Vad är rätt och vad är fel?

Just nu är det sjukt mycket snack på alla bloggar om att vi är så elaka mot hästar då vi rider på dem och inte låter dem gå i hage 24/7.
Fine, hästarna kanske hade mått bättre av att vara fria helt i det vilda utan människor som sitter på dem, eller kanske inte?
Dagens hästar är framavlade för att göra samlande övningar i dressyr och hoppa höga hinder, springa fort osv. De flesta topphästarna mår inte bra av att vila och bara gå i en hage. Våran första häst var en tysk dressyrhäst och när han var halt blev han så uttråkad och överladdad att han hoppade över staketet till hagen istället för att stå och äta där inne. De flesta ÄLSKAR att träna och tävla. Kiwi är en av dem, ni ska se hennes glädje på Anna Dufva träningarna eller när hon kommer in på framridningen på tävling. Hon hade inte varit en särskilt glad ponny om hon inte fick träna dressyr, lovar er det. Plus att Kiwi är så pass smart att hon hade skickat av mig för lääänge sen om hon inte trivdes med det hon gjorde.
Sen förstår jag inte hela grejen med bett, spö och sporrgrejen som alla just nu är helt emot. Tydligen ska man rida barbacka, bettlöst och sen leda hästen i repgrimma, den ska inte klippas för det är oschysst att ta av all päls och låta den frysa. 
Men ni får hata mig så mycket ni vill men att jag är för;
Bett och nosgrimma
Skarpa bett om det behövs
Graman och andra hjälptyglar
Låta hästen gå i mindre hage ev ensam om det behövs för en frisk och hel häst
Klippa hästens päls och sen ha täcke på den
Spö och sporrar som förtydligande av hjälperna
 
Tydligen får man inte ha lindor eller boots heller och det har jag på min häst också, jag är verkligen en hemsk människa, djurplågeri på hög nivå.
Och bara så att alla vet är detta inlägg absolut inte riktat till någon alls. Man får ta det hela med en nypa salt men jag kan lova er att alla hästar som rids och sköts som "vanligt" mår bra. Blir så trött på allt skitsnack runt om på alla bloggar och att alla som inte tänker NH behandlar sina hästar dåligt och de enda lyckliga hästarna är de som har repgrimma. Jag bryr mig inte alls vad folk gör med deras hästar men när det skapar bråk och skitsnack runt om på internet går det lite väl långt kan jag tycka.
 Mina hästar mår toppen så som de blir ridna och skötta och det är det enda som spelar roll för mig. Jag klipper Kiwi för att hon inte ska behöva dränkas i svett efter ridpassen och sen bli sjuk för att hon är svettig när det är kallt, jag rider ut på ett skarpare bett så hon ska vara lugn och inte skada sig själv eller mig, jag tycker det är okej att Queen får gå ensam i hagen för att hon inte kommer bra överens med andra hästar och blir därför sparkad av de äldre (vilket faktiskt hände i vintras vid ett ihopsläp och hon blev halt ett bra tag) och jag rider mina hästar med bett och nosgrimma så jag kan jobba dem i rätt form vilket lättar all belastning ifrån rygg och framben.
Allt jag gör som kan ses negativt hos någon annan är i själva verket positivt då mina hästar mår bättre om jag gör på det här sättet.
//Hedda



Kommentarer
Anonym

Bra skrivet! Kolla gärna in mitt inlägg om NH på min blogg, bläddra ner en bit, inlägget heter natural horsemanship 😊

2014-04-22 @ 16:09:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback