en runda i skogen. Jätteskönt verkligen och både Salza och Zalmiac verkade tycka det var mysigt!
När vi kom tillbaka gick vi in i ridhuset och mötte Linnea där också som hjälpte både mig och Hanna lite.
 
Jag travade och galopperade igång Salza och jobbade på att ha henne kvick redan från början. Annars blir det mest långa nästa lite slöa steg hon tar men nu ville jag ha lite mer tryck i henne. Hon var riktigt fin faktiskt! Red även lite förvänd galopp också som var fin!
Sedan tränade vi lite på skänkelvikningarna som de ligger i linjen i LA3. Undan höger är ganska lätt, där får jag snarare passa så att hon inte flyttar för mycket. I vänster är det svårare att få undan henne men det blev ganska bra tillslut!
 
Avslutade med att rida igenom programet en gång. Första uppridningen blev riktigt bra! Travdelen var rätt bra faktiskt! Hon gjorde suuuuper bra mellantrav, bra skänkelvikningar och 10m volter och det flöt på rätt bra. I galoppen däremot blev hon mer och mer taggad ju längre in i galoppdelen vi kom haha... Såg inte lika springigt som det kändes men hon ångade på lite väl mycket. Red igenom galoppdelen en gång till men satte henne tillbaka mycket mer och då blev det jättebra! Båda förvända var bra och hon var lättare att ta tillbaka efter ökningarna.
 
Hon kändes överlag väldigt bra! Avslutade med att promenera en liten stund med henne som avskrittning ute i solen, det tyckte hon var mysigt, även jag! Linnea fotade lite och filmade även så har lite screenshots och bilder att visa!
 
Hon känns fin inför imorgon när det är programridning! Hoppas hon är lika fin imorgon, om inte ännu bättre ;)
Hanna och Jag var ensamma i ridhuset idag, skönt! Och vi behövde inte ens tända lamporna, då är det ljust ute!
 
Bilder från när jag skrittade och joggade fram
 
Sa jag rak uppridning? Ibland är hon verkligen riktigt duktig på dem!
 
Lite svettig efter passet!
 
Till sist in i boxen igen, fick borsta och pyssla med henne och hon stod lugnt och åt sitt hö, ibland är hon lite extra mysig!



Lördag

Idag har jag varit i stallet ganska länge, mysig dag där i vårsolen på en pigg Salza som var jättefin, ska skriva mer om det senare!
Nu kollar jag på mellofinalen, det är ju ganska givet att Frans vinner haha...

Som sagt, skriver snart om dagens ridpass!
Bild från idag



Helg

Idag gick jag i skolan till 11:20, slängde snabbt i mig lunch och sen hade jag körlektion 11:45. Tur att körskolan ligger precis brevid min skola, tar typ 4 min att gå mellan byggnaderna! Efter lektionen gick jag till Täby C och tänkte köpa skor, jeans och lite tröjor. Provade säkert 10 par jeans och ALLA var jättekonstiga eller satt dåligt! Fattar inte hur svårt det ska vara att hitta ett par vanliga svarta jeans, normal midja, lagom långa och inte för stora runt benen. Det enda jag hittar är jeans som både ser ut och känns som vanliga träningsbyxor, typ som tights och inte ens har fickor!! Blir galen! Inga skor köpte jag heller snål som jag är. Hittade ett par snygga för dock 1000:-, haha aldrig att jag lägger det på skor... Men 6000:- för ridstövlar går bra ;)..
Fick med mig två fina (och dyra!!) tröjor iaf, alltid något.
Åkte sen hem, packade och är nu hos pappa.
 
Imorgon ska jag vara på Veda vid lunch för helgjobbarmöte, därefter ska jag till Salza och rida henne. På söndag är det programridning på Veda som jag ska va med på så ska väl checka några rörelser, vi får se.
 
Idag har även ridskolan förlorat en av våra fina ridskolehästar. Vår sagohäst Tip Top gjorde sig väldigt illa i hagen idag och fick somna in.
Vila i frid fina Tip Top, fantastisk läromästare ♥



Onsdagens dressyrspecial

I onsdags på dressyrspecialen red jag Maestro och det här var nog det bästa passet vi gjort hittils faktiskt! Han går framförallt i en myyycket bättre form i en stor del av passet. I början gick han med huvudet högt, sänkt rygg och gjorde sig väldigt spänd=jättesvår att sitta på men nu har jag börjat kunna göra honom låg och rund i början och dessutom hålla det någorlunda även i övningarna vi gör. Till och med galoppen gick att ha honom rund och på tygeln i när jag fick honom att galoppera på framåt och ge efter.
 
Vi red bla skänkelvikningar fram och tillbaka till kvartslinjen och sedan förvänd galopp på båge och även igenom hörnen. Det var svårt på honom men när han galopperade på mycket framåt så gick det faktiskt ganska bra! Tufft men jag får inte ge upp utan bara fortsätta få honom rund och fortsätta galoppera. Om jag galopperar lite långsamt blir galoppen typ 4-taktik och då lyfter han upp huvudet och spänner sig vilket gör galoppen ännu mer kantig men när jag rider på ordentligt så blir han mycket rundare och tillslut ganska lätt att sitta på faktiskt!
 
Var verkligen nöjd med honom! Börjar tycka det är lite roligt att rida Maestro på onsdagar nu! I början var jag sååå skeptisk eftersom jag visste att han var så svår men nu börjar det gå ganska bra tycker jag!
återigen samma bild hahah... Måste fixa några nya på honom känner jag..



Tisdag

Igårkväll passade jag på att övningsköra en sträcka när jag ändå hade tid och då blev det ut på motorvägen för första gången! Haha då kändes det typ som "ge mig bara det där körkortet nu". Idag har jag varit ännu mer vuxen och lagat middag till famlijen och sedan övningskört igen när jag släppte min bror på hans träning och snart ska köra igen och hämta honom. Gäller att klämma in alla övningstillfällen jag kan nu så jag snart kan ta körkort, det kommer underlätta för mig något enormt att ha sitt egna körkort och sin egen bil så jag kan ta mig typ vart jag vill när jag vill.
 
Imorgon är det lektion på Veda så då ska jag köra ännu mer! Kul att köra bil haha :)
 
Resten av veckan ser ut såhär:
Onsdag: Lektion på Veda på kvällen
Torsdag: 
Ska nog åka till Wreta och kolla när Linnea & Salza och Ellinor & Zalmiac rider lektion, typ som clinic.
Fredag: Har körlektion efter skolan och sen ska jag hem till pappa.
Lördag: Helgjobbarmöte och sen ska jag ev. åka och hämta en transport inför söndagen, annars gör jag det på söndag. Ska rida Salza också.
Söndag: Programridning på Veda på em/kväll. Ska rida igenom LA3 på Salza (eftersom vi ska rida det i division 2).



Jimpan❤️

Finaste bästa hästen❤️ Saknar honom verkligen...



Outfit på träningen

Tänkte göra ännu ett "outfit-inlägg", tycker det är lite roligt haha, här är vad vi hade på oss i lördags:
Hjälm: Charles Owen JW
Fleece: Spooks
Handskar: Roeckl
Byxor: Pikeur
Stövlar: De Niro Dressyr
 
Träns: PS of Sweden, Flying Change
Sadel: Bates Innova
Schabrak: Mias RS
Sadelpadd: EquiXpert
Benlindor: PS of Sweden
Paddar: Mias RS
Boots: BR
Nya silverbootsen jag fick av Linnea i födelsedagspresent blev invigda på träningen! Tycker hon blev lite cool i dessa!



Ridprov för Ridledarkursen

Idag har jag gjort något roligt! Har nämligen nu på eftermiddagen 14-ca 18 varit på Solna Ridskola och genomfört ridprov inför Ridledarkursen på Strömsholm i sommar som jag sökt till. Jag var på förmiddagen med ponnycuplaget på Ekerö och dem var verkligen duktiga och vann matchen. Vi var klara där vid halv 12 men det var ingen mening med att åka hem och sedan åka tillbaka till stan så fram till 14 tiden var jag och Malin på biltur runt i stan och drog ut på tiden.
 
Kl 2 var det samling och upprop och vid 3 satt första gruppen upp. Vi var 22 st som gjorde ridprov och vi red i två grupper med 11 i varje, jag red i grupp 2. Första gruppen red dressyr på första hästen, sen hästbyte och dressyr en stund och sedan hoppning. Vid 4 satt min grupp upp och första hästen jag fick rida var en stor valack på 8 år som hette Sherekaahn(precis som tigern i djungelboken haha). Han var säkert 180 i mankhöjd men en lite nättare modell vilket gjorde att han inte alls kändes tung eller mycket häst lixom, han var verkligen perfekt storlek för mig, hög men inte allt för stor, det gillar jag! Han var riktigt trevlig faktiskt, mjuk att rida och stort steg, extra plus för galoppen som var riktigt rund och fin, man satt som klistrad i sadeln i hans galopp!
Efter en stund satt vi av och då var det hästbyte, då hamnade jag på en annan valack som också var ganska stor som hette Lakey, 14 år och supertrevlig att rida. Han var superstadig i formen och takten och var lätt att ställa och forma, lysssnade bra för skänkeln och gav verkligen en bra ridkänsla tycker jag! Honom fick jag även hoppa på, det var inte mer än först en gång på ett kryss i trav och sedan krysset igen och därefter en oxer på typ 80 cm på diagonalen och han hoppade dem fint! Jättetrevliga hästar båda två, lycko mig som fick rida dem båda! :)
 
Blev godkänd på ridprovet så nu väntar vi till mars/april skiftet då jag får veta om jag blir antagen till kursen eller inte, spännande!!
 
Bättre stöd från min ridlärare kunde jag inte fått ♥
 
Här är bilder på hästarna jag red, från deras hemsida (länk)
 Första hästen- Sherekaahn
 
Andra hästen- Lakey



Träning på Salza

Igår tränade jag på Salza för Evelina, första gången för riktig tränare för mig och Salza tillsammans. Vi hade fokus på traven, få till en bra travkvalité och Evelina gav mig massa tips för att jag ska få fram traven ur Salza och inte bromsa upp den. Hon märkte nämligen direkt att jag håller i henne lite för mycket och inte låter henne trava på så när jag flyttade fram handen lite och lättade, samt gjorde små små halvhalter och tempoväxlingar utan att det syns. När jag gjorde det så travade hon på mycket bättre och jag hittade ett bättre flyt också.
 
Sen hade vi fokus på lite LA-rörelser som 10-metersvolterna som var rätt bra tycker jag! Även skänkelvikningarna på den linjen där vi tränade på att leda in bogen på linjen först innan jag flyttar undan för att undvika att bakdelen hamnar före. Mestadels var det bra skänkelvikningar och hon flyttade undan rätt bra, jag ska våga trycka på ännu mer så att hon travar på större för hon gör riktigt bra skänkelvikningar då.
Vi red förvänd galopp också som gick helt okej, i ett högre tempo än vad jag brukar rida i men det för att få henne att galoppera med hela kroppen och sedan succesivt samla upp det. Hon gjorde dem bra men blev något lång i formen tycker jag när jag red i det högre tempot. Det får vi träna vidare på!
 
Till sist red vi även lite uppridningar och när jag gör halten så slappnar jag av supermycket och tappar sitsen lite och det är då Salza börjar vingla med benen hit och dit i halten men när jag satt helt rakt upp så ställde hon upp bra! Helt okej uppridningar överlag.
 
Dessutom var Evelina på mig som tusan med sitsen, att räta på mig och upp med hakan. Har verkligen sjukt dåligt hållning nu för tiden... 
Hon var jättefin när jag travade av henne och sen skrittade jag. Evelina har bara sett oss tillsammans en gång tidigare på vår första tävling typ och det har ju hänt en del sen dess... Evelina tyckte att Salza blivit mycket bättre och starkare vilket jag helt håller med om haha, men även att jag utvecklats mycket sen hon sist hade lektion för mig vilket var säkert minst ett år sen?
Det var iaf kul att få träna för henne! Salza var ganska fin överlag och skötte sig bra!
 
Här är lite bilder som Linnea tog!
Joggar fram i låg form
Här börjar vi korta upp formen lite mer



Onsdag

Idag har jag jobbat på Veda från kl 7. Det gick väldigt bra idag och vi blev klara i tid både på för- och eftermiddagen. Nu är jag dock fortfarande kvar på Veda och här ska jag vara till typ 22 tiden.. Ska rida lektion 19.30 och sen blir jag nog kvar så jag kan tigga skjuts av någon. Är fortf ensam hemma så det är lite svårt att ta sig hem!
Gammal bild, såhär fint väder har vi verkligen inte nu...



Jobb och dressyrpass

Idag har jag jobbat på Veda 7-16. All personal är sjuka så idag har jag, Malin och Magnus stått och mockat, släppt ut hästar, fodrat, ströat och allt sånt under förmiddagen. Det var rätt slitigt på morgonen men vi var verkligen duktiga och rätt stå starka måste jag säga! ;) Efter lunch jobbade jag och Tilde var där och hjälpte mig så det gick fortare. Då tog vi in ridskolehästarna, bytte lite i hagar, plockade av täcken, fodrade, sopade stallarna, gjorde höpåsar, tog in hästarna, borsta och fixa osv och sen vid 16 var vi klara.
 
Blev hämtad av Linnea där och då åkte vi direkt till nästa stall. Har ridit ett dressyrpass på Salza idag med Linneas hjälp från marken. Först var jag lite fundersam på om det verkligen gick så bra som jag hade hoppats, men nu i efterhand känner jag bara att det gick ju väldigt bra, vad var det som var dåligt lixom? Egentligen ingenting, Salza var superfin, stadig i formen och mjuk. Vi red en hel del förvänd galopp som blev SÅ fin efter att jag överdrivit ställningen både inåt och utåt. Hon samlade sig jättefint, var stadig i formen och höll bra balans hela tiden. Sedan gjorde vi faktiskt så att jag red förvänd galopp på en volt och vid X typ så gjorde jag ett galoppombyte till rättvänd galopp om hon bytte jättefint och rent, kul!
 
Fick också prova på en diagonal där jag gjorde två byten med 5 galoppsprång ca emellan. Gjorde först ett byte och sen när det kändes bra bytte jag igen. Det är verkligen häftigt att se hur hon lärt sig att byta nu. Förr så behövde man verkligen kämpa för att få henne att byta och när hon väl bytte så gjorde hon det orent. Nu behöver jag bara lägga om skänkeln så byter hon direkt. Duktiga Salza!!
Efter galoppen så red vi lite skänkelvikningar på linjen i LA3. Vi tränade extra på ingången. Den kommer rätt snabbt ur hörnet och det gäller att snabbt vara klar efter hörnet för att börja flytta undan och för att Salza direkt ska börja flytta undan efter hörnet måste jag smått börja ställa henne utåt redan i svängen, men inte så mycket att det "märks", typ börja förbereda. Därefter när hon blivit rak i kroppen så flyttar jag direkt undan för skänkeln, och de gånger som ingången blev bra så flyttade hon jättefint och jämnt. 
Vi avslutade med att rida lite uppridningar i galopp som jag stött på lite problem med på senaste tiden då hon vinglar lite direkt efter jag vändt upp och ställer sedan sig lite snett i halten. Vi tränade på det och när jag hade henne ordentligt på yttersidan så att hon inte fick ramla ut så blev det mycket rakare och sista uppridningen var väldigt bra!
 
Salza var jätteduktig och jag är mest nöjd med den förvända galoppen, den var verkligen jättejättefin!
 
Har ingen superbra outfit bild men kan ändå skriva vad vi haft på oss idag!
Hjälm: Charles Owen John Whitaker
Jacka: Spooks
Fleece: Spooks
Byxor: Pikeur (nya!)
Stövlar: De Niro Roberto
 
Träns: PS of Sweden (Flying Change), Eggformat bridongbett, 2-delat
Sadel: Bates Innova
Padd: EquiXpert. Ny padd vi provat idag och den verkade ligga rätt så bra! 
Schabrak: Mias RS
Benskydd: Protector