Dorina

Igår på dressyrspecialen red jag Dorina igen och den här gången gick det ganska bra faktiskt! Jag kom från det när hon är så sjukt stark och man får jobba rätt hårt för att få henne att släppa igen, till när jag kan börja mjukna och sitta helt still med handen och hon är fortfarande rund och börjar bli lite kortare i kroppen.
 
Vi red ganska självständigt och fick fixa och trixa med våra egna hästar så att säga. Traven blev verkligen riktigt fin tillslut och hon gick att ställa åt båda hållen, att ställa åt vänster på henne brukar vara sjukt svårt, då böjer hon bara på halsen och stretar emot och när man ställer höger "lurar" hon en och blir lite rund men böjer också på halsen och får det att se ut uppifrån som om ställningen är igenom men när man vill få den där vänstersidan rak där tycker hon det är jobbigt, men hon släppte igenom sen och blev faktiskt riktigt fin! Fick beröm av mästaren på Dorina aka Pernilla och då var det nog bra haha ;)
 
Nej men överlag ett ganska bra pass. Även fast det är slitigt och inte direkt lätt att rida henne så är det sjukt nyttigt och det är alltid kul när man märker resultat att det faktiskt blir bra, och inte bara glider runt ett helt pass utan att ha kämpat någonting.



Dagens ridpass

Idag har jag varit ledig från skolan vilket innebar att jag kunde vara i stallet tidigare och alltså har kvällen ledig nu, skönt!
Var hos Salza vid 2 tiden, tog in henne och gjorde henne klar och sedan satt jag upp på henne ca halv 3. Idag har jag ridit ett pass med fokus på grundarbete och lösgjordhet. Har inte ridit henne i hög form någonting alls idag utan bara velat ha henne låg och rund, på båda tyglarna och jämn och stadig i formen.
Jag travade igång med lite övergångar och sedan har jag gjort mycket galopparbete idag. Dels galopp-trav-galopp övergångar och jobbat på att ha henne i stadig och låg form då hon i fattningar "slänger upp" huvudet. Så massa galoppfattningar på spåret och på volter, och en miljon övergångar galopp-trav, galopp-skritt har jag gjort som var så fina!
 
Har också gjort mycket tempoväxlingar i galopp på långsidorna för att kunna öka och minska när jag vill utan att formen påverkas. Hon var samlad och fin (men i låg form) och när jag bara bad henne så ökade hon jättefint och upptagen är helt otroliga haha! Det har ju varit hur svårt som helst på henne. Jag ska inte säga att det är helt löst men nu helt plötsligt så lyssnar hon superbra för sätet och hon kommer mjukt direkt tillbaka till mer samlad galopp. 
 
I traven har jag gjort mycket volter och ställt och format, ridit mycket innanför spåret för att jobba på rakheten. Inga rörelser idag utan bara grunder grunder grunder.
 
Hon blev verkligen reglerbar idag vilket var precis det jag var ute efter. Kunde ställa och böja åt vilket håll jag ville, öka och minska och göra övergångar var som helst när som helst som blev mjuka och bra. Hade en superhärlig känsla på Salza idag, jättejättefin var hon verkligen!
 
Jag var så flitig och hade till och med en matchad outfit idag men såklart glömde jag att fota.. ;)



Andra omgången av Div 2

I söndags var det ju tävling och den här gången andra omgången av division 2 på Överby. Jag red förklassen också så var i stallet tidigt och knoppade och fixade och sen åkte vi ungefär vid 10, jag startade ca 12.
 
Förklass LA:3: Till första klassen blev framridningen liiiite för kort. Det började snöa och hagla och vi ville inte ta ut Salza ur transporten för tidigt så vi drog ut på tiden så mycket som möjligt men då blev det lite för sent iaf, men red fram i ca 25 min. Jag var rätt trött i kroppen och orkade inte få henne kvick och hög i formen utan hon fick gå i lite lägre form men fortfarande rund och stadig. Inne på banan var hon jättefin och jag var verkligen nöjd! Inga missar, allt flöt på bra och hon kändes fin. Med tanke på att jag inte tryckte på allt vad Salza kan så trodde vi kanske att jag skulle få 65% någonting. Poängen blev bara 62,42% vilket är helt knäppt rent ut sagt. Jag red alltså på högre procent på vår första tävling och då gick hon knappt på tygeln, flera missar, lång som en långtradare och det var så jäävla dåligt, och den här gången var det ett jättefint flyt och så fick jag mindre? Skittråkigt verkligen. Det konstiga var nog att poängen inte stämde överens någonstans typ. T.ex fick jag 5(?!?!) på första skänkelvikningen som var hur jämn och fin som helst, på en identisk fick jag 7, och den här gången en 5:a?? Hahah verkligen så konstigt.. På ökade skritten som hon alltid får 7, 7,5 eller 8 så fick jag också en 5:a och då var det ingen taktmiss eller någonting, bra ökad skritt och domarens kommentar var att hon blev för låg i formen, men isåfall borde det väl vara minst en 6:a, kanske 6,5 till och med med tanke på att ökade skritten är så bra? Bara allmän konstiga kommentarer och jättekonstig bedömning.
 
Lagklass LA:3: I den här klassen var Salza verkligen SÅ fin! Fick igenom henne helt på framridningen och hon var framme för skänkeln och rund och bra i formen. Inne på banan var hon inte spänd någonting som hon var förra tävlingen, utan allt flöt på, inte en enda miss och hon gjorde bra skänkelvikningar, förvänd galopp, ökningar och speciellt upptaget ur ökade galoppen på långsidan som vi kämpat så mycket med blev superbra! Var jättenöjd efter ritten, detta var nog en av de bästa ritterna vi gjort. Typ alla trodde att det skulle landa runt 70%, så får vi 64%... Alltså alla gick från 100 till 0, ingen fattar någonting och det blir så dystert och tråkigt. Förstår verkligen inte varför vi inte får högre poäng än så på en prickfri ritt där typ allt stämde. Sjukt tråkigt verkligen, Salza var iaf hur fin som helst så kan inte vara nöjdare med henne. Samma här, har fått bra på det som var mindre bra och dåligt på det som var riktigt bra? Förstår nada från protokollet verkligen haha. Förra tävlingen fick jag ju 69% på en ritt där Salza var superspänd och jag var inte alls nöjd och den här gången 64% när jag är hur nöjd som helst.. Bedömningssport ;)
 
Rebecca fick iaf en fin ritt på 70% så det lyfte laget verkligen! Överlag var det mycket lägre poäng den här gången än förra gången. Sist var man utanför placering på 67% och den här gången blev jag första utanför på 64%. 
 
Hur som helst så lyckades laget vinna även denna omgång vilket såklart var jätteroligt! Vi hade 70, 65(extra procent för mig som är Junior/YR), och 61% och förra gången hade vi 70, 71 och 66, så ni förstår att det var mycket lägre den här gången... Aja! Kul med vinst iaf! Salza skötte sig mycket bättre på prisutdelningen den här gången och galopperade även lugnt. Hon drog iväg en bit en gång när folk jublade på läktaren men då gjorde jag halt istället för att hon ska lära sig att inte dra iväg såfort folk applåderar eller visslar. Halt och sen galopp igen och då var hon lugn och fin igen!
 
Överlag en helt okej tävlingsdag. Salza skötte sig super på tävlingsplatsen, lastade iprincip sig själv alla gånger, var superfin i båda starterna, skitdåliga poäng tyvärr, och laget vann!
Nästa tävling är den 22 maj och det är finalen av Allsvenskan div 2, då går programmet i LA:4 så nu blir det fokus på det under maj!
 
Här kommer bilder från dagen!
3 fina bilder som en duktig tjej från Överby fotade, lånar dem till bloggen! Foto: Magdalena Lidenholm
 
Fina priser fick vi också! En hel kasse från ICA Maxi med bla ananas, doftljus, choklad, kex, cider, ballerina kakor.
 
Även blommor fick vi! Och sjukt fina prisrosetter som ni ser på första bilden!
 



Bilder från Österåkers- div 2

Här är alla bilder från första omgången av div 2 på Söderby som var den 10 apr, hade helt glömt bort dem bilderna haha...
 
Rebecca & Wellness:
 
Jag & Salza:
 
Ett moment i programmet är att lägga ner hästens form på halvbåge och sedan direkt korta upp formen igen på kortsidan. Mycket svårare än vad man tror! Speciellt under denna ritt där Salza var ganska spänd och springig.
 
Prisutdelning individuella klassen, Rebecca kom 2:a!!
 
Prisutdelning Lagklassen, som vi vann. Salza var helt överladdad och kunde inte stå still alls.. därav inte så fina bilder på oss två haha...
typ såhär såg det ut 90% av tiden på prisutdelningen...
 



3 ridpass på Salza

Här är även kort om de tre ridpass på Salza som jag inte skrivit om... Så mycket som jag kommer ihåg dvs...
Fredag: Red ett dressyrpass i ridhuset och i början kändes hon riktigt fin, självbärig och lydig, mjuk och rund galopp och det mesta var bra men sen märkte jag att hon tog väldigt mycket stöd på vänstertygeln och nästan ingenting på höger så det jobbade jag på under resten av passet. Blev bättre på slutet men inte helt bra.
 
Söndag: Detta pass var direkt efter tävlingen på Veda och jag var rätt trött. Jag joggade henne en stund och gjorde mycket skrittarbete och sen fick Hanna prova Salza en liten stund, gick bra! Red i typ 30 min
 
Tisdag: I tisdags joggade jag bara återigen. Mest basic jobb och att ha henne lätt och rund och att hon flyttar för båda skänklarna. Gjorde en del övergångar, återigen skrittjobb och sedan lite lätt galopp i båda varven. Totalt typ 35 min och sen skrittade jag av henne utomhus.



Förra helgen: Jobb + Tävling

I lördags så jobbade jag i stallet 7-16 och därefter byggde vi dressyrstaket och lottade hästar inför söndagens ridskolecup i dressyr. Jag fick Toy!
 
På söndag så jobbade jag först i stallet 7-16 och sen tävlade jag då Toy i LA:1. På framridningen var han i början lite stel och styv men efter ett tag lossnade han och blev väldigt fin i formen. Fick jobba en del med galoppen där han är ganska storgalopperad och lite klurig att korta ihop och förvända var också svår där han slog om några gånger så jag jobbade på den rätt mycket. Inne på banan var han fin men lite ostadig ibland! Fick lite dåliga vägar i förvända galoppen men som jag räddade men i första galoppen slog han om i bak i sista språnget innan jag skulle bryta av, så fick 4,5 där. Fick kommentaren "Börjar mycket bra, slår om". Och på andra förvända fick jag "Bra i god balans", och 8 poäng så tror jag skulle fått en 8:a på första förvända om han inte bytt för dem var typ identiska annars, och det är ju koefficient på dem så det är kostsamt att få missar där... ;)
Annars var det ett helt ok program ändå!
 
Red ihop 66,579%. Dock var det bara jag och Anna i vår klass och då slog dem ihop LA med LC och en i LC hade 70% och då vann hon klassen och jag blev tvåa men utanför placering. Blir lite tokigt när vi är så få och klasserna slås ihop för det är rätt stor skillnad ändå mellan LC och LA men jaja, jag är nöjd med Toy, han är alltid jättekul att rida!



Dressyrspecial x2

Fredag: I fredags var det dressyrspecial för Magnus och då red jag Ebbe. Vi värmde upp med skänkelvikningar och lite självständigt och sen red vi på en stor 8-volt. Alltså stora volterna vid A och C och bytte varv vid X så man red på som en 8:a. Ibland kunde man också välja att vara kvar på en volt ett varv till.
Vi gjorde övergångar och lite "eget" jobb vid X, så antingen kunde man göra övergång till trav, skritt eller vad man ville. Gjorde några travövergångar, sen i galoppen red jag först något varv på volten och sen jobbade jag förvänd galopp på båda volterna som Ebbe var jätteduktig med, i balans hela tiden och drog inte iväg med tempot utan höll sig lugn och stadig. Gjorde några galopp-skritt-galopp också som han gjorde väldigt bra. Efter trav- och galoppjobbet så avslutade vi med att rida lätt och lägga ner hästarna och sen skrittade vi av. Nöjd med ridpasset!
 
Onsdag(igår): Igår på dressyrspecialen för Malin så red jag Dorina och vi fortsatte med samma jobb som förra onsdagen med fyrkanterna där vi får koll på yttersidan. Den här gången var Dorina lite svårare och lite stelare men jag jobbade på och i slutet var hon ganska fin. Galoppen var bra! Extra fin när jag travade av när hon kändes jättebra!



Död blogg

Har haft lite bloggledigt i en vecka, eller snarare det är så tråkigt att blogga ibland så jag orkar inte.
Idag var jag i skolan de två första lektionerna men sen åkte jag hem. Vaknade jätteförskyld men åkte till skolan ändå men blev bara värre under dagen så åkte hem istället. Har pluggat körkortsteori så har fått lite vettigt gjort iaf!
Tänkte komma ikapp med bloggen så ska skriva några inlägg om vad jag missat att skriva om...



Torsdag

Idag efter skolan hade jag körlektion som gick ganska bra, ännu fler i-bockade delmål! Därefter åkte jag hem och nu ikväll har jag skrivit klart mitt tal, gjort presentation och tränat på det som jag ska hålla imorgon i skolan, därefter har vi matte redovisning och sedan blir det snabba puckar hem.
 
Måste åka hemifrån till stallet senast 13:00 och rida Salza och därefter direkt vidare till Veda och vara stallvärdinna och till sist rida lektion på kvällen. Blir mycket att göra alltså men det får jag hinna med! Helgen blir lika fullproppad så det är bara att börja ;) Tur att jag inte har överdrivet mycket skolarbete den här helgen kan jag säga haha...
 
På lördag jobbar jag i stallet på Veda 7-16 och därefter ska vi bygga dressyrstaket och lotta hästar inför söndagen. På söndag jobbar jag i stallet på förmiddagen dvs 7-12 och då ska jag direkt byta om, fixa hästen jag ska tävla och sen rida LA:1. När tävlingen är slut ska jag byta om och sen vidare till Salza. Om det är fint väder rider jag nog ut, annars får vi se vad jag gör.



Dressyrspecialen

Igår på dressyrspecialen på Veda red jag Dorina och vi red ett pass med en övning där vi över hela stora ridhuset skulle rida på 4 volter som skulle vara som fyrkanter för att verkligen sätta tillbaka hästarna i hörnen och få dem raka. Vi joggade igång först och sen tog vi galopp och sen körde vi igång med övningen. Vi var rätt självständiga under lektionen och Malin hjälpte en när det behövdes.
 
Dorina kändes i början lite stel men efter en stund tycker jag att hon började lossna rätt bra och tillslut behövde jag knappt göra någonting och hon gick stadigt och ganska rund. Hon blir lätt lite öppen i formen och hon är rätt knepig att få ihop i kroppen och kort i formen men igår kom vi en bra bit på vägen tycker jag. Även i vänster varv som är det svåra varvet. Galoppen var också fin och jag tränade både på att samla och öka, och några övergångar galopp-skritt-galopp. Hon är grym på enkla byten har jag också märkt, fina Dorina! Vi skulle byta varv och då galopperade jag redan på volten så jag gjorde en övergång till skritt över medellinjen och fattade sen nya galoppen och fortsatte övningen och hon gjorde det så fint!
 
På slutet när vi joggade av är det verkligen ett bra kvitto när hon är låg och rund i formen och tar bra stöd. Hon kändes jättebra när jag travade av. Hon är lite knepig där med att få låg och rund men på slutet så tar hon verkligen stöd i handen och går väldigt stadigt och avslutar bra
 
Överlag är jag ganska nöjd ändå. Jag brukar tycka Dorina är framförallt väldigt svår att rida men även svår att känna på om det är bra eller om det egentligen är rätt dåligt, men igår kändes det bra!
Gamla bilder från ridskolecup finalen i dressyr förra året när jag vann på Dorina. På söndag är det RSC dressyr igen. Har ingen aning om vem jag ska ta men vi får se om jag kanske tar Dorina? Har tävlat henne några gånger nu men det har inte gått så bra senaste gångerna men ett till försök skadar väl inte? :)



Uteritt

Sent inlägg...
Men i tisdags efter skolan så red jag ut på Salza tillsammans med Linnea och Manne. Vi red en ganska lång runda men med mycket skritt genom skogar osv. Vi red en ganska lång bit och en liten omväg till "dressyrängen", så vi red igenom skog och en lite roligare väg för hästarna än förbi massa hus och på platta hårda vägar, och sen kom vi till vår älskade dressyräng haha! Den är verkligen helt perfekt att trimma lite på och vi red där en stund lite självständigt.
 
Eftersom vi bara skrittat och travat på vägen dit så tog jag allt galopparbete på ängen och hela vägen hem tog jag trav och skritt igen. Red lite enkla byten och även några galoppombyten, och sen mest lite tempoväxlingar och förvänd galopp. Perfekt att träna på det ute när hon får lite extra framåtbjudning. Hon kändes jättefin och det var såå mysigt där ute!

Sen red vi hem! Det var en sååå skön och mysig uteritt!! Superfint väder och soligt, Salza skötte sig jättebra, försökte inte vända en enda gång, var knappt rädd för något och gick att övertala om hon stannade till, annars var hon supersnäll och jag kände mig rätt trygg uppe på henne, när vi skrittade kunde jag skritta på långa tyglar och släppa stigbyglarna för att sträcka på benen lite(red i hoppsaden haha) och hon gick bara lugnt och frustade. Sån himla härlig känsla.
 
Här är lite bilder från uteritten!
 
Och så Linnea och Manne!



Gårdagens tävling på Söderby

Igår var det som sagt första omgången av Allsvenskan div 2 dressyr, arrangerad av Österåkers på Söderby Gård vilket var jättenära för oss! Från box in i transporten tog 5 minuter på morgonen vilket var sååå skönt!
Vi hann inte se vår första ryttare Jessica och Sambocco men dem red på 66% vilket var en bra start för laget! Vi var där i tid så vi hann se Rebecca och Wellness som var andra ryttare i laget. De gjorde en skitbra ritt och fick 70,85% och upp i ledning, även laget gick upp i ledning då!!
 
Sen skulle jag börja rida fram. Salza kändes jättefin på framridningen, gjorde allt hon skulle och var pigg och framåt. När jag gick in på banan blev hon spänd och när jag skulle vända upp på medellinjen och red längs spåret så blev vi dels typ halvt bländade av solen då dörren var öppen så vi red i lite motljus, och då började hon spänna upp sig och började titta vid dörren och då svängde hon inte när jag "bad henne", så hon råkade hoppa över staketet brevid öppningen som var precis i hörnet där jag skulle vända vilket var lite taskigt att ha öppningen där, den brukar ju vanligtvis vara vid A. Fick lite halvt panik i en sekund och tänkte bara "Fan jag är utesluten" men jag red in igen, gjorde en liten volt och fattade galopp och sen upp på medellinjen och bara köra på. Var lite stressigt att ställa om så fort och rädda situationen så snabbt så jag var lite spänd samtidigt som Salza och var spänd och blev lite stark och då blev det svårt för mig att hålla henne lugn och hålla ihop det. Annars var det väl ett helt okej program! Hon låg på väldigt mycket så jag satt iprincip hela programet och försökte tagga ner henne med rösten.
 
Förvända galoppen var jättefin, travökningarna var superbra och på ena fick jag faktiskt en 8:a! Även en 8:a på ena skänkelvikningen fick vi, annars många 7:or och lite 6, 6,5 på sämre delar i programet, men inga större missar.
Resultatet blev 69,714%! Jag hade ingen super-känsla efter programet dels efter den lilla händelsen innan jag startade men också för att hon var så taggad och det kändes som jag inte hade superkontroll på henne men det syntes inte lika mycket som tur var. Eftersom jag är Junior så får jag YR-poäng i lagklassen så i själva laget fick jag 71%. Laget behöll ledningen och då hade vårt lag alltså 71, 70 och 66%!
 
Resultatet blev VINST för vårt lag och jag placerade mig individuellt som 5:a, Rebecca och Wellness kom 2:a vilket var superkul!! Prisutdelningen var Salza ganska flamsig och lite bråkig på men hon var ganska stressad och lite upphetsad och då har hon inte lätt att stå still på benen minst sagt.. Vi får träna lite hemma på ärevarv, kunna stå still med rosett, galoppera lugnt till musiken och inte hoppa och flyga i luften...
 
Fr vänster: Jag och Salza, Rebecca och Wellness, Jessica och Sambocco

Vi hade en lång paus mellan att lagklassen var slut och till Linneas start så vi hann få ordning på allt i bilen som blir såå stökigt under tävling haha.. Även fika och kolla på andra ekipage hann vi också, och dessutom hade vi soligt och fint väder! Salza var på hugget även i andra klassen men de red på 65,2% i MSVC:1 och dem placerade sig som 9:a! Kul!

Mer bilder kommer snart!



Ponnyhoppning

Igår var jag och några till på Söderby kl 18 och byggde bana inför imorgon. Åkte därifrån kl 8 så de tog ganska lång tid ändå. Men banan är iaf iordning ställd och idag anordnar Vallentuna RK tillsammans med Söderby RF ponnyhopptävling med både elit och div 1 om jag inte minns fel. Jag ska vara banpersonal hela dagen, börjar vid halv 9 och det håller nog på hela dagen. 

Svårt med hoppning tycker jag att veta när man startar, hur länge man ska rida fram osv. Dressyr är lättare med fasta starttider men jag har verkligen ingen aning hur man räknar i hoppningen? Aja! Vi hörs ikväll!



Uteritt och dressyr

Idag red jag ut en kortis på Salza med Linnea och Zalmiac. Vi prickade precis in att sitta upp i sadeln när regnet kom, men ska man rida ut så får man rida ut! Efter en stund slutade det regna och då var det skönt ute! Vi skrittade ganska mycket men tog lite trav där det gick. Salza kändes väldigt stadig och mjuk och väldigt okomplicerad. Dessutom skötte hon sig väldigt bra och höll inte alls på att titta på allt runt omkring, bli rädd eller försöka vända om, helt kolugn var hon verkligen!
 
Vi var ute i typ 35 min och efter det gick Linnea in i stallet och jag gick till ridhuset med Salza och red där i ca 20 min. Eftersom det här var sista passet på henne innan tävlingen på söndag så ville jag känna lite på henne och göra ett sista "finslip". Hon var ju redan lite framjoggad ute men jag travade några varv i låg form med tempoväxlingar, sedan gjorde jag några kvicka övergångar och tog därefter galoppen. Hon kändes väldigt stadig och mjuk, precis som där ute. Rund och fin galopp! Gick över till förvända galoppen och jobbade på samma sätt med ställningen som jag brukar för att få henne loss och i bättre balans. Förvända var jättebra så jag lämnade den ganska snabbt och gick vidare med traven. Hon kändes lätt och fin i formen så jag gick direkt på några skänkelvikningar som hon flyttade undan fint i, en längning i varje varv som var fin och avslutade med att göra uppridningar. Första blev ganska vinglig så jag gjorde om den en gång till och den här gången var den bättre så då gav jag mig och travade av henne och skrittade sen av.
 
Imorgon rider Linnea dressyr på henne och sen vilar hon på lördag, som vanligt innan tävling. På söndag är det tävling igen!



Maestro

Igår på dressyrspecialen red jag Maestro och den här gången gick det verkligen inte bra. Vi red mycket innanför spåret med tagen bakdel, nästan sluta. Maestro var redan från början ganska spänd och stretig och ju längre in i passet vi kom ju högre blev han i formen och han gick heller inte framåt så mycket som jag önskade då. När han blir sådär hög måste jag få fram honom men det var det som var så svårt då han stod emot mycket.
 
Vi hade lite bommar på medellinjen som man skulle rida emellan och när man passerade medellinjen så gjorde man en valfri övergång där. Ex trav-skritt, trav-galopp, trav-halt, rygga eller vad man kände för. Vi red även förvänd galopp på ena långsidan när man ville men jag gjorde faktiskt aldrig det då jag kände att det skulle bli för svårt när han var så hög och spänd i nacken, då blir det inte bättre utan nog ännu sämre om jag rider något som är för svårt.
 
Nej, det var inte ett kul pass den här gången, han var verkligen svår igår!



Tisdagens pass

I tisdags red jag ett dressyrpass på Salza men hjälp av Linnea. Tyvärr kände jag mig inte helt hundra och nästan yr och illamående så jag orkade inte rida särskillt hårt.

Vi värmde upp och sen började vi med galoppen ganska tidigt. Först tränade vi tempoväxlingar och därefter förvänd galopp och tillslut enkla byten som ligger på linjen i MSVC:1. Dem var faktiskt ganska bra, särskillt dem två sista! Tempoväxlingarna gick också helt okej men det var jobbigt för mig att orka rida ihop henne men hon både längde och samlade fint många gånger.

I traven fokuserade vi idag på öppnor. Högeröppna har hon ganska lätt för och den är helt okej men vänster öppna är svårare. Där vill vänsterbogen välta lite in mot mitten vilket gör att linjen på spåret blir vinglig när jag ska flytta tillbaka den. Har svårt att få in framdelen tillräckligt mycket och samtidigt hålla henne kvar på spåret, men den sista vi gjorde var ganska bra.

Ungefär där avslutade vi och travade av. Hon kändes ändå helt okej, fin i galoppen och traven. Öppnorna kämpade hon mycket med och tyckte var jobbigt så där blev framåtbjudningen inte helt så kvick som man önskar, men det kommer så småningom.



Uteritt

Idag red jag och Linnea ut en kortis på Salza och Manne. Denna gång bytte vi hästar från förra gången så Linnea red Salza och jag red Manne.

Manne är en "fd" galoppör, inte alls gammal är han men han håller så smått på att skolas om till ridhäst så att säga.
Första meterna testade han mig lite med vem som bestämde men när jag fick honom att gå framåt för skänkeln så släppte det och han lyssnade bra. Vi skrittade en bit och travade sen och tog en kort galopp på hemvägen. Manne var faktiskt väldigt fin och kunde gå på tygeln i både skritt och trav, galoppen var lite svårare men där är han ju inlärd på ett annat sätt än en "vanlig" ridhäst. Jag fick stå i lätt sits i galoppen och bromsa för vikten och inte på tygeln. Annorlunda men nyttigt att känna hur olika hästar fungerar på olika sätt.

Det var en ganska mysig ritt ändå på kvällen, lugnt och skönt bara och det var kul att få prova på Manne!



LA:3 Stäket

Jag var i stallet strax efter 10 och mockade, packade hö och fixade annat. Hade sen i uppdrag att knoppa Gloria som skulle till Veda och tävla, vi hade tävlingar där också igår men dem missade jag ju eftersom jag var på andra tävlingen.
Salza fick komma in vid lunch och fick äta sitt hö inne och sedan började jag fixa henne. Borsta, knoppa, schamponera svansen, benen och skrubba hovarna och fixa henne fin!
Vi lastade strax efter 1 och igår tog lastningen 10 minuter(!!!) istället för 30-40 som vi hade räknat med. Transporten var parkerad intill massa torvbalar så vi hade en stor vägg som inramning och sedan provade vi att lasta med linor bakom henne. Tidigare när vi gjort det har det bara blivit värre och hon blir bara mer och mer stressad men igår var hon så himla lugn. Dem 10 minuterna som vi lastade gjorde vi det väldigt lugnt för att inte bara dra upp henne på släpet utan vi lät det ta lite tid tills hon själv gick upp. Superduktig var hon där! De andra två gånger vi lastade, direkt efter ritten och när vi skulle hem gick hon på direkt!!
 
Vi var på tävlingsplatsen ganska tidigt eftersom hon gick på släpet så fort så vi fikade lite, tittade på andra ekipage och kollade in anläggningen, vart man går till framridningen osv. Vi tog sen ut henne ur släpet och började klä på henne och jag hoppade upp i sadeln ca 40 min innan min start, då var hon lite framskrittad för hand. Inne på framridningen var Salza supertaggad och hade ganska mycket energi så jag kom igång och travade henne ganska tidigt så hon skulle få "springa av sig lite", hon hade lite bråttom i början men sen blev hon riktigt fin! Efter lite övergångar och uppvärmning tog vi galopp och sedan förvänd galopp, precis enligt planen och hon blev superfin! Bärig och lätt i formen, bra takt och fin framåtbjudning. La in ganska många skrittpauser och sen tog vi lite delar ur travprogramet. Kände mig klar lite tidigare än tänkt så ännu mer skritt och sedan travade jag henne sista minuten innan jag skulle ner till banan.
 
Väl inne på banan var hon fortfarande fin och bärig, jättebra framåtbjudning, jag drev henne inte framåt typ en enda gång utan hon gick helt av sig själv. Det enda var att hon blev ganska spänd men det påverkade inte ritten särskillt mycket. Jag började inte programet på topp direkt när jag kom in på medellinjen i liiite för stor galopp och behövde ta tillbaka henne innan halten för att halten skulle bli bra men då bröt hon av till trav istället ganska tidigt så jag fick göra halten tidigt då med. Fick en 6:a på den. Det var synd för annars var uppridningen väldigt rak. Resten av programet var faktiskt riktigt bra! Hela travprogrammet kändes jättefint och där fick vi 7or till 8or genom hela traven. Skritten var också bra, i både ökad och mellanskritten fick vi 7,5. Höger galoppen var jättefin, 8:a på fattningen och förvända galoppen blev bra, 7 tror jag vi fick. I ökningen på långsidan blev hon spänd i upptaget men annars bra. Överlag var ritten stadig och utan större missar och Salza kändes jättefin!
 
Resultatet blev 70,714% vilket var sååå kul! Vi gick upp i ledningen och vi höll den platsen genom hela startfältet på 34 starter och vann klassen! Superkul var det! Salza måste dock träna lite på prisutdelning... Svårt att stå stilla först och under ärevarvet när dem bakom började gå ut ville hon följa med dem så då blev det tvärstopp och studs, knäppa häst haha..
 
Kort sagt en väldigt bra tävlingsdag och en superstart på säsongen! Extra stor gulstjärna till Salza som varit så snäll i lastningen, såå skönt verkligen! Och guldstjärna till Linnea också som skjutsar, hjälper mig på framridning, klär på hästen och leder fram. Blir en sån stor trygghet på tävlingsplatsen♥
 
Nästa tävling är nu på söndag och då börjar Allsvenskan Div 2! Alltså är det lagtävling. Klassen är samma som igår, LA:3. Hejjjaaaa!!
 
Joggar fram lite på parkeringen innan prisutdelning. Parkeringen var på en megastor utebana vilket passade bra att rida fram lite lätt på när de var så få transporter kvar, många hade ju åkt hem då.
 
Prisutdelning



Bra tävlingsdag!

Är supertrött och imorgon är det skola igen så ska gå och lägga mig nu men tänkte snabbt slänga in en kort inlägg, längre kommer imorgon. Idag var det som sagt årets första tävling på Salza. Vi har startat en LA3 på Stäket och Salza var suuuperfin! 70,7% red vi ihop och vann klassen!! Superstart på säsongen! Salza har varit så klockren idag hela dagen! Allt från lastning till inne på banan har hon varit toppen!
 
Skriver ett längre inlägg imorgon! Godnatt!



Ponnycup och dressyrspecial

Direkt efter Salza åkte jag till Veda och var domarsekreterare till Ponnycupsmatchen i dressyr. Våra tjejer vann vilket var kul för dem att avsluta säsongen så bra!
 
Därefter åkte jag hem och var hemma i typ en timma innan jag åkte tillbaka till Veda och jobbade som stallvärdinna kl 16. Det var massa duktiga stalltjejer där som var kvar efter ponnycupen som hjälpte mig både att göra iordning hästar, mocka och det bästa av allt: Medans jag rider 19-20 så hjälper ponnyhoppgruppen mig att fodra och sopa i alla stall <3 Sååå himla snällt! Jobbar själv fortfarande och då blir det så himla sent när jag ska börja sopa och fodra stallen vid 20-21 tiden. Guldvärd hjälp verkligen!
 
På dressyrspecialen var vi bara två stycken vilket är superlyxigt! Ganska mycket yta att rida på då kan man säga ;) Jag red Maestro och han var ganska fin idag med! Det här passet var det lite mer "press" på honom än vad jag ridit på sist då det mest varit att få honom låg och få stöd på bettet. Igår var det lite mer korta tyglar och få honom att ge efter ännu mer. Han tycker såklart att det är jobbigt men jag fick massa hjälp av Magnus och stundvis var Maestro faktiskt väldigt fin. Vi gjorde en del bakdelsvändningar som han har ganska svårt för men många gånger blev dem jättebra verkligen!
Galoppen som är det värsta av allt (haha) jobbade vi på med och man måste typ trycka ner sadeln på honom, i hans galopp känns det typ som att både sadeln och jag studsar uppåt hela tiden så jag tryckte ner rumpan så mycket det bara gick, det var jobbigt ;) Vi red bara galopp på volterna vilket var skönt för då är det lättare att nöta på och få honom rund. Högervarv som är det lätta var galoppen fin emellanåt, i vänster varv fick jag till något varv ganska bra.
Är ganska nöjd ändå, tycker Maestro var duktig!
 
NU har jag nya fina bilder på honom!!
 
Dock blev 90% av bilderna såhär...
 
Hhaahha den här bilden... Blicken!!
 
Några blev fina iaf!



Lördag

Idag ska jag en stund till Salza. Ska mocka, fixa mat och sånt stallfix men tänkte också passa på att putsa och fixa lite inför imorgon. Har knappt skrivit om det men imorgon är det årets första tävling för mig och Salza! Vi ska rida en LA:3 på Stäket, det är 40 starter vilket betyder att det är en ganska lång klass, men jag startar strax under mitten så det blir inte en jättetidig morgon. Tror jag startar runt halv 4-5 tiden någon gång(det har inte kommit några tider än).
 
Ska iaf till stallet idag och putsa och fixa. Salza vilar idag som hon brukar göra dagen innan tävling så jag ska inte rida eller något.



Salza

Igår var jag i stallet vid 10 och tog in Salza och gjorde henne klar. Vid halv 11 kom Linnea och då gick vi in i ridhuset. Red ett dressyrpass med hennes hjälp från marken i kanske 45-50 min. När vi värmde upp så gjorde vi massa massa övergångar och förvänd galopp som visade sig göra gott då Salza var superfin i formen resten av passet! Hon hängde inte alls i mig utan bar sig själv hela tiden. Travkvalitén var också ett extra stort plus då hon hade jättefin framåtbjudning, travade på bra med bakbenen och hade en jättefin takt! Superduktig var hon verkligen där. Även galoppen var jättefin men den brukar faktiskt vara rätt bra rätt ofta nu, det är snarare traven vi börjat känna blivit lite "seg" och långsam i stegen men igår var hon kvick och fin.
 
Vi red igenom lite programdelar, skänkelvikningar, volter och lite förvänd galopp och sen red jag igenom LA:3 som jag ska tävla imorgon. Hela travprogrammet var jättefint, bra ökningar, flyttade bra för skänkeln och det mest flöt på bra utan missar. I skritten var hon fin till en början men jag ökade liiite för mycket och då taktade hon en gång men det gjorde vi om sen och då satt det. Hon ökar ju väldigt mycket i skritten vilket är bra men jag behöver inte öka på mer än vad hon redan gör, vilket jag gjorde lite då. Hur som helst annars var skritten bra, galoppprogramet var också fint, förvända bröt hon av i en millisekund i ena bågen för jag släppte iväg henne lite för mycket. Även den gjorde vi om och det var mycket bättre när jag höll ihop henne genom hela bågen. Ökningen och upptaget var faktiskt väldigt bra!! Den brukar aldrig bli bra då hon är svår att ta tillbaka och då blir det ingen tydlig upptagning men igår satte hon sig tillbaka nästan direkt då jag bad om det. 
 
Var nöjd efter jag ridit igenom programet. Vi gjorde bara om skritten och ena förvända bågen och även några uppridningar i galopp och sen gav vi oss då hon kändes så fin. Travade av henne och sen skrittade vi av utomhus.
 
Hon känns verkligen jättefin inför tävlingen och jag hoppas att det håller i sig nu!
Här är lite bilder också som Linnea tog:



Bilder från gårdagen

Här är alla bilderna från gårdagens pass på Salza: