Åsikt- Natural horsemanship

Fick en kommentar om att jag skulle skriva om vad jag tycker om NH, alltså natural horsemanship.
Först och främst måste jag säga att jag inte tänker peka ut några specifika och det är inte riktat mot någon alls men jag tycker faktiskt de flesta "NH-bloggarna" går alldeles för långt. 
De lägger ut bilder på hästar som gapar och skyller på ryttaren och bettet, sen säger de att det är hemskt att rida med något bett alls och att hästen får ont i ryggen om man rider mer än 2 sekunder. Nej men seriöst lägg ner.
Om det ärligt talat hade varit så att hästarna hade såååå ont i ryggen eller munnen hade de själva gjort någonting åt det. När Queen inte trivs med nånting så sparkar hon sjuukt högt, hon är en stor häst och man har ingen chans att säga till henne utan man måste alltid rätta sig efter henne. Hade hon haft så ont i ryggen eller munnen hade hon inte kunnat bli riden alls. 
Jag tycker också det är lite fel att dessa bloggare skyller på alla som rider vanligt, vissa lägger ut bilder där man ser att nån häst gapar osv, vad kul för ryttaren som då rider på bilden och ser sin häst gapa på en stor blogg som alla läser. Jag självhade verkligen inte tyckt det var kul även om man inte ser mitt ansikte. Det är väll okej om bloggaren tar sig själv som ett exempel men att lägga ut bilder på andra är enligt mig helt fel även om man inte ser något ansikte eller något annat som kan känneteckna någon, tex en nummerlapp på tävling.
Men jag ska verkligen inte lägga mig i hur dessa ryttare rider sina hästar, det är helt upp till de själva men när det går så långt att det bara skrivs massa skit om andra på stora bloggar blir jag lite sur faktiskt.
Men om de vill rida sina hästar med sänkta ryggar och huvudet rätt upp och sen helt utan utrustning får dem väll det, inte vårat ansvar när deras hästar går med ont i ryggen för att de inte får jobba rätt... Men det är absolut inte okej att skriva massa bullshit på alla bloggar. Jag pekar inte ut någon specifik men av alla NH-bloggar jag har kikat in på har ALLA skrivit nånting elakt om någon.
Aj aj aj ponnyn... Bett i munnen, aachennosgrimma + snokrem på tränset, skydd + boots och en tung sadel, stackars lilla ponnyn, det måste göra fruktansvärt ont för dig!
/Hedda
 



Kommentarer
Natural Ponies - Tuuli

Nu måste du ju känt dig väldigt mycket bättre som skrev så. Eller?

Svar: Vänta va?
-Hedda
ponnyboken.blogg.se

2014-04-14 @ 22:03:12 | http://naturalponies.blogg.se
Mikxki

Håller med i ditt inlägg, det känns som att många NH-bloggar ofta spelar ut det kortet. Sen är alla så klart emot dem hela tiden också... Jag är för ömsesidig respekt mellan häst och ryttare, skulle hästen inte gilla något så visar den det, precis som du skriver

2014-04-15 @ 22:38:09 | http://mikxki.blogg.se
Anette

Jag håller också helt med dig, Hedda. Precis som du skriver, så borde de kanske tänka lite på hur illa det är för hästarna att springa omkring med sänkta ryggar under ryttare istället...

2014-04-15 @ 22:57:26
Line

Jag förstår om du irriterar dig på att NH-bloggare överdrivit och haft bilder på andra som exempel, det är ju inte okej. Men du drar ju alla över en kam också. Jag tränar NH och anser att alla ska få rida så som dom tycker känns bäst. Men min häst går inte med högt huvud, jag kan samla honom precis som jag kan med bett/huvudlag, utan huvudlag :)

Svar: Jag har aldrig sett din blogg och därför vet jag inte heller hur du rider din häst. Men av alla NH bloggar jag sett så har jag sett en del dåligt och därför kan jag också dra alla över en kam då jag inte har någon "bra" NH bloggare att jämföra med :)
Jag håller självklart med dig om att alla ska få rida så som dom vill ;)
ponnyboken.blogg.se

2014-04-16 @ 20:48:05 | http://linelu.blogg.se
Linn

Bra inlägg! Det är så intressant att läsa andra personers tankar, och bra för en själv att få skriva av sig! :)

Svar: Tack snälla! Fin blogg du har!
ponnyboken.blogg.se

2014-04-16 @ 20:48:42 | http://hakor.blogg.se
Erika Andersson

Bra inlägg, äntligen någon mer än jag som vågar sätta ner foten!!

