Träna som du tävlar

En sak som jag tänkt på en del är hur lite man tränar som man tävlar, eller i alla fall de flesta av oss tävlingsryttare. Hoppryttarna brukar ju vara ganska bra på att alltid hoppa genom att förbereda för tävling med övningar med kontroll, avstånd osv osv men vi dressyrryttare är riktigt dåligt på att förbereda inför tävling förutom sista dagarna/veckan innan själva tävlingen. 
Jag får alltid skäll av Evelina på hur jag gör mina ridvägar hemma på träning. Jag går aldrig ut i hörnen eller rider några bra korrekta ridvägar utan jag sladdar och slarvar hela tiden. Jag befäster ju helt enkelt både mig själv och hästen med att det är helt okej att göra fruktansvärda ridvägar, superdumt verkligen. Det enda jag gör ordentligt är skänkelvikningar och skolor men resten kastar jag bara iväg.
Jag vet en del som byter i princip hela utrustningen för tävling, det är ju också lite dumt egentligen? Att byta till ett tävlingsträns skulle jag säga är gaaalet dumt, ofta skiljer det sig något hål hit och dit på tränset och det kan påverka en hel del när man rider sen... Tyglarna skulle jag aldrig våga byta inför tävling. Att välja tyglar är nästan som att välja byxor, de måste passa för en själv. Jag hade världens absolut bästa tyglar på Kiwi men de gav jag bort tillsammans med hennes träns när hon såldes men nu har jag ett annat par som jag gillar skarpt. Såfort jag ska rida med Adams hoppträns som har andra tyglar får jag världens sämsta ridkänsla. Det tar lång tid innan man rider in sig på dem och då ska man rida med dem varje dag så att byta dagarna innan tävling skulle jag nästan säga är livsfarligt haha... Självklart går det ju att byta om man har lika dana på tävlingstränset som träningstränset men att man vill spara på de finare men att byta till ett par annorlunda tyglar är lite jobbigt kanske...
Jag skulle inte heller klara av att ha ett par tävlingsstövlar som är annorlunda än de jag tränar med, jag skulle aldrig våga haha. 
 
Nej men det jag vill få ut av detta inlägg är väll egentligen hur viktigt det är med att förbereda inför tävling verkligen året om. Är det en vattenpöl på utebanan när jag rider kan jag väll lika gärna klampa i den, vem vet om en tävlingsbana har vattenpölar JUST där man ska rida, kul om hästen stannar ut sig på grund av det. När vi var på Mälarhöjden 2013 så var banan fylld av vatten då det regnat flera dagar, Kiwi som var van vid vatten hemifrån klampade glatt igenom det även om hon inte var jätteförtjust i vatten om fötterna... Men hur som helst var det SÅ många hästar som tvärnitade vid vattenpölarna, hästar som egentligen säkert skulle vunnit klassen annars. Det handlar ju självklart inte bara om vattenpölar men ni fattar, man får ta chanserna hemma så att när man kommer på tävling ska det inte vara några problem!
//Hedda



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback