Q/A

Detta inlägg skulle kommit för superlänge sen men hade glömt bort det helt, sorriii, aja bättre sent än aldrig antar jag..
Kommentar:
Har en fråga som du gärna får svara på i ett eget inlägg. Jag ska snart ev köpa en egen häst och undrar om du har några tips på saker man ska tänka på när man letar och ska köpa :)

Svar:
Jag tycker att när man bestämt sig för att köpa en häst ska man skriva ner en lista tillsammans med sina föräldrar och kanske eventuellt tränare på vad det är för häst man söker. Hur stor ska den vara? Vilken gren ska man satsa på? Minumim och max ålder på hästen? Vill man ha en jättehet häst eller en lite lugnare? osv osv. Vet man redan innan att såhär vill jag att min häst ska vara så är det mycket lättare att hitta någon. Det är så dumt både för sig själv och olika säljare att åka runt och provrida massa hästar bara för att. Det är så mycket bättre att man ringer och kollar med säljaren innan om de frågor man har så att man inte kommer och provrider och där säger "Nej men den här hästen är alldeles för pigg för oss, vi vill ha en lugn och snäll barnponny." Hade man innan kollat med säljaren om den var lämplig för ett barn kanske man hade fått svar och sluppit ta sig tiden att åka och kolla på den. Som säljare vill man inte ha oseriösa spekulanter heller...
 Men väl ute på provridningar så ska man ta det lugnt tycker jag. Har hört flera skräckexempel (aldrig varit med om det dock) när folk kommer och sätter världens tryck i en känslig ponny och rider den helt fel, det är verkligen inget man vill som säljare. På provridningen lyssnar man på säljaren och frågar så mycket som möjligt om ponnyn. Sen testar man det som behövs inom ridningen. Märker man att den tex är svår att få på tygeln låter man den hellre va än slita den i munnen, är den inte som man tänkt sig kanske den ändå inte är något aktuellt för köp. Det är också gärna bra att hjälpa till att borsta och hantera hästen så får man en liten uppfattning på hur den är på det sättet också.
 
När man väl bestämt sig för en häst kan det ibland vara bra att åka tillbaka och provrida om man känner sig lite osäker. Men är man säker till 110% är det egentligen bara att tuta och köra. Låt dina föräldrar och säljaren komma överrens om ett pris och var besiktningen ska äga rum och om man ska ta hem den direkt efter besiktning eller senare. Sen kan man också försöka komma överrens om vilka grejer man ska få med när man köper hästen.
Under besiktningen är det bara att lyssna på veterinären. Säger hon eller han att det kan vara bra att röngta något område, gör det! Bättre att veta att det inte är något än att det är något. Men annars kan jag tycka att man inte behöver röntga om hästen inte är superdyr. Vi har aldrig röntgat någon av våra ponnyer och de har mått prima ändå. Ibland är det bättre att inte veta vissa saker, oftast kan man hitta saker som inte ens betyder något för hästens framtid. Vi röntgade dock Kiwis haser då veterinären tyckte det var en bra idé. Fanns inga fel alls. Ibland när vi röntgat hela hästar har man hittat småsmåsmå saker som inte gör någon skillnad för hästen men det kan vara jobbigt att veta om då det blir jobbigt med försäkring osv. Lite luddigt men jag hoppas ni fattar. Missförstå mig inte när jag säger att superdyra hästar borde röntgas än billigare. Vill inte gå in på det mer då det är så känsligt att prata pengar på internet men undrar någon nåt är det bara att fråga privat så kan jag förklara ;)
 
Men det är väll allt jag skulle säga egentligen. Jag är absolut ingen expert alls, har dock varit med och köpt en del hästar så har väll ändå någon slags erfarenhet. Men jag tror alltid att det är viktigt att ha någon kunnig människa med sig på resan att köpa häst. Tränare eller kunniga föräldrar är superbra!
//Hedda 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback