Hemma

Helgjobbat hela dagen idag. Gick helt okej men vi blev lite sena då det blev massa andra saker att fixa.
Är hemma nu men ska bara duscha och fixa lite med datan och sen sova.

Är lite förkyld och har faktiskt börjat få feber men som vanligt så är det skola och ridning ändå ;) en gång skola+veda samma dag med 39 graders feber, hahah...

Aja får se hur jag mår imorgon, vore ganska onajs att bli sjuk nu...
//Carro



Kommentar

"Carro kan du göra inlägg i flera olika delar om varje storhäst på Veda och skriva om hur den är att rida/vad du tycker om den osv? :)) <3 Vore superkul så man får veta lite mer om de hästarna du brukar rida!"
 
Fick ett jättebra tips på vad jag kan göra för inlägg för ett tag sen! Ska göra inlägg i flera olika inlägg, ca 5 hästar i varje inlägg om skriva om varje storhäst på Veda, vad jag tycker om dem osv, hur dem är att rida, lite bilder/filmer när jag rider just den hästen osv så att ni vet lite mer om de hästarna jag rider!
 
Tack för tipset! Första delen kommer imorgon!
//Carro



Kiwi idag

Snabb update om dagens Kiwi innan jag går och lägger mig.
Jag red på utebanan imorse och hon var väldigt pigg och fräsch, hon hade ett bra sug framåt hela tiden vilket var väldigt kul. Red inte så jättelänge men kände ändå att jag hann checka allting.
Men superfin var hon idag i alla fall!
//Hedda



Nytt

Förra veckan var jag på snabbis på Stockholm Ridsport för att handla två saker jag behövde/ville ha ;) Åkte dit lite spontant, bara in, hitta grejjerna, betala och sen åka hem.
 
Jag köpte iaf två stycken hjälmsprayar, ni vet dem Hedda har. Den ska tydligen fungera väldigt bra så jag köpte två som nu står i skåpet på veda. Man sprayar ju i det i hjälmen efter användning då just den hjälmen vi har ofta blir helt dyngsur då den är så varmt och då dödar sprayen bakterier, torkar upp och luktar fräscht så den kommer jag absolut att använda mycket.
 
Köpte även ett hårnät med diamanter i, ni vet att vanligt som man trär över donuten på tävling. Superfint verkligen! Hittade ingen bild på just det så tog en bild från google som kommer ifrån ponnymuppen.horseworld.se. Det ser iprincip likadant ut men lite mindre diamanter och ett mörkare nät är det.
//Carro



Toffee

Idag var det dressyrspecial och jag red Toffee för första gången! 
Vi red på utebanan och de va faktiskt riktigt skönt! Vi är bara 3 st i vår grupp vilket är asnajs verkligen så man får sjukt mycket hjälp. Det var svalt men ändå ljust+inga mygg eller något=perfekt.

Vi red mest basic som volter och skänkelvikningar. Vi jobbade mest på att lösgöra och lite annat så tiden gick på det men det var bra för det behövdes verkligen.

I början gick det lite sådär, var skitsvårt och jag var sjukt ostadig men efter jäkligt mycket jobb så gick det faktiskt väldigt bra i slutet. Han blev skitfin i både trav och galopp och det kändes allmänt bra på slutet.

//Carro



Dagens ridpass

Valde att rida på veda i alla fall då jag kände mig bättre imorse. Fick idag rida Caramelle vilket jag först var lite otaggad på då vi inte fick något bra avslut förra terminen. Caramelle är ingen lätt häst, hon är speciell och man måste ha mycket i huvet i varje moment.
De första 15-20 minuterna gick hon klockrent, superfina övergångar utan att hon slog sig fri, hon tuffade på i ett bra tempo och i en stadig form. Sen skulle vi börja med skänkelvikningarna och då blev det lite svårare, hon spände sig och allt blir då svårt. Men jag fick till ett par fina skänkelvikningar i alla fall. 
Galoppen kändes idag väldigt bra. Höger var bäst men där sköt hon dock in rumpan en aning men sista höger galoppen var hur bra som helst. I vanliga fall är galoppen katastof - huvet rätt upp och hon studsar fram. Men idag slappnade hon av och galopperade vilket var sjukt bra. Dock var vänster lite sämre men ändå hyfsat bra, jag vågade rida och ta i och inte bara lalla runt och försöka få henne lugn utan man måste ta tag i det innan det är för sent.
Men jag är hur som helst nöjd med henne idag, vi har haft värre pass helt enkelt. Det är en väldigt härlig häst när allt väl sitter!
//Hedda
Några bilder på mig och Caramelle under ett dressyrpass i våras.



Äntligen fixat min vägg lite!


En av väggarna har stått helt tom i mitt rum sedan vi flyttade in för ett år sedan och här om dagen så fixade jag den lite. Upp med en hylla och en tavla samt hängde upp alla medaljer haha. De låg i en hög på en bänk så hängde upp dem istället.

Var lite brist på vad jag skulle ställa upp på hyllan så tog upp pokalen, minipokalen, en liten tavla, doftljus och några parfymer, bara för att lixom ;) 

Tycker det blev hyffsat fint ändå! Ska någon gång när rummet är lite städat och fint fota och visa hela rummet  ;)
//Carro



Godnatt!

Har nyss kommit hem ifrån veda och Usekmöte, vi kom fram till en del bra grejer och börjar redan skissa lite manus inför julshowen. 
Då jag som sagt är väldigt sjuk så ska jag redan nu gå och lägga mig så jag förhoppnigsvis är frisk då det är dressyr på veda imorgon. Är jag lika sjuk som idag får jag nog tyvärr avboka då jag aldrig kommer klara ett sånt pass i det skick jag mår nu haha. Men om jag går och lägger mig nu blir det ca 10 timmars sömn så då kanske jag hinner friskna till lite.
Både Kiwi och Queen vilar imorgon så det blir en snabbis i stallet för att mocka och fixa maten, hinner jag kanske jag går på en promenad eller rider ut en snabbis med Kiwi!
//Hedda



Muscot

Red Muscot i tisdags och det gick faktiskt riktigt dåligt tyvärr. Ingenting funkade och jag kunde f'n inte rida haha. Helt katastrof. Gick liiiiite bättre på slutet men annars inte alls bra.
Kommer inte ihåg så mycket men imorgon får vi se om jag har honom igen, isåfall träna vidare för såhär funkar det inte haha ;)
//Carro
Bild från förra veckan



Hurtig

Imorse var jag extremt hurtig och gick upp halv 6 och åkte till stallet så vi var där runt 6 och började direkt fodra och plocka fram grejer osv. 
Jag satt på Kiwi vid kvart över 7 och red i ca 40 minuter. Hon kändes super och var på framåt hela tiden, lätt och mjuk i handen också. Vi jobbade mest basic i en låg form men vi testade också lite skänkelvikningar som såklart satt bra.
Vi var hemma igen runt 9 och nu sitter jag på bussen mot skolan!

Tänkte berätta om Kiwi igår också. Jag red på utebanan i ca 30 minuter, lite samma jobb som idag fast lugnare då hon vilade dagen innan. Hon var superfin då också, hon rörde sig väldigt fint och stort men samtidigt så vilade hon på steget vilket är bra för henne då hon ibland går i en lite kort ponnytrav när hon bjuder på framåt.
Jag är supernöjd med henne både idag och igår!
//Hedda



Förberedelse för tävling

 Har fått det här förslaget på inlägg säkert en miljon hundratusen gånger men har aldrig orkat göra hela inlägget. Ska iaf skriva och berätta om hur jag förbereder för tävling kvällen innan och på tävlingsdagen. Tar som exempel ponnycupen i dressyr där vi har som rutiner på vad vi gör ;)

Kvällen innan så samlas laget och bygger dressyrstaket, domarbord, bokstäver och allt som ska fram. Brukar ta kanske 25 min då vi bara är max 4 personer och rätt mycket ska fram ändå.
 
 
Efter det så går vi upp till stallet och fixar våra hästar lite snabbt för att sen oftast rida programridning på banan som sista trim innan tävlingen. Vi rider fram och sen rider alla programet en och en för oftast Malin. Tränar på vad vi behöver och sen går vi upp med hästarna igen.
Här är en bild på Pandora innan en programridning på kvällen iskallt i januari!
 
Efter vi har ridit så duschar vi hästarna och schamponerar dem. Det brukar oftast vara jag och Hanna som är kvar sist och schamponerar våra två hästar vi ska tävla. Vi börjar med första hästen och då spolar jag och schamponerar kroppen och benen medans hanna tvättar svansen. När vi är färdiga får första hästen stå och torka medans vi gör samma sak med den andra sålänge. När båda är färdiga så gör vi alla detaljer så som klippa hovskägg, öron, ibland svans och man, olja hovar och sånt. Vi gör även inbakade flätor i svansen + sprayar med massa glansspray så att dem blir lockiga och fina till tävlingsdagen. Sen får hästarna stå med fleecetäcken på natten. När dem står i sina spiltor så fodrar vi alla hästarna.
Efter det fixar vi snabbt bara utrustningen. Putsar sadel och träns, byter schabrak och smörjer stövlarna. Då ungefär är vi klara så då släcker vi, stänger och åker hem.
 
Hemma:
När jag kommer hem så brukar jag förutom äta middag och sånt bara lägga fram alla tävlingsgrejjer och packa ner lite sånt i väskan. Sen går jag och lägger mig så tidigt jag kan.
 
Tävlingsdagen:
Går upp ca 1 h innan jag ska åka till stallet, äter frukost, byter om och fixar. När vi kommer till stallet så tar vi av täckena och börjar sen knoppa, borsta och fixa. Sen håller vi på i ungefär 1 h innan vi ska sadla. Under tiden så ska vi också hunnit hjälpas åt att sätta upp allas hår i håruppsättningar.
 
Sen gör vi klart våra hästar och går sen ner och rider fram, sen startar vi och sen är hela tävlingen igång då! Jag själv brukar inte förbereda mig så mycket dagen innan och sånt. Alla tävlingsgrejjer är alltid rena eftersom jag slänger in dem i tvätten direkt efter användning. Behöver bara packa ner dem, inte mycket mer. På morgonen är det mest fokus på hästen och att man själv ser bra ut tävlingsmässigt, sen fokus på framridning och inne på banan. Programen behöver jag sällan läsa på då jag kan alla program jag rider som rinnande vatten i huvudet, vilket är skönt!
//Carro



Uppdatering imorgon

Upp vid halv 6 för att rida på morgonen innan skolan, måste därför sova nu, mer uppdatering imorgon!
//Hedda



Mål inför hösten

Att sätta upp mål för ridningen eller vad man håller på med tycker jag är en bra sak för att kunna ha något att sträva efter. Det kan kännas mycket roligare om man har mål som man så småningom uppnår och kan då sätta nya, då hänger man även med på att man faktiskt utvecklas.
Jag har några mål som jag vill uppnå nu under hösten!
 
* Högre procent i dressyren
Vill rida LB på gärna högre än 67% som jag red på min första storhäst-LB. Alltså rida ännu bättre och få ännu bättre resultat på dressyrbanan. I och med att rida över 67% i LB får jag nytt personbästa i LB och det vill man såklart ha ;)
 
* Kvala högre hopp o dressyr
Vill kvala LB ev LA i hoppningen och såsmåningom kvala LA i dressyren! Kul att rida högre klasser, även fast det blir tufft motstånd
 
* Bra ritter, resultat och känsla
Tävlingsmässigt vill jag bara få ett bra mellanläge eller vad man säger, vill vara nöjd med ritterna, ha en bra känsla och gärna bra resultat.
 
Utvecklas
Utvecklas överhuvud taget, komma ännu ett steg längre i ridningen. Bättra sits, händer, och sen bara komma vidare ännu ett snäpp!
 
* Ha kul!
Man får aldrig glömma att ha kul med vad man håller på med. Om man bara ser det hela som en stor tävling som alltid måste gå 100% kommer det inte bli kul längre. Ha kul samtidigt så utvecklas man ännu mer!
 
//Carro



Veckans fråga

Vi fick som förslag att varje vecka ställa en fråga till er läsare, ni svarar och vi lär helt enkelt känna er ännu bättre. Jag tycker också väldigt mycket om att bolla idéer mellan andra och man ger varandra tips och idéer, superbra verkligen, funkar alltid oberoende på vilket ämne det är man pratar om ;)

Denna veckas fråga blir hur som helst:
Vad tycker ni om att ålderna på ponny har ändrats?
 
Tycker ni det är positivt? Negativt? Berätta för och nackdelar. Jag ska om nån dag när alla kommentarer rullat in skriva ett inlägg om MINA åsikter om detta, men först vill jag läsa era!
//Hedda



Dålig uppdatering

Det blev riktigt dålig uppdatering igår. 
Jag gick hela dagen i skolan och när jag kom hem var det direkt soffan och film. Har lyckats bli sjuk så det var väldigt skönt att inte behöva ta stallet igårkväll.
Nu ska jag i alla fall åka till skolan, slutar 16.20 så det blir en lång dag, ikväll ska Kiwi också ridas.
//Hedda



Svar på fråga!

Kan ni inte förklara hur det funkar med hästarna på era klubbtävlingar? Ni skriver typ "jag var sist i lottningen" men jag har aldrig riktigt förstått hela systemet och det skulle vara intressant att veta!
 
Svar: Ridskolecupen är en vanlig klubbtävling inom ridskolan för ridskoleryttarna, vilket också innebär att man tävlar på ridskolans hästar. Vissa ridskolor har att man får skriva upp sig på den hästen man vill tävla och så får man det, men för att det ska bli så rättvist som möjligt för alla har vi istället hos oss att alla skriver upp sig och på tävlingsdagen lottar man om vilken häst man får tävla. Alltså får man inte veta vem man ska tävla först på tävlingsdagen.
 
Lottningen går till så att man ropas upp enligt ordning på listan man skrivit upp sig på, och får då ta en lott. Om det är 20 starter t.ex så kommer man få en lott mellan 1-20. Om man får nummer 1 är det ju väldigt bra då. Det innebär att man först av alla får gå fram och välja häst. Har man däremot fått nummer 20 så är det stor chans att hästen man ville tävla inte finns kvar att välja på längre, då våra hästar får gå max 2 gånger, vissa bara 1. Alltså vill man ha så bra lottnummer som möjligt för att kunna välja bland många hästar och då den man vill tävla helst!
 
Hoppas det var ett bra svar!
//Carro



Uteritt

Planen för dagen var att jogga ute på stora stubbåkern på andra sidan vägen men när jag kom dit var underlaget rätt dåligt, det var mycket jord och sand vilket gjorde det riktigt tungt så det blev endast lite skritt där innan vi vände.
Istället blev det lite trav på vägarna på andra sidan vägen och när vi kom tillbaka till stallet travade jag ett par varv på utebanan och det kändes superbra! 
Kiwi var under hela ritten pigg och glad och ville nog gärna dra några repor i fullt ös på stubben men det fick hon inte haha, som tur var blev hon inte ledsen av att få trava på vägarna, alltid spännande med nya ställen.
Imorgon blir det kanske en hästfri dag för mig. Adam ska rida Kiwi och mamma rider Queen så ifall jag inte följer med för att bara hjälpa till så blir jag ledig på eftermiddagen, ni kan nog gissa vad det betyder? Bloggpower!
//Hedda



Snart hem

Sitter just nu i skolan och har nyss haft IUP samtal med vår handledare och jag ska snart åka hem. Då jag egentligen slutat så sitter vi just nu i en soffa och bara leker med datorerna. Jag väntar bara på ett par kompisar som har sina samtal nu, sen åker hem.
Vid 5 så ska vi åka till stallet, Kiwi ska joggas en stund medan mamma tränar Queen, ni får mer uppdatering ikväll!
//Hedda
Åh såå cjute Idvig, Carvig å Hedvig!



Vecka 35

Måndag: Ingenting förutom skola
 
Tisdag: Skola, sen stallvärdinna och på kvällen ridlektion
 
Onsdag: Ingenting speciellt förutom skola
 
Torsdag: Skola och sen på kvällen Usekmöte på Veda
 
Fredag: Skola och sen dressyrspecial(känns konstigt att inte skriva hoppspecial)
 
Lördag: Stallvärdinnemöte på Veda och en annan sak. Sen sover nog Hedda hos mig.
 
Söndag: Helgjobbar i stallet hela dagen med Hedda 7-16.
 
//Carro



Byter hoppningen mot dressyr

Från och med den här terminen kommer jag inte rida hoppspecialen då jag bytt den mot dressyrspecial, samma dag och samma tid, på andra sidan ridhuset är det.
Anledningen är helt enkelt att jag vill satsa mer på dressyren. Jag tycker fortfarande att hoppning är sjuuuukt roligt, men jag tävlar mest i dressyr, ridskolecup och ponnycup är dressyr och sen ridskolecup hoppning tävlar jag också. Det är bäst resultat i dressyren, och det handlar inte om att jag "ger upp" för det gör jag absolut inte, men jag vill helt enkelt satsa mer på dressyren istället, vilket jag tycker är väldigt kul!
 
Kommer att rida i samma grupp som Hedda så det blir kul! Vi är dock bara tre i min grupp nu, jag hedda och anna så det är skönt! Hoppspecialen är också väldigt få i sin grupp så ibland skulle vi kanske slå ihop grupperna så att vi får hoppa ibland och hopparna får dressyra ibland så hoppningen försvinner inte helt! ;)
 
Missade första lektionen i specialen så ska rida igen den, men nästa pass i den gruppen är nästa vecka och det ska bli asnajs!
//Carro



Veckans planer

Denna vecka är det skola igen, schemat kommer igång och alla lektioner börjar, dock blir det nog inte sådär jättemycket plugg nu då det är första veckan med lektioner.
Kiwi ska ridas som vanligt, dock ingen träning imorgon utan bara lite lätt jogg, annars rids hon helt som vanligt.
Denna vecka ska jag även jogga Queen nån dag, måste verkligen upp på henne igen. Har bara ridit en gång sen jag flög av henne i maj så det är verkligen dags nu. Dock blir det inga uteritter på ett tag men jag måste nu lära känna henne igen då jag inte suttit på henne på flera månader, blir nog en liten process att hitta tillbaka till det vi lämnade, tror nog att vi står på ruta ett nu igen, men man måste ju börja nån stans.
På torsdag är det också usekmöte som jag ska försöka hinna gå på och på söndag helgjobbar jag med Carro!
//Hedda



Världens bloggsug!!

Herregud haha hela kvällen har jag gjort huuuur många inställda som helst! Alltså MINST 15-20 st! Vet inte alls vart alla kom ifrån, fick världens kick så skrev hur mycket som helst! Håller på fortfarande!
 
Imorgon hur som helst är det skola igen, slutar runt 3 tror jag. Sen hem och bara vara hemma. Ska fixa och städa lite i rummet har jag tänkt och sen fixa lite med bloggen och usek. Lite saker att fixa!
 
Men det är iaf massa inlägg på G så bloggen är abslout inte död!
//Carro



Söndag

Vi kom hem från Värmdö runt 1 och åkte nästan direkt ut till stallet. Då Kiwi gick rätt orentligt ute med Adam igår fick hon vila idag och då Queen också skulle vila blev det bara mockning och fixa all mat, hästarna får gå ute i hagen och äta hela dagen istället.
Då jag har bruuuttaaaaaaallttt ont i ryggen ligger jag just nu i soffan och leker med datorn, tänkte ta och redigera några bilder så att jag lär mig photoshop och sen kolla på lite film, blir en chillkväll helt enkelt!
//Hedda



Q/A

Fråga:
"Hur tycker du man ska ha inspänningen?"
Svar: Det finns ju inget rätt sätt att ha inspänningstyglar utan alla gör på sitt sätt och så länge man inte spänner in allt för mycket eller sätter dem helt knas funkar de mesta varianterna.
Jag använder på våra hästar ett par elastiska/läder inspänningstyglar. För Kiwi är de en aning långa och då slår vi en knut på dem, ska nog försöka fixa lite fler hål men knuten funkar för tillfället.
Jag använder bara inspänningar när jag går ut och går eller longerar. Kiwi behöver inte inspänningar på promenader utan hon brukar sköta sig bra ändå - våran första häst blev väldigt stissig på promenader och hade man då inspänningar gick han inte och tänkte på annat och blev då inte heller så vild som han annars kunde bli. Självklart går jag på promenader med inspänningar lite då och då med Kiwi så att hon får komma upp med ryggen lite.
När vi longerar Kiwi eller Queen har vi våran tömkörningsgjord på den passar på bägge så den är väldigt använd, vi sätter då inspänningarna antingen runt gjorden eller i en av de 3 ringarna på bilden, de blir lägre i formen om man sätter längre ner osv, jag brukar tycka att mittenringen funkar allra bäst på bägge 2. 
 
När jag longerar inför ridpass använder jag aldrig inspänningstyglar då det inte finns något speciellt bra sätt att sätta dem i sadeln - i alla fall inte våra inspänningstyglar.
Jag burkar antingen ta en gummisnodd mellan frambenen eller så longerar jag utan inspänningar då jag inte ser någon speciell vits med det, i alla fall inte innan ett ridpass då syftet med den longeringen är att låta dem springa av sig, alltid bra att göra på unghästar precis satta i träning eller en häst med massa överenergi. 
När jag longerar inför ridpass brukar jag lägga tyglarna under stigbyglarna (som då är upphissade) så att de inte kan slå hejvilt med huvudet utan att det sänks en aning. 
 
Hoppas det var ett bra svar på din fråga!
//Hedda



Ovisade bilder

Här är lite ovisade bilder ifrån tävlingen på Roslagens rid och körklubb + mälarhöjden nu i våras - bilderna är lite blandade men där jag rider på sand + fibersand är på mälarhöjden och grus är på roslagens. Och på vissa av bilderna ser det ut som inne på banan då staketet är i bakgrunden osv men det är framridning/collecting. Min sist och Kiwis form är rätt onajs då vi joggade i en låg form innan start ;)
//Hedda



Partytime

Är just nu på 50års festen och har nyss ätit middag. 
Imorse var det som sagt islandshästridning vilket var superkul. Fick en skäck vid namn Blikir och han var brutttaaaaalt pigg. Galoppen gick hejvilt framåt - verkligen sjukt fort. 
Tölt var spännande att få prova på, lite ovant men Blikir va vääldigt duktig ;) Han kunde inte trava så det blev skritt, tölt och galopp haha. Eller klart han kunde men han var enligt alla där riktigt dålig på det ;) 
Det var riktigt kul att få rida på något annat än våra vanliga hästar, det är nästan som 2 olika sporter, helt annorlunda verkligen.
//Hedda



Stress inför Julshow

Det är augusti, sommaren har knappt börjat gå mot sitt slut och jag är jättestressad inför julshowen. Showen är lixom i december men bara tanken av hur mycket som måste göras och planeras får en att bli stressad.

Man har lixom en press på sig att den MÅSTE bli hela perfekt, man vill inte göra en enda människa i publiken besviken eller tycka något är dåligt, när man tidigare år har lyckats. 

Hjärnan står lixom stilla på ideer samtidigt som tiden rinner iväg. Sjuuuukt mycket ska göras, vi hinner knappt blinka innan vi står där på framridningen på julshowen i december och måste framföra den nästan 2 h långa julshowen som är så jäklans svår att komma på.

När allt med planering för julshow är klart, showen är visad, publiken har applåderat, visslat, varit nöjda, åkt hem och vi har plockat undan allt och står med tomma händer och andas ut, den känslan är BÄST. Känslan att man fixade det!

Det är jättemycket folk som kommer och kollar VARJE år, man VILL lyckas och hur jobbigt det än är kämpar vi sjukt för att det ska bli bra!

Det är en lång och jobbig väg dit, men shit va kul det är när det är igång och när man har klarat det!
//Carro



Ändrade planer

Jag sa ju förut att mammas kompis fyller 50 år och att hon imorgon ska firas. Hon, mamma + några fler skulle på morgonen rida på islandshästar ute på Värmdö innan festen men mamma hinner inte så jag tar hennes plats istället. Blir säkert väldigt kul även om jag måste gå upp väldigt tidigt.
Men jag hinner inte upp till Kiwi imorgon så jag ska försöka be Adam rida ut en stund på henne. Nu ska jag sova så att jag orkar upp imorgon! ;)
//Hedda



Helgens planer

I helgen fyller mammas bästa kompis 50 år vilket betyder firning av henne på lördag ute på Värmdö. På morgonen tar jag, pappa och eventuellt Adam hand om hästarna + Stratos i stallet. Får se om jag rider Kiwi en stund ut i skogen annars får hon vila och bara gå i hagen hela dagen.
Vi sover på lördagen över ute på Värmdö och kommer hem runt lunch på söndagen och då blir det ett lätt joggningspass för Kiwi, oavsett hur det ser ut på lördagen.
Blir som ni kanske förstår inte en jättevanlig helg och inte sådär supermycket tid hos hästarna men det går nog bra i alla fall, jag ska också försöka uppdatera så mycket jag kan!
//Hedda



Diss

Måste tyvärr dissa mina John Whitaker byxor jag köpte för ett par månader sedan. 
Jag har inte använt dem mycket alls och jag har tagit hand om dem så bra det bara går då jag just nu har sjukt få ridbyxor och jag kan inte "riskera" att förstöra dessa.
Det började med att när vi köpte dem var ena sömmen till skoningen på framsidan trasig men det lyckades vi själva laga. Bara nån vecka efter gick sömmen upp fast på ett annat ställe och några veckor efter det började sömmarna lossna på rumpan. Känns nu som att hela skoningen ska lossna då alla sömmar börjar gå upp.
Som jag märkte för någon vecka sen så har skoningen börjats nötas sjukt fort på rumpan, det är inte alls många ridpass kvar innan hela skoningen får ett hål. Jag har haft oskodda byxor som hållt längre än dessa, helskodda och dessutom hyfsat dyra ridbyxor ska faktiskt hålla för lite mer än det jag använt dem....
Jag tycker verkligen det är supersynd att de gått sönder så pass mycket då jag alltid varit nöjd med alla mina grejer ifrån John Whitaker och även mina kompisar har varit supernöjda. Kan rabbla upp en stor del prylar ifrån John Whitaker som hållt länge, därför är det väldigt konstigt att dessa byxor redan är trasiga när jag köpte dem i juni... Inte alls okej, de får en fet diss av mig verkligen.
//Hedda 



Dagen

Förlåt för dålig uppdatering idag men somsagt var vi i skolan fram tills kvällen. 
När jag kom hem skulle mamma precis iväg till stallet så jag åkte med och longerade Kiwi en stund på utebanan, hon var som vanligt pigg och framåt och väldigt lydig. Jag jobbade mycket skritt - halt - trav - galopp - skritt osv och på lina är det rätt så svårt med övergångar men det gick riktigt bra faktiskt. Hon behöver verkligen lyssna på mig hela tiden och kan därför inte hålla på att kolla på annat osv utan fokus ligger på mig.
Jag longerade henne inspänd hela tiden förutom sista varven där jag lät henne springa av sig lite utan inspänningar vilket hon var väldigt nöjd med och drog på i en ganska hög fart. Efteråt gick jag med henne runt hagarna i ca 7-10 minuter så att hon fick skritta av ordentligt i ett lugnt tempo!
Ni får en ganska dålig och snabb snapchat bild ifrån longeringen idag ;)



Fram till 18.00

Idag går vi i skolan fram till 18.00 ikväll då det är middag med alla ettor. Jag kommer då antagligen hem runt klockan 7 och då finns inte tid att åka upp till stallet utan mamma tar bägge hästarna och fixar åt dem. Bad henne longera Kiwi en liten stund om hon hinner annars får hon vila helt och hållet, hur det än blir imorgon ska hon på fredag gå ett joggingpass på banan! 
Aja 9 timmars skola idag, så happi Heddzor, tur att vi inte behöver jobba särskilt hårt nu under introveckan ;)
//Hedda



Redigera bilderna

Något jag själv faktiskt slarvar med men som jag tycker är sjukt bra är att redigera sina bilder innan man lägger upp dem på bloggen! Man kan göra en sjukt enkel redigering och bilden kommer så lätt att bli roligare att se på.
Har ett exempel här nedan på PG i hagen, inte vackraste bilden och den är dessutom väldigt färglös och dyster i ljus och färg. Gjorde en redigering på typ 2 min och det blev direkt bättre. Kanske överdrev lite i redigeringen nu men man kan ju välja själv precis hur man vill ha sin bild :)
 
Här är ett till exempel från när vi var ute i skogen och red och det var molnigt. Bilden blev sjukt mörk och lite tråkig men superlätt mycket ljusare och enligt mig finare!
//Carro



Skriver massa!

Har nu samlat ihop alla förslag vi fått från innan på vad för inlägg ni vill se och skrivit ner i datorn, har redan börjat på inläggen som ska läggas ut sen. Höll på med ett jättebra och långt inlägg nyss och helt plötsligt så försvann allting... Ska skriva om det men vill bara att ni skulle veta att alla miljoner inlägg är påväg nu! Äntligen

//Carro
Bild från hoppfinalen på Robban 6/6-2014



Muscot

Igår var det somsagt ridlektion på Veda och jag fick rida Muscot. Red honom senast precis innan avslutningen i somras när Cyklamen blev halt och den gången gick det katastrof rent ut sagt hahah. Var därför faktiskt ganska inställd på att det skulle gå likadant igår. Hanna var supersnäll som fixade iordning honom eftersom jag var på styrelsemöte och hon filmade dessutom lite som var supersnällt!
 
Vi red under lektionen mycket volter, skänkelvikningar och mest lite basic. Jag tränade massa på att kunna få fram honom, ha ett jämnt stöd i handen, kunna göra förhållningarna på honom, att han inte ska trassla och mest bara rulla på utan problem. Muscot är faktiskt en sjuuukt svår häst att rida enligt mig och många andra. Han är riktigt kul när han väl går bra men det kan vara riktigt svårt att hitta rätt tycker jag.
 
Igår gick det faktiskt över förväntan. I början var lite ringrostigt men sen kom vi igång mer och jag fattade hur jag skulle göra med hjälp av Magnus. Tränade mycket på att rida fram, sen förhålla och flytta undan lite. Gick riktigt bra tillslut och efter ett tag fick jag också ett bra stöd i handen. Galoppen var det inga problem med, gick bra i båda varven.
Skulle faktiskt kanske vilja rida honom igen nu när det faktiskt var lite kul att rida honom haha ;) Får se om jag får honom nästa vecka också!
//Carro
 
Här är lite skitdåliga screenshots från filmerna haha. Kanske laddar upp film med om det blir något bra. Ni får ursäkta min sits på bilderna som var helt katastrofdålig igår! Framåtlutad hela tiden och aa...



Behöver eran hjälp

Nu de senaste veckorna har uppdateringen inte varit särskilt jätterolig och därav har statistiken sjukit rejääält, men nu börjar vi äntligen klättra uppåt igen, superkul verkligen. Nu är vi alldeles strax uppe i vanliga siffror och därefter ska vi fortsätta klättra i samma takt, nu går vi sakta men säkrt uppåt.
När statistiken är högre blir motivationen att blogga också mycket högre, det blir roligare att skriva om många läser helt enkelt. Så länge ni läser och peppar så kommer vi även bjuda på fler och bättre inlägg!
Såååå nu innan skolan sätter igång helt på allvar så har jag lite tid med bloggen på eftermiddagar och kvällar - efter stallet såklart. Behöver därför eran hjälp, jag har absolut noll idéer på inlägg, det står helt still. Därför ska ni nu kommentera exakt allt ni vill läsa ifrån mig (även ifrån Carro om ni har något), kommentera anonymt eller inte, behöver bara alla tips och idéer jag kan få, ska försöka göra ett inlägg per kommentar/tips.  
//Hedda



Bästa stoet man kan tänka sig

Kom här om dagen att tänka på vilket bra sto Kiwi är egentligen. 
Hon är ju ett sto vilket gör att hon inte "släpper in" vem som helst. Jag personligen tycker att sånna hästar är mycket härligare och charmigare än de som älskar alla de ser. (självklart är det ABSOLUT inget fel på de hästarna och jag tycker det är en egen personlighet som är riktigt gullig osv men jag tycker mer om Kiwis typ)
Men när vi precis hade skaffat Kiwi tog det ett tag för henne att acceptera oss, hon var de första dagarna inte så supermysig och lite tråkig i hanteringen men sen så. Hon har släppt in ett visst antal personer i sin krest, dessa personer kan hon gå fram till och lägga huvudet på deras axel, komma springande i hagen eller gnägga när hon ser dom. Det är lite roligt med vilka hon släppt in faktiskt, självklart mig och min familj då vi hanterar henne så pass mycket men även mina tränare och kompisar som hon inte alls träffar särskilt mycket, vissa tycker hon bara extra om, men det tar henne ett tag att lära känna folk. Hon kan nog släppa in alla som ger henne lite kärlek, pyssel och godis haha. Det gäller att smöra ;)
En sån personlighet tycker jag är så sjukt gullig och charmig, när man bara fått henne på ens sida är hon en så sjukt underbar vän, det brukar ju ofta vara så med ston!
 
Sen så är hon också ett underbart sto då hon inte alls blir brunsig så att det syns. Hon blir säkert brunstig som alla andra ston men man märker det inte en sekund. Superskönt verkligen. Till skillnad från Queen som i förrgår kissade ner hela stallet pga hennes brunst.... 
Kiwi blir också aldrig stoig inom ridningen eller hanteringen vilket vissa ston blir (speciellt när de är brunstiga), det är jag sjuuukt glad för verkligen.
Men jag och mamma kom häromdagen fram till att nu försöker vi att inte skaffa ett sto igen hahah. Vi hade megatur med Kiwi och fick ett "bra" sto men om det blir samma tur igen vet man ju aldrig. 
//Hedda
 



Godnatt

Hinner inte blogga om ridningen nu då jag måste sova, upp tidigt imorgon men idag red vi iaf på utebanan. Jag red Muscot och det gick lugnt mycket bättre än sist. Skriver mer om passet imorgon som sagt!
Har både bilder och filmer jag ska ladda upp också, (ev film).
En bild från idag, kommer mer imorgon! ;)
//Carro



Uteritt

Idag red jag och mamma ut på hästarna på fältet. Kiwi var sjukt pigg och explosiv, superbra att rida henne då i en låg och rund form och jogga lite, hellre behöva bromsa och så var det verkligen idag. Hon brallade iväg ett par gånger men skötte sig prima ballerina resten av "passet". Hon var lätt och mjuk i handen och somsagt väldigt pigg. Vi gjorde inte så mycket mer än att bara rida fram och tillbaka på fältet.
Imorgon blir det dressyr igen, utebanan eller ridhuset, beror på väder! 
//Hedda



Dagen

Har precis kommit hem från skolan, sitter i köket och håller på att lära mig nya datan vi fick idag hahah, går faktiskt bra nu för en gångs skull, fattade nada i början.. Det är ju macbooks vi fått och dem är ju lite olika jämnfört med en vanlig laptop ;)
 
Om ett tag ska jag åka till Veda. Tänkt tömma, städa och rensa i skåpet där innan det är styrelsemöte med stora styrelsen innan det är ridning på kvällen. Missade förra veckan så vet inte vem jag får rida men hoppas på Jim ;)
 
Vi hörs mer senare!
//Carro



I skolan

Vi har nu lunch i ca 2 timmar och en timme har redan gått. Imorse fick vi våra nya datorer och jag kan helt ärligt säga att jag inte fattar ett skit haha, allt är nytt och jag får chansa mig fram överallt, har dock lyckats ta mig in på blogg.se nu ;)
Nu i eftermiddag ska vi fortsätta med datorerna och lära känna dem. Vi slutar runt 14.30 och då är det raka vägen hem och sen till hästarna, ett joggingpass står på schemat, beroende på väder får vi se vart vi är, hade varit kul att vara på stubbåkrarna men jag tror tyvärr inte underlaget är särskilt bra där just nu då det nyss regnade väldigt mycket.
Aja mer uppdatering får ni se, nu ska jag lära mig photoshop så jag kan regigera massa bilder och få A+ sen när vi faktiskt måste kunna hela programmet i samband med skolan ;)
//Hedda



Ridskolan

Jag kom nyss på att jag aldrig kommer kunna lämna ridskolan.

Jag har gått där i snart 10 år. Ridlärare och hästar har kommit och gått. Jag har ridit allt från de trogna ponnysarna som varit där allra längst till de allra nyaste som som sen inte passade för ridskolan. Jag har jobbat där hela somrar med enda betalningen rida gratis som har varit den enda betalningen jag velat ha. Jag har varit på oändligt med läger och skapat en massa minnen och fått nya vänner. Några av mina allra bästa vänner har jag träffat endast via ridskolan.

Jag började hösten 2004, alltså 10 år i höst. Hur galet är inte det? Jag har ridit på vallentuna ridskola i 10 år. Jag har nästan alla mina hästminnen där ifrån och jag kommer aldrig glömma hur kul vi har haft genom åren.

Jag har ju flera gånger tänkt att jag inte hinner med ridskolan, jag gör knappt det. Jag rider Kiwi 5-7 dagar i veckan och snart ska jag upp på Queen också. Men vad ska jag göra när Kiwi kanske är skadad eller har lite vila, eller ännu mer när hon är såld och vi inväntar en ny ponny? Då måste jag ha en plan B annars tappar man så sjukt mycket ridning om man inte har något annat.

Man lär sig också så sjuuukt mycket på att rida andra hästar. Nu rider jag också storhäst, magmusklerna ba BAAAM, man vinner så mycket på att rida storhäst lite då och då om man rider ponny. Alla som rider ponny och storhäst parallellt har verkligen ett stort försprång sen - därför behöver jag ridskolan OCH Queen, jag behöver verkligen komma upp ännu mer på storhäst, varje timme på hästryggen är viktig, är det då en lite svårare storhäst som kräver sin ryttare betyder det guld.

Jag kommer hur som helst aldrig vilja lämna ridskolan men en dag kommer jag inte kunna rida kvar. Den dagen kommer tyvärr att komma och det kommer att kännas sjukt tråkigt att veta att man aldrig kommer sitta på favoritponnyns rygg igen, redan nu kan jag säga "jag tror jag aldrig kommer rida den där igen" just bara för att jag dels rider storhäst och rider där så pass sällan.

Men Veda är som mitt andra hem, massa vänner, underbara hästar, miljoner med minnen osv. Jag kommer verkligen försöka stanna så länge jag kan!
//Hedda




Gårdagens träning

Igår var det träning för Anna Dufva och eftersom hon gick i skogen i fredags + vilade lördag och söndag så blev det en ganska lugn träning. 
Vi jobbade mycket basic - tempoväxlingar, övergångar från både trav och galopp ner i skritt, vi gjorde svaga öppnor och skänkelvikningar från LA linjen. Vi jobbade även mycket skrittjobb med branta skänkelvikningar och skrittpiruetter.
Min stjärna gjorde allt perfekt som vanligt. Självklart finns det alltid något att jobba vidare med men för att ha vilat helt i 2 dagar var hon superfin, lätt och mjuk i handen vilket jag inte alls förväntade mig. Men ju mer vi jobbar lösgörande jobb ofta desto mjukare blir hon - även om hon vilat. Gårdagen var alltså ett kvitto på att det vi jobbat på hemma har varit bra. 
Men jag är supernöjd även om det var en ganska lugn träning - alltså bacis rörelser och ingen tävlingsform. 
//Hedda 



Imorgon

Skriver om dagens ridpass imorgonbitti, tänkte sova nu istället hehe, hare gött allesammans!
//Hedda
Btw; detta tyckte Kiwi var supersnyggt, hon fick välja outfit inför träningen idag, nya höstmodet enligt henne ;)
Ni kan nog gissa hur jobbigt det var att få ut alla dessa haha, nästa projekt blir att såga ner alla kardborrbuskar i hennes hage... 



Challenge del 1

Chubby Bunny
Hahahah här är första delen på Challengen, helt katastrof ahhahahah. VI BJUDER verkligen på detta, det kommer ni verkligen att märka hahahahha!



Tillbaka till verkligheten

Idag började skolan igen och då allt är nytt med scheman, skola, klass osv så blir det en lite annorlunda höst. 
Denna vecka är dock inget plugg utan bara lära känna skolan och klassen.
Men nu drar livet igång igen så det är väll bara att komma in i rutinerna. Tidiga mornar, hem sent, fort till stallet, sent hem, sova sent, ser inte fram emot massa plugg faktiskt men förhoppningvis kanske det blir lugnt (man kan ju alltid hoppas haha) 

Men men, idag blir det dressyrträning för Anna Dufva på bästa Kiwsos och efter det ska jag rensa bilder på datorn då jag imorgon får en ny från skolan och ska föra över alla bilder där osv. 
Uppdateringen är inte den bästa just nu och det ser man också på statistiken men vi ska försöka fixa så mycket inlägg vi kan!
//Hedda 



Hur jag gör iordning Kiwi inför tävling

Tänkte berätta lite om hur jag går tillväga när jag åker och tävlar med Kiwi, vi hade dock samma rutiner för Tucke och Bonzai men jag tar Kiwi nu då det är den jag tävlat allra mest och förberett inför tävling mest osv.
Oftast är hon badad dagen innan men annars börjar jag med det. När jag badar henne duschar jag först av henne så att hon är blöt på hela kroppen. Sen späder jag ut schampot i en hink med vatten, sen tar jag en svamp och schamponerar hela kroppen utom huvudet. Svansen tar jag sist och då doppar jag den ner i hinken - lyfter upp hinken till svansroten och "rör om" så att hela svansen blir schamponerad. Svansroten schamponerar jag med en svamp och sen kliar med fingrarna.
När hon är färdig schamponerad så spolar jag bort ALLT schampo och sen låter henne torka - antingen i boxen med ett fleecetäcke på eller ut och gå beroende på årstid och väder.
 Att komma till en tävling med en litesmåskitig häst är för mig inte alls okej. Fint ska det vara hela tiden. Inget spån i svansen under morgonpromenaden på meetings, inga knoppar som gått upp när man ska in på banan osv. Jag är väääldigt petig när det gäller tävling, allt ska skina och särskilt hästen.
På morgonen på tävlingsdagen eller efter hon är helt torr så börjar jag knoppa. Jag börjar med att borsta igenom manen, sen delar jag upp knopparna i tofsar det blir oftast 7-13 st.
Innan jag börjar fläta tar jag flätgelé i alla tofsar och kammar igenom. Det blir 100 x lättare att fläta + att knopparna håller mycket längre.
Sen börjar jag fläta tofsarna STENHÅRT och sen rullar upp dem. När allt är klart klipper jag lite spret som sticker ut från knopparna.
När manknopparna är klara tar jag luggen. Gör en inbakad fläta och sen rullar upp till en knopp.
Ibland sprayar jag även alla knoppar med vanlig hårspray.
Att sy knopparna är inte riktigt min grej. Det blir sjukt snyggt och håller bra men jag tycker det är lite för pilligt inför bara en start. Efter tävlingen vill man också slita bort snoddarna och dra upp flätorna med fingrarna men sytråd måste man klippa upp. Kanske nån gång i framtiden börjar sy knopparna jag också, just nu känns det mest som en tränd alla är inne på och ingen fattar nog egentligen varför man syr dem ;)
När knopparna är klara borstar jag av henne och sen sprayar jag glansspray på alla 4 ben, rumpan, bogarna och bringan.
Sen sprayar jag även svansen och reder ut den innan jag flätar den hela vägen ner. Jag flätar alltid inbakad högst upp som sen går över i en fiskbensfälta. När man sen tar ut den och borstar igenom svansen blir det mer fluffigt än bara lockigt som jag tycker det blir av en vänlig fläta. Allt är tyck och smak inom ridsporten ;) Jag brukar ibland också fläta på kvällen innan så att den blir ännu fluffigare.
 
Sen kratsar jag hovarna och oljar dem med rapsolja så att de glänser.
Jag passar då också på att ta raps olja runt ögonen och på mulen så att det även glänser - men INTE för mycket, då blir det föööör glansligt och det ser enligt mig onarturligt ut, more is less helt enkelt.
 
Efter det börjar det bli dags att åka och så lindar jag svansen + sätter på ett svansskydd, sen linda benen med höga paddar fram och låga bak, hon åker också i boots runt om. Sen byter jag grimma till lädergrimman + tar fram kedjegrimskaftet
Är det kallt lägger jag också på ett täcke. Täcktäcke, fleece eller nättäcket, beror på väder. Ibland har hon fått åka i ett vanligt fleecetäcke och ett ländtäcke i ull över rumpan.
Sen lastar vi för att åka!



Kaosigaste bilden jag någonsin tagit

Den här bilden tog jag under dressyrkursen sommaren 2011. Skulle fota hedda som red Brownie då, men herregud hahah, den här bilden blev HELT kaos!
♦ För det första så är det ju lixom 4 hästar i bilden och alla fyra blev jättekonstiga haha. Motivet är på Hedda och Brownie, och Hedda ser lite frustrerad ut och (detta har hedda sagt att jag ska skriva haha) man har sett snyggare sidor av Brownie ;) Men detta var som sagt 2011..
 
♦ Bakom Hedda är Jojjo och Plopp, för bildens skull blev det ännu mer rörigt när alla benen går  ihop under magen och så haha.
 
♦ Lite bakom står Jane med hanna på ryggen men hanna böjde sig fram så det ser nästan ut som att ingen sitter på Jane, plus att det ser ut som att hon har 1 framben.
 
 ♦ Sen är det Helena på Bounty men man ser bara "ena halvan" av hästen och det ser lite ut som att ingen rider henne heller då man ser en bit av sadeln men ingen ryttare hahah.
 
♦ Bilder blev sjukt rörig och kaosig samtidigts om det är skitvarmt och alla typ svettas ihjäl på utebanan hahah. Detta kan nog vara den fulaste och sämsta bilden jag någonsin tagit hahahhah!
//Carro



Modell-Kiwi

Jag måste erkänna att Kiwi är sjukt fin och vacker när öronen väl är framåt, men det händer inte såå ofta, speciellt inte när kameran är framme.
Om man ska fota uppställningsbilder på Kiwi från marken krävs mycket tålamod. Först måste öronen vara framåt och det händer inte så jätteofta kan jag säga. Sen ska hon stå still också. Hon dyker gärna ner till maten eller går mot en om man står en meter framför henne. De som fotat uppställningsbilder på Kiwi vet vilket arbete det är.
När man sitter på är det lite lättare. Om hon vill gå iväg eller dyka till maten kan man hålla kvar i tyglarna, dock kommer öronen helst inte fram då ;) Hon vill inte heller stå på tygeln när hon står still, hon blir sjuuukt stark och biter tag i bettet, så uppställningsbilder när man sitter på är inte purenkelt det heller.
Här har ni ett par lyckade uppställningsbilder på Kiwi, dessa bilder finns det inte många av kan jag säga. Den första bilden förstördes ju självklart en aning av mig, haha ignorera mitt vackra utseende på den bilden tack ;)

Att få till bilden här ovanför var riktigt svårt. Vi lockade med all sorts godis men att hon inte fick godiset gjorde henne bara sur och då drog hon bak öronen ännu mer. Det gällde att vara snabb med kameran för att klicka en bild där öronen var framåt för sekunden efter hon tagit fram dem åkte de bak igen ;)
Men man kan ju då bara konstatera att Kiwi inte riktigt är en modellhäst även fast hon tycker själv att hon är snyggast i världen, det där med fotografering är inte riktigt hennes grej. Så fort kameran är uppe ska öronen bak men när man lägger ner kameran igen kollar hon på allt möjligt, knaasponny!
//Hedda



Dagens inspo




Nästa vecka

Nästa vecka händer det grejer. Först och främst börjar vi skolan igen. Få en helt ny klass och ny skola. Kommer kännas galet konstigt men ändå väldigt kul! Jag och Carro kommer också gå i samma klass vilket bara betyder en sak = kaos ;) 

Kiwi kommer nästa vecka att ridas som vanligt, Anna träning på måndag tror jag. Mycket uteritter och jobba bort gräsmagen med galopp på fältet. Förhoppningsvis har de hunnit fixa klart stubbåkrarna så att vi kan få rida där också. Då skolan börjar börjar också alla vanliga rutiner för oss i stallet - alltså inga mornar i stallet utan vi är där efter skolan varje dag.

På tisdag ska vi till Högbo och kolla på en ponny. En 10årig new forest valack som gått bra både i dressyr och hoppning. Kommer inte skriva ut namn eller så mycket mer om den utan låter det vara rätt tyst om alla hästar vi provrider. Det blir alltid bäst så. 

Men nästa vecka kommer bli kul, mycket nytt med skola och även roliga saker på hästfronten. I helgen ska vi också på 50-årsfest, kommer säkert bli superkul.
//Hedda 



Hurtig

Snacka om hurtig Hedda idag, upp vid 7 och åka till stallet. Hämta ponny längst bort i hagen och sen upp i sadeln runt halv 9. Joggade Kiwi på utebanan ett par varv för att känna på gårdagens pass (valde att rida dressyr igår istället) och allt kändes toppen så det blev bara några varv åt varje håll i trav. 
Sen gick vi till fältet och galopperade, Kiwi tyckte det var superkul och fort gick det, inga bus utan bara en lycklig ponny som tog i allt vad hon hade.

Efter Thorsholma var jag hemma ett par timmar innan jag cyklade upp till Veda. Hängde lite med Sofia i stallet då jag var där ca 1.5 timmar innan jag skulle börja fixa Toy som jag red idag. 

Passet på Toy blev som ett gympass. Då hästarna precis satts igång efter betet var det en ganska lugn lektion utan mycket rörelser men även grunderna är jobbiga och svåra. Mycket rakriktning och jobba på hästens egna problem blev det idag. 
Toys "problem" var att han inte alls ville vara rak, han vek sig och vinglade runt allt för mycket. Blev en del att försöka räta ut men tillslut gick det ändå rätt så bra. Svårast att ha honom rak var i övergångarna och även i skritten när man precis kortade upp på tyglarna. Han hade också lite dålig bjudning idag (inte mycket men lite småtrött med tjockismagen) så då jobbade jag på att få fram honom. Jag försökte också jobba på mina händer, ha dem stilla, rätt längd på tyglarna, inte förböja hästen men ändå ha honom rättställd. Att något så enkelt kan vara så svårt, måste verkligen jobba mer på mina händer!
Somsagt jobbade vi på rakriktning, bjudning och ställning med Toy. Han var lite till och från hela passet och kunde ena sekunden vara superfin medan i nästa blev han superstark och slog med huvudet. Runt ca 30 minuter släppte allt och han blev sjukt fin och lätt i handen, då kan jag också själv sitta still med handen och inte joxa för mycket. 
Då skulle vi också galoppera. Första varven gick super, sen tappade jag stigbygeln - hamnade lite i obalns och skrämde honom vilket gick fjong på hans bjudning. Han blev sjukt stark och pigg och älgade på framåt, herre vad jag fick rida! Fick dessutom inte tag på stigbygeln så det blev fullfart med 1 stigbygel, är van att rida ponny så det blev verkligen en del att rida, samtidigt som man ska försöka bromsa då hästen gärna springer ännu lite fortare ;) hahaha trodde jag skulle flyga av utan att han ens gjorde nånting!
När vi travade efter galoppen + travade ner honom kändes det toppen! Lätt i handen och bjudningen på topp, han var då också rak och vinglade ingenting i övergångarna. 

Är riktigt nöjd över dagens 2 pass men också supertrött. Nu går jag snart och lägger mig, snacka om att jag kommer sova gott!
//Hedda
2 bilder ifrån idag.



Dagens outfit

Sadel: Stübben Maestoso 
Schabrak: Mias RS
Lindor: Mias RS
Paddar: Showmaster
Boots: Professional Choice  
Bakskydd: Horze
Träns: Schockemöhle, tyglar från hööks 

Själv hade jag John Withaker byxor, spooksfleece och spooksväst, arezzo Horsehead stövlar, HV polo tröja, JW hjälm och Roeckl handskar.
Inlägg om dagens ridpass kommer senare!
//Hedda



Mental träning

I ridsporten handlar prestationer väldigt mycket om ens egna mentala och vad man fokuserar på innan ritter. Att fokusera rätt är inget medfött utan det måste man själv träna upp.
När jag precis började tävla på lokal nivå tävlade jag mot alla andra. Jag gick in i tdb och sökte upp resultat för att räkna ut vilken placering jag skulle hamna på. Det är nog det absolut dummaste man kan göra enligt mig. Att gå in på banan med inställningen att man kan bli bäst 8a för att alla andra har ridit på höga procenter i andra klasser förut.
Jag kollar inte på startlistorna längre, jag anmäler, betalar, kollar min starttid och rider. Man ska alltid sträva efter att få en högre procent än innan. Ligger man vanligtvis på 65% i en viss klass ska man sträva efter 66% och sen 67% osv. Om de 67% räcker till en placering är helt ovicentligt. Jag har legat på 66% / 67% i LB, mitt mål i varje start har varit att gå upp mot 68%. Samma sak i LA fast då har mina procenter varit lägre än i LB.
I ridsporten handlar nästan allt om dagsform. Ena dagen kan ens häst eller någon annans häst vara lite spänd eller lite trött. Men det är inget man kan påverka om man inte själv sitter på hästryggen.
- Tänk BARA på vad du själv kan påvera.
Du kan inte påverka vädret, under din ritt kan det spöregna medans det är sol under de andras ritter, det är inget man kan påverka själv och det är då bara att göra det bästa utav situationen.
Du kan inte påverka någon annans resultat eller ritt, det är bara att försöka göra SITT bästa och sen hoppas på att det slår de andra.
Du kan bara påverka din egna ritt och dina egna resultat. Det är allt man ska ha med sig i bakhuvudet innan start, skit i om ryttaren innan red på 80%, man ska göra sitt bästa och sen efteråt kan man börja tänka på ifall det skulle räcka till en placering eller inte.
//Hedda



Ooooooj oj oj

Skitdålig uppdatering idag haha, men jag vandrar i fjällen varje dag så vad ska man skriva lixom?

Vi har sett era förslag till inlägg så vi ska börja på dem! Challengena kommer!! De ska filmas när vi är med varandra och sen klippas på datorn som är hemma.

Sen kommer ena och andra nyheter också på bloggen, från oss båda ;)
//Carro



Dagens planer

Idag rider jag nog ut på Kiwi igen, tar och skrittar runt fältet och joggar lite där, inget race utan bara ta det lugnt och låta henne jogga i en låg och rund form i alla gångarter.
Nu när det ändå är sommar ska man passa på att variera träningen. Komma ifrån ridbanan och ridhus så mycket som det går. Ibland när jag ska rida dressyr gör jag det på gräsbanan bara för att variera och inte låta henne gå på sand så mycket. Kiwi blir av varierad träning mycket gladare och mer motiverad till träning. Lägg in ett litet hinder att skutta över då och då och vips blir dressyren lättare, allt under ett och samma pass. 
Så idag kör vi jogging på fältet istället för på utebanan som vi brukar göra. Imorgon blir det ett dressyrpass.
//Hedda 



Jogga

Idag joggade jag Kiwi ca 30 minuter på utebanan. Hon var under de första 15 minuterna ganska osammarbetsvillig och seg, jag börjar också bli sjuk tror jag så jag orkade inte riktigt rida henne heller. 
Men efter några ruscher längst långsidan i ökad galopp släppte hon helt och jobbade på superfint i alla gångarter. Då gick hon fram för skänkeln och var fortfarande lätt i handen. Vi fortsatte i den låga formen och gjorde lite tempoväxlingar och skänkelvikningar som funkade superbra.
 Skänkelvikningen undan vänster funkade super medan den undan höger behöver jobbas på lite mer då hon tappar bjudningen efter några meter in i den. Lättare att reglera då man sitter ner och har henne i tävlingsform, nu joggade jag bara i en låg form och lättridning, vi får helt enkelt bara jobba mer på dem på fredag då det blir ett dressyrpass. Kanske låter som jag bara släppte det medan det var dåligt men så var det inte, skänkelvikningarna var superfina men behöver bara finslipad lite på, speciellt den undan höger ;) 
Men jag är riktigt nöjd över Kiwsan, efteråt fick hon lite extra godis och mys!
//Hedda



Kiwi Querida

Älskade och bästa vän, fy vad jag älskar dig. 
//Hedda 



Uteritt

Skrittade ut i skogen idag runt 19 tillsammans med Mia och Rendes. Kul att ha lite sällskap för en gångs skull ;) Jag och mamma brukar inte kunna rida ut tillsammans då Queen och Kiwi går i så olika tempo, blir så jobbigt att hålla på att vänta respektive trava ikapp hela tiden.
Men Rendes och Kiwi gick i samma tempo och fick klättra lite på andra sidan stora vägen. Bägge tyckte det var superkul även om det var mycket sten och rötter, de fick lyfta på benen och alltid tänka lite när de skulle sätta ner fötterna. 
Kiwi blev bara piggare och piggare och öronen blev bara mer spetsade framåt ju längre in i skogen vi gick. Det är lite roligare med stigar än att bara vara på grusvägarna hela tiden. 
Det blev idag bara skritt på långa tyglar, skönt för henne att inte ha så mycket krav på sig, bara slappna av och ha mysigt. Imorgon kör vi joggning med mycket tempoväxlingar och låg form, beroende på väder får vi se vart vi är, banan, ridhuset eller fältet!
//Hedda
Bilden är inte ifrån idag.



Update

Jag är i funäsdalen nu(fjällen), hade glömt skriva det haha. Jag vandrar hela dagarna, en riktig kämpe! Klättrar i asbranta backar och hoppar över vattenfall. Har inget att skriva så hedda får liveuppdatera och sen kommer inställda, SOM BÖRJAR TA SLUT!!

Vi behöver masaa tips om vad vi ska skriva för inlägg! Kommentera om det är något spec. ni vill läsa om så ska vi försöka fixa!
//Carro



Tävlingssäsongen vt-2014

Hedda gjorde ju det här inlägget och jag tänkte också göra det haha ;)
 
Första start våren 2014: Överby 5 jan LC:2 ponnycup
Vilka hästar tävlade du våren 2014? Saturnus, Pandora, Dingo, Robban, Cyklamen, Toy
Hur många placeringar våren 2014? 6 tror jag
Vilka grenar tävlade du våren 2014? Dressyr och hoppning
Bästa tävling? Tror kanske Ponnycupen på Pandora LC:2 eller RSC final Robban LB:0
Sämsta tävling? Ridskolecup omg 3 på Robban, LC:1. Brutalt dålig ritt och sämst känsla men jag vann ändå...
Högsta procent? 70,00%
Lägsta procent? 62,??%
Kaosigaste tävling? Ingen va nog helt kaos men isåfall den på Robban LC, var bara allmänt tråkigt den gången
Roligaste tävling? Antingen Ridskolecupfinalen eller ponnycupmatchen hemma mot Överby!
Bästa anläggning? Haha har bara varit på Veda, Överby och Tyresö men gillar ju såklart Veda bäst ;)
Nya platser du var på i år? Överby hade jag aldrig varit på innan!
Favoritbild från vårens tävlingar? De här två gillar jag!
//Carro



9N föralltid typ

Känns mer än fel att börja skolan utan dessa underbara människor om ca 1 vecka men ändå känns det väldigt bra att börja om helt från ruta 1 med vissa personer, ny klass, ny skola, nya kompisar. 
Efter 4 år lär man känna alla så bra, speciellt sista terminen och året, hade gärna fortsatt gå med en stor del av klassen, men det är också en del av den som jag lämnar bakom mig. 
Kommer helt ärligt sakna vissa av lärarna. Hur i hela friden ska jag klara mig utan mina dementa klassföreståndare som bara skriker?! Asså ååååå kommer sakna Näsbydal så sjuk mycket, har inte rikigt fattat det förrens nu när man inser att man inte ska tillbaka dit mer...
6 dagar kvar, sen blir ALLT nytt. 
//Hedda 



Dagens träning

Imorse var vi i stallet 06.45 och fodrade våra hästar då de skulle hinna äta innan träningen.
Kiwi var nummer 2 ut och var rätt fin när jag red fram, man fick pusha på henne lite så gick hon superbra.
När vi satte igång själva träningen blev hon lite okoncentrerad och skulle kolla på allt runt omkring men hon var ändå fin och lätt i handen. 
Vi gjorde lite öppnor och övade mycket övergångar för att få henne kvick. 
När vi kom till galoppen började hon bli trött, vi har kört rätt hårt hela helgen så jag förstår henne. Hon gjorde ändå allt perfekt, fina enkla byten, fin förvänd galopp i bägge varv MEN hon orkade inte riktigt vara energisk. Hon var superfin och försökte verkligen, inga avbrott, inga omslag, ett par felfattningar men det var mitt fel - men hon var så trött, idag var hon en riktig kämpe, hon försökte verkligen.

Imorgon blir det uteritt och är vädret bra skrittar vi över stora vägen och klättrar lite i skogen. Det var ett tag sen vi red där så det ska bli spännande. Brukade alltid rida där på Tucke och O'Malley men det har inte alls blivit lika ofta på Kiwi, varför vet jag inte, det är supermysigt där! 
//Hedda 



Dagens outfit

Hjälm: John Withaker
Stövlar: Arezzo Horsehead hööks
Sporrar+sporremmar (bling): Horze
Handskar: Roeckl
Byxor: John Withaker 
Tröja: HV Polo 
Skärp: Hööks 

Sadel: Stübben
Träns: Okänt, pannband från hööks 
Lindor: Mias 
Paddar: Showmaster - Hööks
Skydd: Protector
Schabrak: Hööks
//Hedda



Shiney + Kiwi

Något jag använder varje dag är Shiney pustsvamp ifrån Springyard och även Kiwi skokräm.
Putssvampen har lite medel på sig som får lädret att glänsa som bara den, denna använder jag på insidan av mina stövlar då den får bort stövet och även får lädret att blänka en del. Jag använder den också ibland på sporremmar och tränset om jag ska putsa av det snabbt mellan klasserna på tävling etc.
Skokrämen på bilden heter Kiwi och den är sjukt bra. Har en mörkbrun för de bruna stövlarna och en svart för mina svarta stövlar. Krämen gör att lädret blir helt rent ifrån damm och stöv, stövlarna blir också ganska skinande och fina. Jag använder bara skokräm på utsidan av stöveln och foten. Har man skokräm på insidan av stöveln låter det massor när man har stöveln mot sadeln. Man måste dock se till att ha rätt färg på skokrämen, jag råkade ta svart på mina bruna och de har nu ett par svarta ränder, dock börjar de försvinna nu då jag har smörjt de så pass mycket med den bruna krämen men det blir inte så snyggt om man råkar smörja mycket med den svarta på bruna stövlar, jag drog bara ett drag med svampen för att det skulle bli försent.
 
Men dessa produkter använder jag exakt varje dag och de är sjuukt bra verkligen. Bägge finns på tex hööks, skokrämen kostar 39 kr och putssvampen kostar 35 kr!
//Hedda



Igår + idag

Igår var jag nästan hela dagen på veda och jobbade som funktionär. Allt gick bra och inget speciellt hände.
Efteråt åkte jag hem till Clara, kollade när de red Dosse + Fridolin och sen myste vi med Flora och Fia i hagen. Väl hemma hos Clara hoppade vi med Mange och lite sånt.
Mamma hämtade mig hos dem imorse och då åkte vi direkt till stallet för provridningen. 
Vi galopperade lite på fältet och där skötte hon sig prima ballerina. På utebanan blev det lite knas med sadel då mamma ville att vi skulle prova Queen's men den red varken jag eller de som provred henne någolunda bra i - den har sjukt högt bakvalv så man hamnar lite framåt i den. 
Men Kiwi var ändå fin och skötte sig som vanligt, kanske lite trött men annars riktigt duktig. 
Imorgon blir det äntligen träning för Anna Dufva igen, upp vid halv 7 då jag rider redan halv 9 = sitta i sadeln 8. 
Skönt att rida så tidigt ändå, då har man det gjort till senare!
//Hedda



Power Striegel

En sak jag använder varje dag är min Power Streigel ifrån leovet, jag kallar den även svartspray haha. Jag kanske inte använder den exakt varje dag men minst 4 gånger i veckan + alla tävlingar.
Det är som en glansspray fast pälsen inte blir hal vilket betyder att man kan använda den på hela kroppen. Sprayen är framför allt för mörka hästar - bruna, svarta, mörkbruna osv. Den framhäver den mörka färgen hos hästen och Kiwi blir direkt snäppet svartare när jag använt den.
Det finns en liknande spray för ljusa hästar, jag har dock inte provat den. För vita hästar finns också schampo som gör dem vitare.
 
Vet inte riktigt hur mycket den här kostar men jag skulle gissa på 150-250 kr, den finns hur som helst lite överallt, tex Stockholm ridsport. 
//Hedda



Ups & downs med hösten

Ups:
Ny skola + klass 
• Tävlingssäsongen sätts igång igen 
• Även ridskolan startar 
• Maaassaaaa mysigt väder 
• Jag fyller år + får börja övningsköra
• Förhoppningvis får vi träna minst 1 häst i stallet som inte är våran 
Eventueelltt kommer det en ny ponny till familjen 

Downs:
• Kiwi kommer antagligen att åka under denna höst 
• Skolaaaa = fullt upp 24/7
• Man träffar inte alla gamla vänner lika ofta 
• För varje dag är vi ett steg närmare vintern 
•Solbrännan jag äntligen lyckats skaffa kommer försvinna 
• Utebanan kommer inte kunna användas lika mycket och det blir allt fler ridpass i ridhuset 
• Alla täcken åker på = täckesskav

Mycket ups men också downs inför denna höst. Jag är väldig taggad även fast vissa saker är dåliga. Hur känner ni inför hösten? Är ni taggade eller vill ni att sommaren ska fortsätta? 
//Hedda
Här är några bilder ifrån min sommar 2014, den har varit underbar och jag har hunnit göra sjukt mycket roligt! Sommaren får för mig gärna sluta här medans den är såhär bra! 



Provridning idag!

Idag ska Kiwi provridas av en 15 årig tjej. Hon har varit här en gång innan och är som jag kan förstå rätt så intresserade av Kiwi. 
Hoppas att den lille Cupido visar upp sig ifrån hennes bästa sida och inte strejkar på grund av värmen, det skulle jag nog gjort ifall jag var en svart, tjock ponny ;) (skämt åsido) 
Nej men denna tjej rider Kiwi riktigt fint så det skulle nog kunna bli något riktigt bra av det hela!
//Hedda



Veda hela dagen

Igår var första dagen av augustidressyren så så jobbade jag, sen idag har jag jobbat i stallet. Började inte så bra då jag försov mig, telefonen ringde aldrig.. Men var på Veda 15 min efter att jag hade vaknat så... Jobbade ikapp mig på timmen jag missat rätt snabbt och blev klar i tid, och då hade jag hunnit göra lite annat jobb också.

Åkte hem vid 17:30 typ, ska packa och imorgon åker jag till fjällen tills lördag.
//Carro



Miracle groom

Något jag använder varje dag är detta torrschampo ifrån absorbine. Det är superbra om man har bråttom till en träning och hästen är sjuukt dammig och man inte riktigt hinner rykta bort allt. Man tar bara och sprayar hästen och sen drar av med en handduk och vips så är hästen rätt ren. Den ska också tydligen ta bort gräs/kissfläckar men då jag har en häst utan några vita tecken har jag inte fått prova på det, Queen är också rätt renlig av sig så det har inte behövts.
Jag skulle dock inte kalla den mirakel då det fortfarande finns lite smuts under så klappa hästen hårt på rumpan är ingen bra ide men det ytliga försvinner i alla fall, sen får man ändå ta ryktningen efter ridningen så att smutsen försvinner helt.
Men den är riktigt bra verkligen. Jag köpte min på stockholm ridsport och den kostar runt 199 kr!
//Hedda
Absorbine Miracle Groom 946 ml



Snabbt inlägg

Tänkte bara skriva ett snabbt inlägg innan jag går och lägger mig, imorgon blir det upp igen runt 6 för att vara funktionär på augustidressyren. 

Imorse reds Kiwi på fältet. Hon var superfin och loss i sidorna. Under de ca 30 minuterna vi var ute gjorde hon inte ett enda bocksprång och hon försökte inte ens bralla iväg utan hon var lugn och fin hela tiden, dock väldigt pigg och energisk men det är bara bra.
Resten av dagen har jag groomat åt mamma. Badat, knoppat, smörjt, och tagit hand och Queen under dagens tävling på Veda. 
Queen skötte sig superbra, lugn och fin att hantera, då får man inte glömma bort att detta var hennes första tävling och hon har nog aldrig varit i ett sånt här sammanhang med så mycket runt omkring. 
Väl inne på banan sket det sig då hon blev rädd för lite saker i ett hörn och det slutade med att mamma utgick och travade henne inne på banan i en låg form så att hon fick en bra upplevelse av det hela.
Men annars har hon skött sig såååå bra idag! Lastningen hemåt gick också super och det var bara att gå rätt på. Ju mer tävlingar vi åker på desto mer rutin kommer hon att få och tillslut lär hon sig att det inte är farligt. Veda var inte bästa anläggningen att börja på då det är så mycket tält, flaggor, osv osv som kan upplevas läskigt. 
//Hedda
Ni får en snygg bild på Queen från idag. Mer bilder på henne som pappa fotat kommer, några rikigt fina faktiskt! 



Curium soap

En sak jag använder i princip varje dag är min curium soap ifrån veredus. Det är som ni kan se på bilden i en slags sprayflaska vilket gör den väldigt lätt att använda. Det är inte vanlig tvål utan mer olja vilket gör att man inte behöver något vatten på svampen. Lädret blir lätt rent och också väldigt glansigt.
På vissa lädersorter som redan från början är glansiga kan man inte ta så mycket men är lädret inte glasigt från början blir det superfint.
Man behöver inte torka av lädret efteråt utan det torkar in av sig självt så länge man inte tar allt för mycket.
 
Jag köpte min på Stockholm Ridsport men jag vet annars att den finns lite överallt, den kostar runt ca 169kr och det tycker jag är värt det då den räcker rätt länge. Jag har använt 1 flaska på lite mindre än 1 år, jag ska nu snart köpa en ny då det är väldigt lite kvar i min nuvarande.
//Hedda



Kaosdag

Idag har jag varit på veda nästan exakt hela dagen. Då det regnade så sjukt mycket blev det ingen uteritt men för mig gjorde det ingenting då jag har varit sjukt trött hela dagen, hade aldrig orkat en timme på Maestro. Kiwi fick också vila idag så jag har vilat lite från ridningen idag.

Men när alla barn hade åkt hem började vi sätta upp dressyrstaketet. Ca 10 pers på 2 stycken 20x60, easy work. 
Så fort det var klart åkte vi till stallet och hämtade Queen då mamma skulle rida på banan. 
Queen var rätt fin men också rätt tjorvig, vänstergaloppen gick sisådär tror jag men annars var hon rätt fin.
När vi skulle lasta blev det strul, hon reste sig och mamma fick en hov i pannan, Queen sprang iväg men hon stannade tillslut för att kolla på lite saker som hon tyckte såg spännande ut. 
När vi lastade ut Queen hemma snubblade hon på bak och satt sig lite på bakhoven på ett lite knasigt sätt. Vi sprang med henne och hon såg ren ut.
Så nu är både ryttare och häst lite skadade, Queen får vi hålla koll på så att hon håller sig fräsch men jag tror det gick bra, vi får hoppas på att mamma får på sig hjälmen imorgon så att de kommer till start imorgon.
//Hedda
Bilden har inget med inlägget att göra.





Stassek Equidoux

Något jag använder varje dag är detta man och svans medel ifrån stassek. Det är ett medel som man använder i manen och svansen ifall hästen börjar klia den, speciellt nu på sommaren när det är mycket knott som sätter sig i manarna och svansarna vilket får dem att börja klia sig. Jag använder det i Kiwis svans året om då hon gärna kliar sig och så fort man använt det slutar hon, det funkar verkligen sjuukt bra.
Jag kommer dock inte ihåg vart jag köpte min men jag vet att den finns på hogsta ridsport och kostar 169 kr!
/Hedda
 
 



Gårdagen

Igår på veda red jag ut på Maestro igen. Han var rätt spänd och pigg vilket gjorde även traven riktigt svår men han var till stor del rätt så fin faktiskt. 

Efter veda åkte jag till Kiwi och kollade när mamma red henne, hon var rätt fin så i slutet hoppade jag upp, dock utan stövlar så mina skänklar var rätt så ostadiga.
Men jag fick ett bra sug i handen och mot slutet gick hon på riktigt bra framåt. Hon var lite som hon var i förrgår - lite allmänt dryg och segtänkt.
Men idag får hon vila så galopperar vi på fältet imorgon innan Queen's tävling! 
//Hedda



Onsdag

Idag hjälpte jag o hedda till på ridlägret igen. På fm hoppade båda grupperna så jag byggde bana med massa barn och sen hjälpte vi dem i stallet.

Sen lunch och på eftermiddagen uteritt. Jag följde med på Zimba idag igen, idag var han dock en aning mer taggad haha. Jättejättefin i traven, när vi galopperade så ville han dra på som fn men det fick han ejjjeee ;) han var supersvettig när vi kom hem men duktig var han ändå!

Åkte sen med hedda till torsholma, sen hem till dem, åt middag och va där till typ halv 9, åkte hem då och har nu duschat och ska sova nu!

Imorgon är sista dagen på ridlägret. Är där mellan 8-9 något.
//Carro
Hade ingen bild från idag så blev en bild från igår haha



Challenge del 1 påväg!

Filmen ska bara klippas, sen kommer del 1!



Snart uppdatering

Är just nu på Thorsholma och ska kolla när mamma rider Kiwi, uppdatering om dagen kommer senare! 
//Hedda
Bild på mig och Kiwi ifrån i måndags!



Medilamb ludd och Kavalsoft Pad

Något jag använder varje dag är mitt hakludd ifrån medilamb. Om man har en nogrimma med tillbakaknäppning blir det ofta ganska hårt om man inte har nånting under hakan, som tex ett ludd eller en platta. Jag har en slags platta till Kiwis träns men även den är väldigt hård och sätts den fel får hon lätt skav.
Detta ludd minskar trycket under hakan väldigt mycket. Jag har även en soft pad ifrån kavalkade, den har jag dock på nosryggen för att minska trycket så mycket som möjligt, soft paden kan man även ha under hakan.
 
Luddskyddet ifrån medilamb finns på myone för 50 kr - liknande skydd för nacken finns även fast för dubbla priset. Kavalsoft pad finns på stockholm ridsport för ca 20 kr.
Hittade ingen bra bild på soft paden men ni ser den på den undre bilden, på bilden ser ni också luddet ifrån medilamb.
//Hedda



Tisdag

Idag var jag med och hjälpte till på ridlägret. På morgonen red vi som sagt på uteritt och då fick jag följa med på Zimba. Han skötte sig jättebra, speciellt i galoppen och var duktigt, dock var det sjukt varmt...
 
Sen lunch, och sen hjälpte vi barnen igen på eftermiddagen. Åkte sen med till Kiwi och ska sova hos Hedda inatt. Imorgon jobbar vi på Veda igen så blir lite dålig liveuppdatering.
 
Här är lite bilder från uteritten!






Dagen

Var på veda idag runt 9 och hjälpte till på lägret. Uteritt på förmiddagen igen och idag red jag Maestro då Brownie får ta Bamyls plats uppe i Frösunda ett par dagar nu på lägret. 
Men Maestro var rätt fin, sjuuukt svår galopp som jag trodde jag skulle flyga av i. I traven var han i alla fall riktigt fin.
Det är inte direkt en så liten häst det där haha ;)  

Efter veda åkte vi till Kiwi där jag joggade henne en stund. Hon var riktigt tjorvig och sparkade mot spöt och skänkeln. Gick mot slutet hyfsat och hon var då i alla fall lösgjord i sidorna vilket var positivt. 
Jag tänkte bara jogga men mot slutet red jag i en lite högre galoppform och gick på en stor 8-volt och vid x gjorde jag ett enkelt byte. Hon gjorde det rätt bra även fast en av våra svagheter just nu är enkla byten, hon springer gärna in i avbrottet och väntar inte riktigt innan fattningen. Hon måste samla galoppen innan avbrottet och det orkar hon inte riktigt än. Vi har slarvat lite med samlingen sen hennes vila i april! Inte alls bra!

Imorgon är jag på veda igen och mamma rider också dressyr på Kiwi! 
//Hedda
Alla bilder är på Maestro ifrån uteritter imorse. 



Eclipe ice gel

Något jag använder varje dag är detta liniment som heter eclipse ice gel. Man känner liksom på händerna efteråt hur kallt det är och de flesta linimenten kyler direkt och sen 10 minuter senare slutar det och händerna blir varma igen men denna kyler inte riktigt på en gång utan det kommer pyttelite senare och håller i sig rätt länge. Och hästen känner ju självklart mer än våra händer då de har själva gelen kvar på benen medan vi torkar bort det från händerna.
Men detta liniment är väldigt lätt att använda också då det är gele som inte spills lika lätt som vätska etc.
1 liter av denna gele går att köpa på tex myone och då för 129 kr och det tycker jag absolut är värt det!
//Hedda



Challenge?

EDIT: Behöver fler förslag!! Kommentera nu, annars blir det inget! ;)
Vi fick frågan om att göra någon slags challenge, filma och lägga upp på videofyme+bloggen, så why not?
Men vi vet ju inte helt vad för challenge så vi tänkte att ni kommenterar vad ni vill att vi ska göra, ni kan komma med det sjukaste någonsin, haha vad som helst, men lite snälla får ni vara.
 
Alla vet vad en challenge är va? ;) Kommentera saker ni vill att vi ska göra så ska vi försöka att göra allihop när Hedda är hemma igen. Släng in en enkel kommentar och ni kommer få en shoooowhahahah! Det kan vara allt från något hemma eller något i stallet!



Pigga ponnysar

Jag kom till veda runt 10 imorse för att hjälpa till på lägret. Fick rida ut i ca 1 timme på Brownie. Han var galet het och gick riktigt bra stor del av tiden. Att han ens orkade jobba på i den formen och tempot med världens mage efter 5 veckors bete + ca 32° ute. Dock gick det lite vilt till under 2 av galoppfattningarna i sommarhagen men annars skötte han sig faktiskt riktigt bra.

Runt halv 5 åkte vi till Thorsholma och vid 6 satt jag i sadeln och då var det äntligen lite svalare men fortfarande ca 28°...
Kiwi fick först gå ett varv på fältet i alla gångarter sen gick vi direkt till utebanan och red ett dressyrpass. Även hon var galet pigg i värmen. Jobbade lite ökniningar i trav och galopp, lite skolor och enkla byten. Allt sitter inte helt perfekt just nu men det kommer snart.
Hon var verkligen super och hade hela tiden ett sug framåt. 

Riktigt roligt att få en gångs skull rida en het ponny, lite speciellt också när just dessa 2 burkar vara lite åt det andra hållet ;) 
//Hedda



Uppdatering snart

Har nyss avslutat ett toppenpass på prinsessan! Skriver mer senare, ska duscha + äta middag först!
//Hedda 
Bilden är gammal.



Hat deodorizer

En sak som jag använder dagligen är min Hjälmspray från Charles Owen. Det är en spray som gör att hjälmen luktar gott istället för massa svett. Speciellt bra på John Withaker hjälmarna som blir sjukt varma och svettiga på somrarna. Enligt mig finns det inget värre än att ta på sig en hjälm som man använt några timmar tidigare och den är fortfarande lite blöt. Har man hjälmen i en hjälmpåse börjar den dessutom lukta sjukt äckligt.
Den här sprayen får verkligen bort all svettlukt och luktar fräscht och lite citron. Den är lätt att använda då det bara är att spraya och sen låta hjälmen ligga och torka upp och ner.
 
Jag har två av dessa sprayer och jag använder de varje dag. Jag har vunnit bägge på olika tävlingar och vet därför inte riktigt vart man kan köpa dem, vet att de finns på Equality line's hemsida. De kostar runt 80 kr och det är absolut värt det!
//Hedda



Bebis växer upp

På fredag startar Queen sin livs första dressyrtävling. Tillome på hemma plan under Augustidressyren.
Hon kommer att gå en LB:2 och jag trooor mamma kommer att rida henne.
De enda Queen gjort som liknar tävling är treårstest (ev fölvisningar också) och då gjorde hon riktigt bra ifrån sig, men då hon var 3 var det inte så mycket uppsuttet. Hon skulle gått 4årstestet i höstas också men hon var inne i en växtperiod precis då så det ströks. Men nu är det äääntligggeeeen dags för fölis. 5 år i passet men nyfödd i skallen, Queen ska till veda och hamna innanför dressyrstaket, kan inte bli mer spännande, följ henne via equipe eller så får ni reda på resultat här under dagen, hennes hela namn är The Dancing Queen ifall ni ska kolla equipe!
//Hedda
Fina guldlock!



Täby centrum

Fick fråga om jag/vi visa allt som blev köpt i Täby centrum i fredags. Vi handlade en bra del och ändå tycker vi att borde åka tillbaka rätt snart haha. 
Bilden är på allt vårat tillsammans lite blandat men jag köpte bland annat ca 3 tjockare tröjor, 2 par jeans, 2 t-shirts, underkläder, strumpor, nagellack, mobilladdare, smink, skärp osv osv. Jag köpte både väldigt mycket kläder men också mycket småsaker. 
Eventuellt åker vi tillbaka nu i veckan för att köpa lite mer haha, behöver dock spara då det finns så sjukt mycket hästgrejer jag vill ha just nu, får vänta lite tills jag tjänat in lite mer pengar under sensommaren / hösten!
//Hedda 



Augusti

»Helgjobbar några gånger på Veda
 
»Funktionär på Augustidressyren. Kommer dock bara vara med på fredagen.
 
»Åker till fjällen några dagar, vet ej vad vi ska göra men typ chilla haha.
 
»Ridningen och ridskolan börjar igen! Har inte ridit ordentligt på länge nu så är verkligen taggad!
 
»Skolan och därmed ny klass(och skola) börjar! Sjukt spännande men vill ha sommarlov...
//Carro



Lunch

Vi har nu precis ätit lunch och ska snart gå upp och jobba klart i 3 timmar. Förmiddagen har varit rätt lugn även om det var mycket att göra, vi ligger i fas så slipper slita som djur nu på eftermiddagen. 
När jag kommer hem vid 4-halv 5 idag så ska jag först duscha osv sen blir det nog datorn ett par timmar och skriva inlägg. Jag ska också rensa bilder på datorn då jag snart ska föra över alla till en ny dator och då känns det riktigt värdelöst med massa suddiga och fula bilder!
Hörs sen!
//Hedda 



8 dagar

Nu kommer jag i en vecka + en dag att publicera 8 inlägg med saker som jag använder varje dag i samband med hästarna. Det kommer att komma ett inlägg per dag. Jag skulle ha 7 inlägg och publicerat alla i en vecka men jag tappade räkningen lite och det blev visst 8, men det skadar inte direkt utan ni får bara ett inlägg extra istället. 
Det kommer inte vara självklara saker som hjälm eller stövlar osv utan mer tips på produkter och grejer. Jag kommer också skriva pris och var man kan köpa sakerna osv.
Första inlägget kommer imorgon! 
//Hedda



Dagens inspo




Denna helg

Den här helgen är jag lite ledig från Thorsholma. Igår vilade Kiwi, idag red Adam ut och imorgon rider mamma. På måndag är jag tillbaka där igen.
Anledningen till detta är för att vi igår var i Täby Centrum hela dagen, jag och Carro tömde våra konton och nu har jag ÄNTLIGEN kläder igen. Kiwi skulle ändå vila då så mamma kollade bara till henne och ströade upp hennes nytvättade box. Idag + imorgon så är det jobb 7-16 och efter en sån dag så känner man inte riktigt för ett ridpass. Då är det bättre att en pigg människa kan göra ett minst lika bra jobb.
Men somsagt jobbar vi imorgon igen, tidsinställda kommer upp under dagen och jag ska försöka mitt bästa med lite livuppdatering! Det blir också en rätt stressig dag imorgon då lägrerna jobbar. Massa ska fixas och ett visst antal grejer måste vara klara innan 9 när alla kommer osv osv. Stressig dag helt enkelt, tur att vi får betalt ;)
//Hedda
Är sjukt taggad på tävling nu, bara nån vecka kvar tills vi är igång och tränar som vanligt, nästnästa vecka sätter också ridskolan igång igen, hur mycket bättre kan det bli?



Genom tiderna

Jag skrev för ett par dagar sen en utvärering om vårens starter, jag tänkte göra en lika dan fast med bara ridskolehästarna och genom tiderna. Jag bortser från debutantstarterna och ponnycuperna, jag har också bytt ut några frågor som blir lite svåra att svara på då det är ridskolehästar och bara på en anläggning.
Första start? En LC:1 på Chicco 2009, fick 52%, mitt mål var att få över 50% hahah dör ;)
Vilka hästar har du tävlat? Å herre, lets go; Chicco, Yrsa, PG, Marre, Moa, Brownie, Trocadero, Paloma, Pandora, Colleen, Jane, Plopp, Käck, Tip Top, Anastasia, Bamyl
Hur många placeringar? 19 om man inte räknar med alla debutant och clear round.
Hur många vinster? 7 st
Största häst du tävlat? TipTop, på ponny Käck (räknar Pandora som storhäst nu)
Minsta häst du tävlat? Yrsa
Vilka grenar tävlade du? Dressyr och hoppning
Bästa tävling? ooooj va svårt. Skulle nog tro att det antingen är min vinst ritt i LB på Plopp på 64% eller senaste vinsten på Pandora i LA:1 på 66%. Vann också en LB:1 på Colleen på 68%, helt underbar ritt som jag alltid tänker tillbaka på. Har också gjort några hopprundor som jag är riktigt nöjd med, speciellt på Colleen och Plopp!
Sämsta tävling? Antingen min LB:1 på Brownie där vi fick 51% kaos verkligen haha, tyckte också min LA:1 debut på Plopp var riktigt förjävlig, men jag har gjort några riktiga förjävliga ritter genom åren.
Högsta procent? 68% trooor jag
Lägsta procent? 51% om jag minns rätt
Kaosigaste tävling? KM 2011 utan tvekan. KAOS på framridning med en skenande ponny som blev för min dräkt och sen en ritt där ponnyn inte gick på tygeln ett steg och var hur spänd som helst, Musiken fuckade upp helt och dräkten kunde inte användas då ponnyn var livrädd för den haha
Roligaste tävling? Oj det går verkligen inte att svara på, KM 2012 var superkul och väldigt många andra tävlingar.
Favoritbild från tävlingarna? Kan verkligen inte välja en favoritbild av allaaaa genom tiderna. Har så otroligt många som jag tycker om, tog en på mig och Colleen + Carro och Twist för ett bra tag sen, kanske inte den finaste bilden som jag har av alla tävlingsbilder men den är på nåt sätt fin ändå, tycker om den haha
//Hedda



Jobbar

Idag jobbar både jag och Carro, uppdateringen blir därför riktigt dålig denna helg. Vi ska försöka fixa lite inlägg ikväll om internet är på vår sida som det inte riktigt var igår. 
Men det här är bara ett litet snabbt inlägg då vi behöver jobba vidare nu. Hörs i eftermiddag, tidsinställda kommer!
//Hedda



Olika smörjtvåler

1. Stübben lädertvål
Den här tvålen har vi på Veda och jag har även en egen. Sjukt bra är den! Den torkar aldrig ut, behöver inget vatten till och gör både rent och glansigt på läder. Använder på både träns, sadlar, martingal, skydd(på vissa) och ja typ allt i läder. Den kladdar dock lite men det är en fast tvål så den är lätt att använda! Rekommenderar den verkligen!
 
2. Skinn- och Lädertvål
Den standarda smörjtvålen för några år sedan kanske? Vi har även några av dessa på Veda och jag hade en sån för typ 6-7 år sedan men jag tycker inte den är så jättebra. Den blir rätt torr och behöver vatten för att det ska "hända något" men det blir bara massa massa lödder överrallt och det är bara jobbigt tycker jag. Det blir ingen glans eller ytligt men den är säkert bättre bara för att få lädret mjukt. Gör det bra invändigt men inte så ytligt kanske ;)
 
3. Ekol-Olja
Den här oljan har vi också på Veda och den gillar jag faktiskt! Den är såklart lite kladdig eftersom det är en olja men det är en sjukt bra olja som mjukar upp lädret sjukt mycket, men är även jätteglansigt ytligt och stannar kvar ett bra tag. När jag jobbade på Veda för några veckor sedan skulle jag putsa upp några lädergrimmor som hade legat och dammat ett tag och var rätt hårda. Räckte med typ 2-3 gånger att smörja med denna så var det så gott som nya! Rekommenderar denna verkligen till träns, sadlar, lädergrimmor och annat läder, men inte ridstövlar, blir lite för kladdigt och den är inte riktigt till för att putsa stövlarna med.
 
//Carro



Första tävlingen

Nu har vi anmält till höstens första tävling! Den kommer förhoppningsvis gå av stapeln på Norrtälje den 7 september där jag inte varit sen maj 2013 där vi gjorde 2 superfina ritter varav en i spöregn. Vinst i LC på 70% och första utanför i vår andra lokala LB på 66%. Nu åker vi dit igen i hopp om att få samma känsla, eller helst gärna bättre då vi utvecklats en del på 1,5 år haha ;)
Jag har inte riktigt bestämt klasser än men jag är anmäld till både LB:1 och LA:1 och beroende hur det känns veckorna innan får vi se om jag rider bägge eller stryker en av dem. Beror lite på försäljningen och lite sånt också. Inget är spikat och klart men förhoppningsvis åker vi dit i september och rider antingen en eller två klasser!
//Hedda
Bilden är ifrån norrtälje förra året! Ser ni hur taggad ponnyn är efter ärevarvet? ;)