Horseshow dag 1

Nu ska jag sova efter en lång dag.
Först skola och sedan riktigt snabbt till stallet och joggade Salza i 25 min. Hon var pigg, men red bara skritt-trav övergångar och joggade henne i låg form. Sen snabbt hem och åkte till Friends Arena med Linnea!

Vi har sett hoppning, show, gått på mässan och på kvällen sett körning i 4-spann där det hände en jätte tragisk olycka många säkert redan hört. Efter svensken hade gått i mål så började den ena hästen i bakre "ledet" springa konstigt och benen typ vek sig under honom. När dem skrittade påväg ut från banan satte den sig ner och ramlade sen ihop, och dog direkt därefter. Alla blev jättechockade och veterinär och hästambulans kom in, de släckte ner arenan och åkte sen ut. Tävlingen fortsatte därefter men i en anings mer dyster stämning.
Jättehemskt verkligen det som hände, och helt sjukt att vi såg det. Tydligen var det förmodligen ett brist blodkärl och hästen dog direkt, men det var så konstigt att på bara några få sekunder.

Hur som helst blev det försenat så vi skippade julavslutningen och åkte hem.

Imorgon ska jag dit igen, fast med Sofia! Ska vara där precis hela dagen och tåget går hemifrån 7:43 så det blir inte mycket sömn ;) godnatt!
Lorenzo är ju lika häftig som alltid!!

Folk lös med sina ficklampor över hela läktaren när ambulansen var på banan och dem höll på med hästen. Så sorgligt 



Morgondagen

Imorgon är det först en kort dag i skolan. Sen ska jag direkt hem och bara vända för att åka till Salza. Ska förmodligen skritta ut en sväng om det inte skulle bli spöregn eller något.. Men tror det ska vara bra väder så då skrittar vi ut. När jag är klar i stallet ska jag hem, duscha och byta om och sen hämtar Linnea mig så åker vi till Friends!
 
Först är det mässan som har rea i en timme eller så så vi ska gå och kolla där inne! Sen börjar showen på kvällen med bla Prins Carl Philip-finalen(ponnyhoppning), en internationell hoppklass, körning med 4-spann, och sen shower med bla Lorenzo som är så himla häftigt att kolla på! Blir super tror jag!
 
bild från swedenhorseshow.se



Ridlektionen i tisdags

Som vanligt är jag sen på att blogga om ridpassen...
 
I tisdags red jag lektion på Veda som vanligt. Dressyr för Anna var det och jag fick rida Ebbe vilket var kul! Sist var ju på tävlingen då det blev snabba puckar och rida fram i typ 10 min och sen tävla. Har ju bara ridit honom nu 3 ggr så det är inte alls mycket men jag tycker han är rolig att rida!

Vi började med att rida massa bakdels- och framdelsvändningar, sedan jogga igång osv och sen red vi lite serpentiner och annat travjobb, galoppjobb på volterna och sen lite ökningar i trav på långsidorna och samla upp på kortsidorna.
 
Ebbe var till en början lite på och jag fick ta massa förhållningar för att han faktiskt ska lyssna och inte bara ånga iväg i sitt egna tempo. Vi red en ganska liten serpentin som var jättebra just då eftersom jag fick mer koll på honom när det var tighta svängar och volter. Efter ett tag blev han väldigt fin ändå! I galoppen var han ganska stark och där är det lite svårare att få tillbaka honom men ibland kändes det väldigt bra och kontrollerat haha.
 
På slutet gjorde vi ökningarna och dem gör han ju jättebra, liiiite svårt bara på slutet när man ska ta tillbaka men annars var han fin! Kul att rida honom och hoppas jag får fortsätta med honom nu, tror jag bytt häst typ varje gång senaste månaden haha ;)



Vecka 48

Hahah bättre sent än aldrig, här är vad som hänt i veckan och vad som händer i helgen!
 
Måndag: Ingenting, hemma och sjuk...
Tisdag: Stallvärdinnemöte, ridlektion på Veda
Onsdag: Ingenting
Torsdag: 
Ingenting
Fredag: Efter skolan ska jag direkt och rida Salza. På kvällen ska jag och Linnéa till Friends och gå på SIHS, och även gå i mässan såklart :)
Lördag: SIHS hela dagen med Sofia! Eller vi har biljetter på fm och kväll, under eftermiddagen shoppar vi, äter/fikar eller något och väntar på tiden haha.
Söndag: Ska ha ett kalas på Veda vid 11, därefter rida Salza och väl hemma igen tror jag att jag måste ut och övningsköra lite, har inte ens börjat, och jag får ta körkort om 3 månader...(!!!)
Nu har vi verkligen kommit till den såkallade bildbristen hahaha...



Sjuk

Idag har jag varit hemma från skolan. Superförkyld och öroninflammation + pyttelite feber på det. Är iprincip heldöv på ena örat, det är verkligen helt igentäppt...
 
Hade ingen teori idag utan den bytte jag bort, hade aldrig orkat hålla i en teorilektion i 30 minuter.. Har typ bara legat ner i sängen hela dagen, men även städat lite och pysslat med lite saker när jag ändå var hemma.
 
Imorgon får vi se om jag åker till skolan, som det ser ut nu gör jag det, trots att jag är sjuk. På kvällen ska jag på stallvärdinnemöte i stallet och sen ridlektion, om jag orkar, annars avbokar jag nog faktiskt. Brukar aldrig avboka för att jag är sjuk men jag blir lixom anfådda av att bara äta. Är helt täppt i näsan så måste andas med munnen men det är ju inte så lätt när man tuggar, eller rider? 
 
Aja, vi får se hur jag gör.
Bildbrist haha, får se om ni hittar felet, det borde ni göra ;)



Lördag

Idag jobbade jag i stallet 7-11:30 trots öroninflammation som kom på natten och gjorde så jvla ont rent ut sagt!! Vaknade vid halv 1 på natten och sen låg jag uppe till 4 och kunde inte somna för det gjorde så ont. 4-6 sov jag alltså därefter så totalt ca 3 h sömn. Najs :)

Efter det åkte jag till Salza där jag fixade allt stalljobb och sen skrittade ut tillsammans med två andra i stallet. Red till gården men det var så sjukt halt så vi vände där och red hem istället. Pga all is och halkan så gick hon spänt och försiktigt hela vägen så gick in i ridhuset och skrittade på framåt på lång tygel så hon fick skritta vanligt en stund haha.

Imorgon ska jag till Veda och titta på tjejerna som rider Ponnycupen dressyr. Känns så konstigt att inte vara med längre, lite tråkigt är det ju. Men åker och hejjar ändå såklart på tjejerna som tävlar PC-dressyr för första gången! På morgonen är det hemmamatch och på eftermiddagen bortamatch, mot Ågesta.



Fredags

Som vanligt har jag inte orkat blogga... ;)

I fredags var jag hos Salza efter skolan, tänkte skritta ut en sväng barbacka och pyssla lite extra i stallet men när jag kom dit ca kl 2 insåg jag att jag var stallvärdinna på veda den dagen så då blev det bråttom istället... Skrittade ut i ca 25 min i skogen och sen var jag supersnabb efter och åkte hem. Därefter till Veda.

Red Candi på dressyrspecialen och det gick inte så bra. Vi red öppnor och slutor på spåret och diagonalslutor och lite annat men det var verkligen inte lätt. Han sprang med hög nacke och spände sig och blev stark och då blir jag stark tillbaka så det blev ingen bra kombo..
Jääättegammal bild på mig och Candi



Min & Salzas första tävlingssäsong

Tänkte göra en sammanfattning av alla starter jag och Salza gjort i vår första tävlingssäsong! Har lärt mig så himla mycket av att få komma ut på riktiga tävlingar och det har varit sjukt kul att få tävla henne. 
 
Vi började med en LA:3 hemma på Vallentuna. Det var egentligen tänkt att rida LB:2 men den klassen blev en LA:3 istället så då tog jag den ändå, utan förväntningar och bara för att komma ut och tävla. 5 tävlingar och 6 klasser har vi totalt startat!
 
Ni som läst om alla våra starter vet att vi haft en minst sagt lyckad säsong med placering faktiskt alla starter. Vi har som sagt börjat på LB nivå och vant oss(mig) lite vid tävlandet utanför ridskolan och nu är väl tanken att vi ska ta steget upp och börja rida LA. Förmodligen blir det LA:3 som vi satsar på då det är det LA programet som finns mest av på storhäst.
 
1. Vallentuna 7 aug- Reg. LA:3
Vår första tävling tillsammans. Herregud vad jag var nervös kommer jag ihåg. Var där i väldigt god tid och planerade framridning så att jag skulle hinna jogga igång henne ordentligt och sen rida igenom alla rörelser. Det blev inte alls så utan tiden gick supermegafort och när det var 5 minuter till start hade jag fortfarande inte börjat rida rörelserna. Gjorde några av dem en gång och sen på med kavajen och ner till tävlingsbanan...
Förutom att jag blev jättespänd och typ glömde hur man red så blev Salza lång i formen och det gick lite segt och halvdant alltihop. Var inte överlycklig över ritten men det fick duga ändå, första gången. Red på 62,71% vilket jag blev nöjd med! Regional LA:3 och 62% på den ritten var verkligen bra haha!
Slutade totalt på en 9:e plats av 33 starter vilket även blev placering så det var extra kul!
 
2. Lotteräng 28 aug- Lok LB:3
 Vår andra tävling var en klass lägre, en LB:3 och jag var mycket lugnare den här gången och var knappt nervös alls istället. Bara tog det lugnt och på framridningen var hon fin vad jag kommer ihåg haha. Hon skötte sig bra inne på banan med men med lite småmissar i övergångarna och lite ostadig stundtals i formen, men överlag var det ändå väldigt bra! Resultatet blev 66,06% vilket jag var supernöjd med och det tog oss till en 3:e placering!
 
3. Högvreten 6 sep- Lok LB:2 LB:3
 Oj herregud... Högvreten... Den här dagen var verkligen HEMSK. Inte Salza eller ritten utan vädret! Den här dagen ösregnade det hela dagen oavbrutet och tävlingen var dessutom utomhus och banan fick riktigt stora vattenpölar(sjöar) precis där man skulle rida. Det var verkligen inte kul att vara ute och gå i regnet och stå och klä på hästen i ösregn, men fort på med grejjer, regntäcke och sen in i ridhuset.
Första klassen LB:2 gick helt okej. Hon blev lite trött i galoppen och sen stannade hon upp lite innan några vattenpölar men annars skötte hon sig fint och ställde upp så snällt trots vädret ♥ Resultatet blev 66,5% vilket blev en 4:e placering! Prisutdelningen i spöregnet gick väldigt fort haha ;)
 
Andra klassen LB:3 var hon bättre på framridningen. Red inte alls länge utan bara så hon blev varm i kroppen och massa övergångar. Sen ut i regnet igen. Hon var fortfarande lite skeptisk i början för vattenpölarna men hon klafsade igenom dem ändå och ritten var bättre än den innan. I ena galoppfattningen dock halkade hon typ i vattenpölen som var precis vid bokstaven och då hamnade hon i obalans och det tog hela långsidan innan volten började innan jag kunde fatta galopp, där fick vi en 2:a och det drog såklart ner. Resultatet blev återigen 66,5% och jag gick faktiskt upp i ledning! Höll den platsen väldigt länge men på slutet kom en häst som slog mig med 0,5 poäng. Hade jag inte fått den där 2:an hade jag alltså vunnit ;) Men det blev en 2:a placering!
 
Man fick välja om man ville ha med hästen på prisutdelningen men då valde vi att låta henne stå i transporten och ta det till fots istället, kändes inte schysst att ta ut henne ännu en gång i regnet för en kort prisutdelning och sen in igen. Överlag en ganska trist dag pga regnet men ridmässigt gick det bra och jag var supernöjd med Salza, och tappra Linnéa som också var med i regnet hela dagen ;)
 
4. Skånsta 20 sep- Reg LB:3
 Den här tävlingen gick väl helt okej. Framridningen var inte så bra då hon blev ostadig i formen och ganska dragig och nästan lite olydig, hon körde typ runt tåget och jag åkte med. Inne på collecting blev hon mycket bättre och stadigare då jag gjorde massa korta övergångar skritt-trav-skritt-trav. Dock såfort vi kom in på banan och ner till domarbordet blev hon såååå himla spänd stackarn. Hon sprang nästan på tå kan man säga. Det blev ganska dragigt och hon blev hög i nacken och spände sig väldigt mycket. Men lotsade runt henne ändå och det blev väl inga grövre missar. Resultatet blev 63,79% vilket var ganska lagom för den ritten. Det var inga höga poäng i den klassen den dagen och jag gick in på en andraplats som jag höll klassen ut, blev alltså 2:a placerad. Kul såklart men då var det lite svårt att glädjas åt eftersom ritten inte var så bra.
 
5. Vallentuna 11 okt- Reg LB:2
Sista tävlingen för säsongen blev på hemmaplan, dvs Vallentuna. Vi red en regional LB:2 och den här gången var hon sååå himla fin! Provade ett "nytt" bett dagarna innan, ett eggbett med fasta ringar som hon blev jättestadig på så jag tog det även på tävlingen. Framridningen var bra, hann jogga igång lugnt och sen red jag igenom allt i programet och hon var rund och mjuk och stadig i formen och lyssnade väldigt bra på mig. Även inne på banan höll hon detta och ritten flöt på utan någon miss. Det enda var ett pyttelite tidigt avbrott från galoppen men annars jättebra faktiskt! Det var en jättehärlig känsla på ritten och det blev ännu roligare när jag fick resultatet 69,33%! Gick upp i ledningen och slutade även där, så vi vann alltså! Vår första vinst tillsammans och det var extra kul att det var på hemmaplan!
Vi avslutade verkligen på "topp"!
 
Minst sagt en väldigt lyckad och rolig säsong och ser fram emot våren! :)



Hoppning

Igår på ridlektionen på Veda red jag Nova och vi hade hoppning, den här gången med en annan bana än de senaste gångerna ;)
 
När vi travade fram var Nova faktiskt väldigt fin och gick runt och mjukt. Sen när vi började hoppa fram på lite små kryss började hon tagga igång och då var det inte lika lätt efter det men då blev det mer fokus på hoppningen. Vi hoppade fram på några hinder och sen hoppade vi en bana två gånger var.
 
Det var en lite svår bana på Nova då hon dels galopperar väldigt stort och är lite svår att ta tillbaka, det var ganska tighta svängar och jag hann knappt styra haha. Hon drog rätt mycket i banan och jag satt emot hela tiden och försökte få tillbaka henne men snacka om 0 påverkan haha, hände ingenting. Vi hoppade hela banan och Magnus höjde upp ena oxern en bit och hon hoppade ju fint, även fast vi kom helt knas in på hindret då jag inte kunde få henne rak på hindret ur svängen för hon flöt ut så mycket och det gick samtidigt ganska fort. Andra gången höjde Magnus ännu mer och ett hinder till och hon hoppade lika bra, men fortfarande jättesvårt att rida när hon drar som en oxe på hinderna och det går bara några språng innan man är vid nästa hinder haha. Men hon hoppade fint och hon tycker ju det är så himla roligt haha! Det enda är att jag måste få tillbaka henne för det är inte helt okej att hon bara springer och drar med mig på ett tåg och sen kommer vi fel på hinder och hinner inte styra upp ordentligt på hinderna.
 
Men en ganska kul lektion ändå och är rätt nöjd överlag iaf. Nästa gång är det dressyr :)
Hade ingen bild på Nova så det fick bli en gammal hoppbild på Hilda haha



Dagens ridskolecup

Dagens tävling blev inte som planerat kort sagt...
Framridningen på Jim gick ganska bra ändå men han bråkade väldigt mycket i högervarv i galoppfattningarna och när jag hade 5 minuter kvar till start började han visa ojämnhet i bak i höger varv och då fick jag i samma minut som jag skulle gått in på banan sitta av och byta till Ebbe som startade före mig, så direkt upp på honom, rida i 10 minuter och sen in på banan. Jättetråkigt med Jim då han ändå kändes helt okej, och jag var taggad på att tävla honom.
 
Men Ebbe då. Jag hade ju bara suttit på honom 1 gång tidigare och jag måste erkänna att det var svårt att sitta upp på honom och ha 10 minuter på mig att rida honom innan jag ska in på banan och rida igenom LA:1. Aa det var svårt. Det blev snabba 10 minuter på framridningen men jag fick massa hjälp av Magnus så det var tur. Lurigt med Ebbe för det känns som att det går så himla fort men i själva verket måste man driva på ännu mer för att han inte ska bli för kort och hög i formen.
 
Men inne på banan då, han spände sig lite ibland nere vid domarbordet men annars gick det väl ganska bra ändå! Jag var fortfarande inte helt vaken typ haha efter att ha bytt häst så fort så det var mest "äh vi kör". Fick inga större missar utan det var ett rätt så jämnt program. Fick två 8:or och flera 7or och så några 6,5 och 6, och det domaren noterade var att han behövde visa mer avspändhet. Korrekt dömt tycker jag idag, fick bra på det jag tyckte kändes bra och en 6:a på det som inte kändes lika bra.
 
Galoppprogramet kändes bäst, då var han stadig och i balans och vi satte båda förvända galopperna där han drog på och bytte galopp alla gånger på framridningen, och han har gjort det förr på tävling så det var jag nöjd med. Men aa helt okej ändå!
 
Resultatet blev 66,447% vilket jag är jättenöjd med, särskillt eftersom det var första tävlingen på honom och efter förutsättningarna. Tror dessutom det var personbästa i just LA:1! Har dock bara ridit det 6-7 gånger men det var nog det högsta jag fått hittils. Vi var bara 3 i klassen och Anna vann klassen så det blev ingen placering men jag blev 2:a, bara 2,5 poäng ifrån Anna så det var tajt i vår klass!
 
Här kommer bilder från idag, först på Jim som jag fick rida fram på och sen några få bilder på Ebbe under de 10 minuterna på framridningen!
 
Jim:
 
Ebbe:
ursäkta den j'vla armen haha



Jimpiboy

Jim står knoppad i boxen och äter lunch och ska snart ta ut honom och göra honom klar.
Startar 14:27 idag i LA:1, första gången på Jim och jag tror även hans första LA? 

Aja, det här ska bli kul och spännande!



Morgondagen

Jobbade i stallet 7-16 idag som gick bra. Efter det byggde vi staket inför Ridskolecup Dressyr imorgon. Jag hann inte vara med på lottningen så Sofia drog nummerlapp åt mig och såklart drog hon nitlotten och tog sista numret. Då var alla mina val redan tagna och det var inte många kvar att välja på så det slutade med en yolo och jag tog Jim! 
Resultatmässigt har jag verkligen 0 förväntningar men det kommer ändå bli kul att tävla honom tycker jag! Det var ju faktiskt ett mål jag hade i början av året som jag iprincip tänkte att nä- skit i det- men nu så!

Rider LA:1 som sagt och vi får se hur han grejjar förvänd galopp och framförallt ryggningen, men det ska nog gå, som sagt mest taggad på att tillslut tävla honom för första gången!

Samling runt 9 imorgon och jag startar nog framåt 3-tiden kanske?

Ska försöka få lite bilder imorgon för det vore lite kul att ha ju!



Helgen

Lördag: Idag jobbar jag i stallet mellan 7-16. Ska inte åka och rida eller något efter utan bara hem och typ sova, behöver inte ens plugga(!!!). Ska dock tävla imorgon så får tvätta lite tävlingsgrejjer och sånt.
 
Söndag: Tävling! Ridskolecup dressyr på Veda. Rider LA:1 på vilken häst vet jag inte men tänker väl kanske ta Toy, Dorina, Toffee eller Nougat kanske eftersom det är dem jag ridit på senaste tiden. Men vi får se!



Salza

Idag var jag hos Salza ca halv 3 och tanken var att sitta upp innan 3 men så blev det inte riktigt. När Salza stod på gången och jag hade borstat och skulle hämta sadel och sånt så började hon helt plötsligt sparka rätt ut i luften, hoppa fram och tillbaka och bocka flera gånger i stallgången?? Vi fattade ingenting men hon försökte bita efter något vid rumpan som hon inte kunde nå och då tänkte vi att det var något djur. Hon blev lite vild i stallgången så jag och Linnéa släppte henne i ridhuset så hon fick skaka av sig den där eller vad det var. Hon bockade och sparkade jättemycket och sprang runt och sen stod hon stilla och började försöka bita igen. Vi var där inne ett tag och fick sen höra att det kunde vara en speciell insekt.
Vi fångade in henne och borstade med en kam på rumpan tills det kom upp ett skitäckligt djur!! Det såg ut som en blandning mellan spindel och lus och den kröp typ under pälsen på henne, så inte så konstigt hon fick lite panik och blev galen på den. Usch stackarn, den var superäcklig verkligen. När vi fått bort den gick jag med henne i ridhuset en stund och då var hon helt lugn igen.
 
Efter hennes farande i ridhuset var jag tvungen att sitta upp och rida lösgörande så tog in henne i stallet och fixade klart henne, sen ut i ridhuset igen.
Salza var jättefin redan från början och det vi gjorde iprincip hela passet var att rida på volt runt Linnéa som gick bakom med långpisken, som var planen för ridpasset, och bara höll den vid bakbenen för att få henne att verkligen lyfta på bakbenen. Hon fick ett sånt jäkla skjut i sig och jag hade till och med svårt att hänga med, men hon var verkligen riktigt fin och det var häftigt att känna hur mycket hon kan trava!
Vi gjorde samma i galopp och sen en travökning på diagonalen och herreguuuud vad hon längde!! Haha i igångsättningen skjöt hon ifrån så jag sa något i form med "Oooj shit woohow". 
 
Hon var verkligen jättefin så när vi var nöjda travade jag av henne och sen var vi färdiga.
Kvällen slutade med att jag körde moppe hem i ösregn och var helt genomblöt när jag var hemma...
Lite suddiga screenshots bjuder jag på ;)



Jogging

Idag var jag hos Salza kl 5 och satt upp i sadeln halv 6. Red sedan ett enkelt joggingpass i ca 35 min där jag bara fokuserade på att få henne helt mjuk i en låg men ändå rund och kort form. Hon tränade med Linnea igår så hon hade nog lite träningsvärk idag då hon i början kändes stel och spänd. Jag galopperade i båda varven på volterna och ställde igenom och jobbade på att få henne att ge efter och slappna av lite mer. Red massa övergångar skritt-trav och även galopp-trav-galopp övergångar på lite olika vägar. Tillslut mjuknade hon jättefint, jag fick ett jättebra sug i bettet och hon var rund och stadig på båda tyglarna. Hon kändes jättebra tillslut så jag red inte så länge till efter det. Bara galopp i båda varven och travade lite i lättridning hela passet, sen skrittade jag av.
 
Var verkligen en jättestor skillnad känslomässigt från början till slut. I början tänkte jag inte så mycket på det men i slutet av passet när jag kände hur fin hon blev och hur mycket lättare det blev märkte jag skillnaden. Aja hur som helst var hon jättefin.
 
Var raketsnabb i stallet efteråt. Av med alla grejjer och fixade hästen, in med henne i boxen och sen fixade jag all utrustning och åkte hem. Har nämligen ett tal att göra klart som jag ska ha i skolan imorgon, så jag åkte hem och BÖRJADE SKRIVA på talet :)))) Det här med att börja i tid det är inte min grej ;)
Gamla bilder från sista jag hoppade henne, börjar bli lite sugen igen ;)



Nougat

Igår red vi dressyr istället för hoppning då vi hade vikarie, och jag red Nougat. Vi red först fram en stund och sen började vi med skänkelvikning + volt som ingår i LA:3. Därefter red vi förvänd galopp, också den ur LA:3 med bågen och sen rakt fram.
 
I början var han jätte stel och stark och jag fick kämpa skitmycket, men när han hade kommit igång började han mjukna och på slutet var han riktigt fin faktiskt. Både kort och rund i formen samtidigt som han gick framåt och det var typ det jag strävade efter. Förvända galoppen var också bra, han håller galoppen lätt och det var bra överlag!
 
Är väl helt okej nöjd ändå. Han var som sagt jättejobbig i början och det var kanske sista 20-15 minuterna som han blev riktigt fin och gick framåt, även om man alltid önskar mer "action" av honom men det jag fick igår är jag nöjd med ;)



Måndag

Idag efter skolan var jag på Veda och hade teori med nybörjargruppen precis som vanligt, och därefter åkte jag hem och har sen typ kl 7 suttit och pluggat med en kompis inför prov på onsdag i hatämnet nr 1 Naturkunskap, som vanligt börjar jag i sista stund...
 
Skulle egentligen ridit Salza idag men hon fick vila då hon har gått tre dagar dressyr i rad och skulle behöva ridas ut idag isåfall och jag skulle inte hunnit rida förrens kl 7 tidigast och då är det kolsvart ute, så hon fick vila istället, det var hon ändå värd!
 
Imorgon är det skola igen som vanligt, sen hem och plugga hela eftermiddagen och på kvällen rida lektion på Veda. Tror och hoppas det är hoppning och jag har nog Nova igen skulle jag tro.



Uteritt och kalas

Imorse var jag kl 8:30 i stallet och kl 9 satt jag och en grupp upp på våra hästar och ponnys och red ut en sväng i regnet. Jag trodde på allvar att jag skulle hamna vilse men när man väl är där ute i skogen visste jag exakt vart jag skulle haha... Jag red på Toy som var lugn och cool som ledarhäst :) Vi red bort till sommarhagarna och massa i skogen osv men skippade att galoppera ute då det var lite för halt för det så vi tog lite galopp i båda varven på utebanan innan vi avslutade.
 
Därefter var det kalas som sagt och det hela flöt på riktigt bra! Allt från samling, ridningen och fika osv gick jättebra och vi var klara nästan precis i tid. Var klara totalt kl 2 efter att vi städat undan allt.



Dagens ridning

När jag kom till stallet idag hade jag kört moppe i regn så hängde upp jacka på tork och vantar på elementet och sen började jag mocka två boxar, gjorde alla krafthinkar, fixade hö och sen tog jag in Salza som jag red först.
 
Red ett joggingpass i ridhuset i ca 35 min med bara övergångar övergångar övergångar, och tränade även en sån basic sak som halter. Red huuur mycket halter som helst och tränade på att hon skulle ställa upp helt jämnt, och det gör hon när man verkligen driver in i halten. Tränade på både övergången in i halten och igångsättningen där hon var hyffsat kvick hela tiden.
Men som sagt massa massa övergångar red jag. Skritt- trav- skritt- trav och även galopp- trav- galopp, plus tränade några fattningar också som blev bra, hon var superfin verkligen! Red inte så hårt och inte i högsta formen men ändå inte för låg. Men hon var fin! Skrittade av för hand idag igen.
 
Därefter fixade jag Salza, all utrustning och hämtade sen Zalmiac som somsagt hade gjort sig extra fin ute i hagen... Blev direkt in i spolspiltan och spola benen hela vägen upp till magen... Medans benen torkade borstade jag resten och sen på med allt och red ett joggingpass i 25 min. Tanken var egentligen att rida ut men pga vädret så joggade jag lite inne bara. 
Red inget speciellt utan bara trav och skritt på volter och fyrkantspår och lite övergångar i låg form. Mest för att röra på honom. När jag var färdig fixade jag honom och alla grejjer och sen åkte jag hem igen.
(gammal öronbild som ni ser på vädret på bilden haha, men den stämmer ju överrens med dagen också så tog den igen!)



Salza + Dorina

I fredags red jag på två fuxston, först Salza och sen Dorina på ridskolan.
Salza: Red ett dressyrpass i ca 45 min och hon var faktiskt jättefin! Mjuk och stadig och gjorde väldigt mjuka övergångar som jag tränade på ganska mycket. Fokus låg på lite "LA-rörelser", dvs förvänd galopp, skänkelvikningar och sånt. Traven var bra och galoppen blev rund och bärig efter några varv där hon fick galoppera igång lite, sen kunde jag öka och minska hur jag ville och hon var stadig även i förvända där jag ibland får känslan av att vi typ "tippar" lite haha. När jag kände mig nöjd travade jag av henne och sedan skrittade jag av henne för hand.
 
 
Dorina: På dressyrspecialen fick jag rida Dorina och det gick bättre än senaste lektionen(helt klart!) men även bättre än på KM, så det var ju skönt. Eller aa kanske inte bra att det går bättre på lektionen än på själva tävlingen men det var bra att det blev lite revansch eller vad man ska säga. Vi red mycket öppnor och slutor på långsida och även slutor på diagonalen, lite travlängningar och sen galoppjobb. Även fast det är sjukt svårt på Dorina och jag vet att hon kan gå mycket bättre än vad hon gör med mig så var det ändå ganska så bra igår tycker jag. Dock en del galoppinslag men det blir så när det blir taktmissar eller när jag trycker på för mycket. Stundvis var det lite sisådär och då var hon lite stretig men annars gick hon hyffsat bra ändå!
 
Såg nu att dessa två bilder är tagna på nästan exakt samma ställe ;)



Helgen

-Igår red jag två ridpass som jag ska skriva om strax.
-Idag jobbade jag i stallet på Veda 7-11:30 och sen åkte jag till nästa stall och fixade stallsysslor och red två hästar, Salza och Zalmiac och det tog därför lite längre tid än vanligt, speciellt när den svarta valacken hade rullat sig i blötlera ;) Ska skriva om båda ridpassen i enskilt inlägg med.
 
Nu ska jag gå och lägga mig för att gå upp tidigt imorgon med. 8:30 ska jag vara på Veda och vid 9 ska jag rida ut med medhjälparna till kalaset en sväng, (hoppas hoppas inget regn kommer!!). Sen kl 11 är det kalas som jag ska hålla i och det är klart vid 13 så efter det åker jag hem och typ pluggar.. det har man ju glömt sedan några veckor tillbaka hur man gör :)
 
Ska skriva om ridpassen nu och sen sova!



Uteritt

Idag vaknade jag upp jätte hostig och har blivit ganska mycket förkyld, men vid 1 åkte jag till Salza och red ut en sväng i alla fall. Hon var suuperpigg och trampade på stället hela tiden och när jag gjorde halt vred hon huvudet och tittade på mig och undrade typ "Hallååå varför stannar vi???". Travade ganska mycket i låg form och tog sen galopp där jag ökade-minskade-ökade-minskade osv. Inte jättehårt jobb och hon hade gott om energi kvar. Hittade dessutom en liten stig i skogen som jag följde och då tog vi en skrittpaus på typ 15 minuter och bara gick i skogen. Dock blev det jättelerigt en bit in så då vände jag tillbaka och red hem igen.
 
När jag hoppade av hemma vid stallplan såg jag att det såg ut som att vi typ hade hoppat i en lerpöl.. Stövlarna var dränkta i lera och hela Salzas framben likaså.. Fick spola ben och smörja stövlar rätt länge... ;)



Nytt utseende

Nu ikväll hade jag lite tråkigt så jag passade på att byta ut den somriga designen till en lite mer höstig! Tycker faktiskt det blev ganska fint ändå!
Jag har ju lärt mig själv en hel del kodande och fixande och även lärt mig photoshop efter flera års tränande och jag tycker att det är superkul att fixa och pyssla i photoshop med just webbdesign. Dock inget jag skulle orka jobba som men såhär på "fritiden" tycker jag att det är kul!
 
Aja, nu är det lite mer höst här och till vintern kanske det får bli lite mer snö på bilderna, om det kommer någon snö det vill säga... ;)



Onsdag

Idag har jag inget stall eller något så ska bara vara hemma och chilla. Imorgon är jag ledig och det är huuur skönt som helst! Ska ligga hemma och krama min hund och sen åka och krama Salza och rida ut en sväng i skogen tänkte jag, mysritt alltså :)
 
Kan passa på att kort skriva om ridpasset igår som blev på Nova. Vi red dressyr för Magnus och jaa det gick väl helt åt h. Hon är så extremt stark och svår och det var nog det tuffaste passet jag någonsin haft på henne. Hur stark som helst och jag bara satt där som en vante och orkade inte hålla emot någonting tillslut. På slutet gav jag nästan tyvärr upp så jag typ höll i manen och åkte med hahah. Dock gjorde vi många halter på fyrkantspåret där vi ställde igenom hästarna ordentligt så att dem skulle bli eftergivna där och det var bara skönt för mig att stå stilla och få henne att ge efter lite. Det gick bra tillslut i skritten och i halterna men traven var skitdålig och galoppen.. aa nä ;)
 
Aja, nästa gång ska vi hoppa och då blir det förmodligen roligare eftersom Nova är duktig på hoppning och det var ett tag sen jag hoppade också så det blir säkert bättre då!



Vecka 45

Måndag: Teori med nybörjargruppen på Veda
Tisdag: Ridlektion på Veda
Onsdag: Ingenting speciellt, ska bara vara hemma
Torsdag: Är ledig från skolan och någon gång mitt på dagen åker jag till Salza och rider ut en sväng!
Fredag: Rider Salza, stallvärdinna och dressyrspecial på Veda
Lördag: Jobbar i stallet 7-16 och därefter åker jag och rider Salza, förmodligen dressyrpass eller bara jogging
Söndag: Ska hålla i ett barnkalas på Veda och morgonen börjar med att jag tar ut medhjälparna, de tjejer som hjälper till på kalaset, på uteritt och sen är det kalaset då. Pyssla med hästar, ridning och fika osv, hästkalas helt enkelt! :)



Salza

Igår efter jag jobbat klart på Veda åkte jag raka vägen till nästa stall där Linnea redan hade gjort iordning Salza samt att hon var framskrittad för hand så jag bara sprang in i stallet, tog på mig stövlar, sporrar och hjälm och sen i ridhuset och hoppade upp på hästen. Gud alltså.. Hade ganska bråttom hem och blev dessutom sen från jobbet på Veda så det var så himla snällt av henne att hon gjorde iordning och allt åt mig♥
 
Jag red ett kort dressyrpass i ridhuset där jag mest red lite basic, skänkelvikningar och galopperade en del där jag jobbade på att få igång galoppen så att den blev rund och mjuk och även på att öka och samla upp igen vilket gick bra!
 
Det gick faktiskt väldigt bra måste jag säga och Salza var superfin! Lätt och mjuk i handen och jobbade på bra. Särskillt galoppen blev på slutet riktigt fin och rund med bra takt. Duktig!



KM 2015

I lördags var det alltså KM och jag red LA:1 på Dorina och var utklädd till Nunna. Orkar inte skriva så jättelångt inlägg om det och har ändå faktiskt inte en enda bild från ridningen förutom film men då måste jag ta screenshots och det är inge kul.. Men hur som helst...

På framridningen kändes det helt okej, skänkelvikningarna dock blev hon ganska ostadig i men galoppen var helt okej och förvända är hon ju bra på så jag red igenom allt i programet. När vi kom in på banan blev hon jäääättejätte pigg och nästan lite hetsig. Fram med öronen och "flashade upp sig" mycket mer. I programet var hon dels överladdad och jag fick flera galoppinslag i programet och sen rann hon iväg mycket hela tiden och dumt nog satt jag och lyssnade på musiken så att den skulle stämma då jag hade klippt den så att det blev typ som en kürmusik... Jag satt typ och sjöng och sen helt plötsligt behövde jag vända upp på medellinjen och göra skänkelvikningen. Med andra ord lite slarvigt av mig och det tar jag på mig.
 
Var inte särskillt nöjd efter ritten. Hade typ inte helt kontroll över henne kände jag, hon ångade på mest och jag åkte med typ och sen alla jäkla galoppinslag.. Från skritten in i galoppen vet hon ju precis vad som ska hända så där blev det typ galopp 10 meter innan fattningen skulle vara.
 
Red i allafall på 62,5% vilket jag tyckte var ganska lagom bedömt för den ritten. Fick dock 8 och 9 poäng på tema och utklädad och sånt så det var iaf kul! 
Blev ingen placering men kom totalt 5:a.
Hahah såg verkligen ut som en tant i rött läppstift, aldrig igen ;)



Fredagens ridpass

I fredags red jag två ridpass:
Salza: Red ut en stund och tänkte att jag skulle ut och galoppera lite och rida en lite ordentlig uteritt iallafall. Jag hann inte längre än någon kilometer ifrån stallet innan Salza började tjaffasa och hoppa på stället, studsa och backa och vägrade gå framåt. Där höll vi på i typ en kvart innan jag hoppade av och tänkte leda förbi henne. Det funkade inte heller utan hon blåste upp sig och travade runt mig med skyhöga kliv och jag kände bara att det skulle knappast sluta bra, så jag gick tillbaka en bit, hoppade upp igen och sen red jag tillbaka. Den lilla biten fram och tillbaka till stallet kanske kan ta 20 minuter om man travar också. När jag var tillbaka hade jag ridit i typ 50 minuter men det var typ bara skritt och studs på stället så jag gick in i ridhuset och joggade några varv och tog lite galopp i båda varven i ca 10 min. Inte ett jättelyckat ridpass men men ;)
gammal bild
 
Maestro: På Veda red jag dressyrspecial och där red jag en häst jag inte ridit på flera år, nämligen Maestro! Han är inte den lättaste hästen precis utan det är faktiskt riktigt svårt och krävs både stryka och lite teknik för att hitta hur man gör på honom. Till en början kändes det helt okej ändå och han gick inte med huvudet i vädret som jag trodde han skulle utan ändå rund. Vi red lite saker i LA:3 då många skulle rida det programet på KM som förvänd galopp på båge och skänkelvikningen med volt efter osv. Galoppen var skiiiitsvår i den förvända men att galoppera på volt var stundtals helt okej!
Det var ett kämpigt ridpass men på slutet kunde jag trava honom i riktigt bra och låg form och han lättade verkligen av och det var flera som var förvånade över hur låg och rund han blev på slutet haha! Även Maestro fick kämpa mycket, duktig :) Han är trots allt redan 21 år(!!!).



Måndag

Har massa massa inlägg jag glömt skriva men ska ta ikapp det ikväll. Två ridpass i fredags, Klubbmästerskapet, Ridpasset igår på Salza och lite annat! Men som sagt det gör jag senare, nu ska jag till Veda och ha teori med nybörjargruppen.