Svar: Tack!

Superfin blogg du har! läst den massa gånger, jättebra jobbat! (Har dessutom ridit din fina vita ponny en gång och måste säga att jag är skit imponerad över hur bra du rider honom, tycker själv han var rätt svår haha!
-Carro
ponnyboken.blogg.se

2014-04-16 @ 20:49:03 | http://eadressyr.blogg.se
Anonym

Håller tyvärr inte med dig...

2014-04-16 @ 21:05:58
ida foto. ♛

Min blogg klassas nog som en "NH"-blogg. Jag rider utan bett, sällan med utrustning och tänker på det "naturliga" sättet. Tränar inte NH, för NH kan man inte träna, det är ett tankesätt. Dock så är jag inte så extrem eller vad man ska säga. Tycker inte om bett, men jag har inget emot att någon annan använder det eller att mina kompisar använder det, det är ju deras sak, men jag eller min ponny gillar inte det och för oss funkar det bättre utan. Och med ridningen, såklart att man får rida sin häst, har jag absolut inga problem med, och det är sant att hästarna ofta visar när de inte gillar det. Men även finns de hästarna som inte får visa det. Okej, orkar inte gå in på kajnkasndka alltihop hahah ;)
Men det med att jobba rätt beror ju inte på om man använder bett eller inte, eller utrustning eller inte. Det är inte bettet som får hästen att jobba rätt. Att rida bettlöst och rida i form är bland de finaste som finns, tycker jag.
Och jag "jobbar" inte min ponny på det sättet. Jag rider aldrig markarbete eller dressyr. Och som sagt alltid bettlöst, och vet ni? Han är inte fel byggd någonstans, han är inte stel någonstans och han har inte ont någonstans. Han mår prima, precis som en häst som "jobbas" på det "vanliga" sättet. Och ja, jag vet detta för har haft ute massör och även två stycken som utövar kinesiologi. Första gången då massören var ute så hade han ingenting, lite i käcken (använde bett då och han tuggade väldigt mycket på sitt bett och hade öppen mun) och hon trodde det var för att han tuggade mycket på bettet och hon tyckte det var bra att jag inte använde det så mycket, använde det bara lite då. Hon sa även att han hade en jättefin musklad rygg. Sen hade vi två stycken som gjorde kinesiologi eller hur man säger hehe. Detta var efter jag hade slutat med bett och var väldigt spänd på vad de skulle säga, för som sagt så jobbar jag inte honom på det sättet. Och jag berättade då om oss och vad vi gör osv och de tyckte det var väldigt coolt att vi hade sånt bra band osv. De började och de ser väldigt konstigt ut men de är så coolt! Och de sa de att han hade ingenting, jag behövde inte stretcha, massera eller någonting annat för han var jättefin. Så de sa till mig att jag bara skulle fortsätta rida som jag gör. Och lever fortfarande på det för vi bevisade att man faktiskt inte behöver jobba på det sättet, för egentligen är de ju inte deras natur (vildhästar springer nog inte runt och dressyrar hehe). Dock så är Kalle den smidiga typen, han är absolut inte stel och går med huvudet lågt, lång och låg är de sättet vi jobbar på om vi gör det. Han har alltid huvudet lågt.

Såååå ja, berättade bara lite där haha! Men jag har absolut iiiiinte något emot de som använder utrustning eller vad de nu gör. För det är er sak. Jag tycker inte om en del saker men bara för det så får jag inte något ryck lix hehe, utan bara förklarar och sen avslutar med att jag inte har något emot. Men förstår vad du menar med bloggar som är överdrivna, har kommit in på såna med som typ tycker att hästarna aldrig ska ridas, ska inte ha täcke på sig, ska inte ha skor, ska inte de och inte de, så förstår!!

Lång text haha! :'D

Svar: Okej! Jo mitt inlägg syftade helt och hållet på bloggarna och inte själva personerna som rider/tänker NH, det är upp till var och en ;)
ponnyboken.blogg.se

2014-04-16 @ 21:14:15 | http://prinsesc.blogg.se
Ida Hedlund

Tycker du ska läsa på lite mer om nh innan du uttalar dig sådär. Du drar en kam över alla NH människor lika som du tycker att NH människorna drar en kam över er "engelskaryttare" eller vad vi nu ska kalla det.
Om nu din häst "sparkar så sjukt högt" vid missnöje så är det ju din häst, hästar är individer som reagerar olika, alltså från häst till häst.

Tog ut en eqiterapeut och kollade min häst bara för att checka av om det fanns något litet fel på henne. Visade sig att hon hade en inflammation i ryggen som hon haft väldigt länge och hade förmodligen otroligt ont då jag red med sadel.
Hon visade inget missnöje i över huvud taget, så dra ingen kam och säg att "hästar är så stora så dom säger till om dem har ont" bla bla bla
Hästar gör som vi säger, för att det är så vi lärt dem att göra. Hur ofta ser vi inte ryttare som lägger på spöt då hästen kickar? Förmodligen så kickar den utav missnöje.. Kan man utveckla varför den visar missnöje? Kanske hästen har ont i ryggen? kanske hästen tycker den blir dragen av munnen? Nä inte vet jag.. Jag är bara en dum människa med NH tänk och vill hästens bästa..

Sedan det jag menar med att du ska läsa på lite mer om NH är för att..... Bara för att man rider utan sadel & träns är det inte NH, verkligen inte någonstans.
NH är ingen gren som folk verkar tro... NH står ju för Natural horsemanship som de flesta kanske vet, man behandlar alltså hästen på ett naturligt sätt.

Visst jag rider också med bett och sadel, men jag kanske inte drar åt de där sista extra hålen runt nosgrimman. Men jag är väl en av de få också som gått riktigt många kurser inom NH för många kända olika NH tränare, så jag vet vad jag pratar om.
Därför tycker jag du ska läsa på lite mer eller inte skriva någonting alls om något du inte har en aning om...

Svar: Alla har olika åsikter och olika syner på allting. Det jag har skrivit är min uppfattning om det hela och jag vet själv att jag inte vet exakt allt om alla men av det jag sett så har jag fått detta intrycket! ;)
ponnyboken.blogg.se

2014-04-16 @ 21:25:28 | http://afalmo.blogg.se
Anonym

Tänker inte precis yttra mig om vad jag tycker om NH. Men måste ändå kommentera att vad du i princip säger är att alla som håller på med NH tycker att engelsk ridstil är ''dålig'', precis som att du säger att alla som håller på med NH är dåliga. Hoppas du förstår att detta får dig att se lika trångsynt ut som de du försöker peka ut. Hoppas du förstår vad jag menar och inte tar illa upp, man kommer ingenstans med idiotisk pajkastning, från båda sidor.

Svar: Av alla NH- bloggar som jag sett så har jag sett det så som jag beskriver i mitt inlägg. Jag vet att det säkert finns massor "bra" NH ryttare där ute men av de jag sett så ser jag tyvärr bara folk som klankar ner på andra och hänger ut folk öppet på internet vilket inte är okej, det är till de personerna inlägget riktar sig mot.
ponnyboken.blogg.se

2014-04-16 @ 23:03:50
Mikxki

Håller med i ditt inlägg, det känns som att många NH-bloggar ofta spelar ut det kortet. Sen är alla så klart emot dem hela tiden också... Jag är för ömsesidig respekt mellan häst och ryttare, skulle hästen inte gilla något så visar den det, precis som du skriver

2014-04-17 @ 16:00:11 | http://mikxki.blogg.se
Matilda

Vi NH-bloggar pekar inte ut någon, eller säger att ni gör helt galet. Vi ifrågasätter varför ni gör som ni gör?
Tycker inte att det är helt okej att sitta o skriva att vi skrivit elakt om er. Dom NH-bloggar jag vet, ifrågasätter endast era handlingar.

Svar: Jag menar inte ALLA utan alla jag har sett ;)
ponnyboken.blogg.se

2014-04-18 @ 10:10:30 | http://freehorze.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback