2015

Som vanligt så måååste man ju göra en superlång sammanfattning av allt som hänt under hela långa 2015! Det är nu man inser hur sjukt mycket som hinner hända på ett år! Tar inte med alla vanliga ridpass eller jobbdagar i stallet, då blir inläggen några mil för långt ;) Förbered er för ett jvligt långt inlägg haha..
 
JANUARI:
Första dagarna på året var jag i fjällen och åkte skidor
Var på Tom Tits experiment med alla äldre syskon ur familjen, superkul var det!
- Red programridningar inför Ponnycupen på Pandora
- Spenderade x-antal timmar i stallet på lördagkvällar med att tvätta och klippa ponnys inför PC med Hanna
- Årets första tävling var Ponnycup dressyr på Överby där jag fick rida ponnyn Champion. Vi red ihop 66% och laget vann!
- Samma dag red vi hemmamatch mot Överby och då red jag Pandora på 70,35%, fick guldmedalj och laget vann igen!
- Försov mig en dag till skolan och från sovandes till springandes påväg till bussen tog 4 min för mig, tror det kan vara världsrekord.
- Tävlade Ponnycup borta på Tyresö där jag red en ponny som heter Mickey. Lite missar och en bockning in i första galoppfattningen men fick 65%, silvermedalj och laget vann!
- Därefter hemmamatch mot Tyresö. Red Pandora på 69,46% och laget vann! Därmed gick vi vidare till semifinal!
- Tävlade Hilda i tidshoppning och vann!
 
FEBRUARI:
Slutade som ordförande i Ungdomssektionen
- Åkte till Romme över en dag med klassen och åkte skidor
- Red min första LA:1 på storhäst på fina Cyklamen. 65% och 2:a placerad!
- Fyllde 17 år som jag firade med att vara sjuk hela dagen och rida lektion på kvällen där jag blev ännu mer sjuk!
 
MARS:
Hopptävlade en stilhoppning på Cyklamen och vann!
- Köpte mina dressyrstövlar från De Niro! Bästa köpet 2015 kan det nog vara, ett vettigt och välbehövt köp!
- Det var strömavbrott på Veda en kväll när jag jobbade och skulle rida och det var lite spännande, inte helt lätt att jobba och fixa med hästar i bäckmörker.. 15 min innan min lektion skulle börja kom ljuset tillbaka så då var vi snabba att fixa hästarna och sen rida.
- Red programridning inför semifinalen i Ponnycupen, vi fick några extra träningstillfällen inför semifinalen vilket verkligen uppskattades av oss!
- Provred Salza och samma kväll skrev jag på kontrakt och blev officiellt medryttare på henne! (Shit vad tiden gått fort!!)
 
APRIL:
- Var i London med mamma över 4 dagar
Red programridning igen inför PC på Pandora
- Red första omgången av semifinalen i PC. Hemmamatch mot Tungelsta och jag red Pandora på otroliga 75,178% och hade till och med en 9,5:a i protokollet på en uppridning+halt!!! Det var lite sjukt haha! Alla 4 i vårt lag red på över 70% och vi vann matchen! Fick också individuell guldmedalj!
- Red andra semifinalen, borta på Tungelsta där jag red ponnyn Aragorn på 70% och fick individuellt guld, och laget VANN och gick vidare till finaaal!!
- Var med Linnea och Salza när de tävlade på Bromma i div 3, första tävlingen på några månader för dem var det och de kom 3:a i förklassen i LB:1 på 68%! Laget kom 4:a den gången!
 
MAJ:
Var med Linnea och Salza på Söderby där de tävlade LB:3 och LA:3 och knep en placering i LAn! 
- Tävlade Dorina för första gången i LA:1 på 65% och vann klassen!
- Salza kom in från hagen som ett lermonster och det tog 1 timma att borsta henne helt ren :)
- Fotade jättehärliga bilder på Linnea och Salza utomhus, barbacka på grön äng!
- Var med Linnea och Salza när de debuterade MSVC på Lotteräng
- Vi red programriding inför finalen i PC men då på andra hästar än dem vi ridit under säsongen. Jag red Twist som till en början gick helt okej men sen var det inte lika kul längre, men vi kämpade på ;)
- Vi VANN Ponnycupen dressyr 2015!! Finalen var på Väsby Ridklubb och det var verkligen en tuff final på svåra ponnys! Jag red ponnyn Flisan på ynka 60% i LB:1 men det var individuell vinst på den ritten så det var låga poäng för alla den gången..
- + att vi red igenom hela säsongen av Ponnycupen HELT obesegrade! Alltså vann vi exakt varje match och det har jag nog aldrig sett förut!
- Hoppade Salza för första gången :)
- Var med Linnea & Salza på tävling igen. Div 3 final på Gustavsberg och laget med Linnea, Anna och Jessica placerade som som 3:a!
 
JUNI:
Red barbacka på Salza och red ponnyn Boije för första gången, hoppade lite gjorde vi också haha.
- Tävlade Ridskolecupfinalen på Veda på nationaldagen. I dressyren red jag Dorina (LB:3) och vi red på 69% och vann faktiskt! I hoppningen på 80 cm red jag Hilda men jag klantade mig som f'n och kom heelt fel på 2:an och rev tyvärr, men Hilda hoppade fantastiskt, som vanligt!
- Hade studentmottagning här hemma för min syster.
- Var med Malin, Magnus & Fleetwood i Danmark och groomade på tävling men vi åkte hem tidigare än tänkt så de blev aldrig någon start, men det var roligt att få följa med ändå!
- Anmälde mig till min och Salzas första tävling och det var ganska nervöst kan jag säga haha
 
JULI:
- Var på sjön med familjen och seglade i en vecka
- Jobbade på Veda i 2 veckor
- Fick lite härliga bilder utomhus på mig och Salza i solen som linnea fotade!
- Renoveringen av stallarna på Veda började
- Red hem hästarna från betet
 
AUGUSTI:
- Red ut på en både härlig och förjävlig uteritt. Först Salza och sen Zalmiac. Red lite dressyr på en äng en bit bort och båda var jättefina, men GUD vad mycket bromsar och flugor det var! När jag red Zalmiac så var det på slutet så mycket bromsar att jag fort red därifrån och red hem haha.
- Jobbade i stallet under ridlägrena på Veda och fick rida lite ut med grupperna på Lizt och Ludde.
- Red på tävlingsbanan dagen innan tävlingen för mig och Salza såfort vi hade byggt den. Hon var jättefin!
- Tävlade Salza för första gången! Hemma på Veda i LA:3 som var lite högre än tänkt men eftersom det var hemma så passade jag på ändå. Nu i efterhand- katastrofdålig ritt men det tyckte jag inte då ;) Men red på 62% som är väldigt bra för den ritten haha, och lyckades till och med placera mig!
- Följde med Linnea på tävling i Hallstavik och hon och Salza red MSVC:1 och 2 och blev färdigkvalade till MSVB!
- Gjorde andra starten på Salza som var en LB:3 på Lotteräng. Myyycket bättre denna gång och vi red på 66% och kom 3:a!
 
SEPTEMBER:
Groomade åt Malin & Magnus på tävling i Täby där de red MSVB2. Malin red Santino på 68% och kom tvåa och Magnus red Ebbe på runt 62% och strax utanför placering!
- Tävlade Salza utomhus på Högvreten på årets regnigaste dag, kunde inte valt en bättre tävlingsdag ;) Som ni hört förut så förjävligt väder och kallt och blåsigt men Salza var så himla duktig! Hon gick på 66,5% i båda klasserna trots missar och tungt för henne att trava i en stor sjö, stackarn. I LB:2 kom vi 4:a och i LB:3 kom vi 2:a, bara ett halvt poäng ifrån 1:an!
- Blev bokstavligt talat inlåst i skrittmaskinen när dörren blåste igen och hamnade fel, så jag fick klättra ut över väggen som är ca 2 meter hög. Jag HOPPADE alltså upp på den och tog mig över ;) Sen fick jag ta verktyg och skruva upp hela dörren haha..
- Köpte mina hoppstövlar från De Niro!
- Lastttränade Salza en kväll dagen innan tävling som gick SÅ bra!
- Tävlade Salza på Skånsta i LB:3. Inte superbra runda och hon var jättespänd, springig och lyssnade inte helt men vi red ihop 63,788% vilket ändå var helt okej, och kom 2:a i klassen. Därefter red Linnea henne i MSVC:1 på 61% och blev 5:e placerade!
- Var med Linnea och Salza på tävling i Lejondal där de red MSVC:1
 
OKTOBER:
Tävlade Salza i LB:2 hemma på Vallentuna. Hon var suuuuperfin och lydig, vi red på fina 69% och vann klassen!! Vår första vinst tillsammans blev det!  I klassen efter, LA:3, så blev hon 2:a med Linnea på 64%!
- Ridskolans fina stjärna Cyklamen somnade in♥ Allroundstjärna och en riktig läromästare <3
- Red ut på Gloria med Linnea och Salza. PIGGA
- Åkte till Kap Verde i en vecka och solade och badade!
 
NOVEMBER:
Tävlade KM på Dorina i LA:1. Inte så lyckad ritt men fick 62,5% så godkänt iaf!
- Höll i 2 barnkalas på Veda och tog ut medhjälparna på kalaset på en uteritt i regnet!
- Skulle tävla Jim i LA:1 med på framridningen såg han inte längre helt fräsch ut några minuter innan start så jag fick hoppa av och snabbt upp på Ebbe som jag bara hade ridit en gång innan. Red i ca 10 minuter och sen in på banan. Red ändå ihop 66,4% vilket jag tyckte var bra! Kom 2:a av 3 starter så ingen placering men nöjd helt klart!
- Var på Sweden international Horse Show på fredag kväll med Linnea och på lördag med Sofia! Fick med mig lite från mässan också, bla ett par coola boots med matchande schabrak som ska användas under tävling! ;)
 
DECEMBER;
Var med Linnea och Salza på programridning på Lotteräng där de red igenom MSVB2 för första gången! Domare var Roger Ohlson som gav massa bra tips!
- Hopptävlade Hilda i 70-klassen i stilhoppning och vann!
- Fick rida hoppspecial åt Michelle och red Robban som var jättekul, länge sen sist var det!
- Hjälpte till på Useks julshow och var med i ett nummer med Sofia som nog var uppskattat, publiken skrattade rätt bra så antar att vi lyckades ;)
- Tävlade årets sista tävling på Veda. RSC dressyr med jultema, LA:1 på Dorina och det var bättre än KM men fortfarande lite halvdant. Fick 63% så en liten bättring var det iaf! 2:a av 3 starter igen så ingen placering.
- Började julafton med julaftonskadrilj på Veda, som vanligt! Red Dorina och i år först i ledet brevid Anna & Pepsi. Därefter firade jag jul hemma med familjen.
 
Sååååå det var heela långa året! Hänt sjukt mycket saker verkligen, både bra och dåliga! Nu är året slut om si sådär 9 timmar, hoppas på ett bra 2016!
 
Gott nytt år!



Utvärdering tävlingsåret 2015

Kopierar samma som jag gjorde förra året men har lagt till lite också!
 
Första starten? Ponnycupen dressyr på Överby 11 januari, LC:2 på en ponny som heter Champion.
Vilka hästar har du tävlat? Champion, Pandora, Mickey, Hilda, Cyklamen, Aragorn, Dorina, Flisan, Salza, Ebbe
Vilka klasser har du startat? LC:2, LB:1, LB:2, LB:3, LA:3. Hoppning 60,70 och 80 cm.
Hur många starter? 23 st (4 hopp, 19 dressyr)
Hur många placeringar? 17 st
Hur många vinster? 10 st
Största häst du tävlat? Det är väl Salza tror jag!
Minsta häst du tävlat? Mickey tror jag, eller Flisan. Båda red jag på ponnycupmatch och de var nog runt 145 cm båda två. Flisan var dock lite nättare i kroppen så hon kändes mindre att rida.
Vilka grenar tävlade du? Dressyr och Hoppning
Bästa tävling? Det blir nog sista tävlingen för terminen på Salza! LB:2 hemma på Vallentuna där vi red på 69% och vann klassen! Det var så himla roligt och Salza var verkligen skitfin den dagen! I klassen efter kom hon dessutom 2:a i LA:3 med Linnea!
Sämsta tävling? Hmm.. resultatmässigt så var väl KM på Dorina ingen höjdare. Hon blev springig och jag fick inte ihop henne helt på banan och sen fick vi maaaassa missar som galoppinslag och annat.. Känslan på den ritten var inte helt bra så den är nog den sämsta ritten.
Högsta procent? 75,178% på Pandora i semifinalen omg 1 av Ponnycupen.
Lägsta procent? 60,?% på Flisan i Ponnycupfinalen, och då ska jag nämna att min poäng var det högsta resultatet den tävlingen, dvs hade tyvärr alla dåliga poäng ;)
Kaosigaste tävling? UTAN tvekan 6 september på Högvreten med Salza! Hon gick jättebra i båda klasserna och vi placerade oss i båda som 2:a och 4:a, men själva dagen var ju kaos på grund av vädret! Det var den dagen det var ösregn över hela Vallentuna och vägarna syntes inte längre pga. regn. Perfekt dag för tävling utomhus i ösregn! Allt var helt genomblött, stövlarna blev nästan förstörda, alla frös och allt var blött och svårt att hålla på med. Samtidigt liten framridning där det var trångt och ingen ville stå utanför ridhuset. Jättetrist tävlingsdag endast på grund av vädret!
Roligaste tävling? Någon av semifinalerna i Ponnycupen tror jag! Hemmamatchen blir det nog! För det första så var det ett jääättehärligt gäng från Tungelsta som vi mötte och dem var supertrevliga och duktiga allihop vilket gjorde dagen(dagarna) extra kul! Sen så red ALLA 4 i vårt lag på över 70% vilket var sjukt! Våra poäng låg ju på mellan 70-75% så vi fick riktigt höga poäng totalt och vann båda omgångarna, därmed gick vi vidare till finalen som vi vann! Nej men lagtävlingar är verkligen jättekul och Ponnycupen har varit sjukt kul alla dessa år jag ridit den, lite får man säga att man kommer sakna det ändå :)
Märken på utrustning du använt? Till mig själv hjälm från JW, Byxor och kavaj från Pikeur, strumpor från Kingsland, Stövlar från De Niro och Arezzo Horsehead och handskar från Roeckl. Även fleecetröjor från Spooks och Eurostar, jacka från Uhip, Spooks och även regnjacka från Stadium som var till god användning på en tävling ;)
När jag tävlat ridskolehäst har hen haft VRK-schabrak från Sjöhagen Wear och benlindor från Anky, ibland också pannband som jag tror är från Globus, sen har dem sina egna sadlar och träns som jag dock inte kan märken på. Salza har haft träns från PS of Sweden, sadel från Falcon, benskydd från Protector och Catago, Boots från Horze och schabrak från bla Mias, Kingsland, Hansbo. Typ det?
Vilken klubb red du för? Vallentuna Ridklubb, självklart! :)
Vilken klubb rider du för nästa år? Vallentuna Ridklubb!!
Har du ridit i något lag i år? Ponnycupen som blev mitt sista år dessutom.
Kommer du rida i lag nästa år? Jag ska rida en annan cup och sen får vi se, kanske någon division?
Favoritbilder från tävlingarna?
Har mååånga så här kommer en del! :)
 
Tävlingar på Salza:
 
Hopptävlingar:
 
Dressyrtävlingar(Ridskolehäst):
 
Ponnycupen:



Bilder från stallet igår

Har även lite bilder från stallet igår så kan lika gärna lägga upp dem med! :)
Haha söt!
 
Även Gloria & Marianne hamnade på bild :)
 
Och Fanta!



Dagens ridpass på Salza

Idag red vi ett bra dressyrpass, med gramanen, i ungefär en timma med Linneas hjälp från marken. Redan från början när jag joggade igång var hon superfin och jättelätt i handen. När vi värmt upp lite red vi lite skänkelvikningar och volter som kändes bra och sen några olika övningar med skänkelvikningar, förvänd galopp på olika linjer och tillslut galopp i som en mildare triangel. Hon var superfin och väldigt bärig, hon blev lixom aldrig tung och jag kände aldrig heller att hon inte orkade något.
 
På slutet tog vi av gramanen och så red jag igenom LA:3. Har faktiskt inte gjort det (tror jag) sen tävlingen jag red det, som var vår första tävling och i Augusti så det var superlänge sen! Alltså jag kan säga att det gick verkligen inte dåligt! Faktiskt jättebra om jag får säga det själv. Hon var super i formen, stadig och bra, gjorde allt hon skulle och det flöt på utan större missar. Det som var mindre bra var mellanskritten inför galoppen där hon började takta lite och även i en hörnpassering efter ena mellantraven där hon inte helt lyssnade men annars var det bra! Hade det varit en tävling hade jag nog varit sjukt nöjd då jag kunde jämföra mellan vår första start och känslan när jag red programet idag, det är en ganska stor skillnad ;)
 
Det känns ändå lugnt tycker jag inför våren där det är tänkt att vi ska börja rida LA-klasserna mer. Med den här känslan jag hade idag känns det inte som några konstigheter!
 
Hör och häpna för idag har jag faktiskt bilder att bjuda på! Linnea var flitig med kameran så här kommer lite bilder också!
Här i en bakdelsvändning
 
Joggar fram
 
Lite skänkelvikningar åt båda hållen
 
Hon blev en aning lång i formen i den ökade traven men hon travade så himla bra ändå!
 
Sen lite galopp i båda varven i både lägre och högre form.
 



Salza

25:e
Red i ridhuset i ca 40 min, dressyr med fokus på att hon skulle vara stadig och mjuk. Mycket övergångar och skänkelvikningar. Gick sådär, hon var rätt tjaffsig i formen och drog på rätt mycket men på slutet blev hon bättre så då avslutade jag.
 
26:e
Skrittade bara ut tillsammans med Linde och Zalmiac en sväng och travade lite också. De korta meterna vi travade var hon fin! Annars en lugn och skön skrittur i solen :)
 
På tisdag ska jag dit igen och då rida med hjälp från Linnea!



God jul

Har verkligen gett upp på den här döende bloggen kan jag säga, men skitsamma!
God Jul iaf, min julafton har sett ut att morgonen började kl 7 på Veda där vi fodrade hästarna och sen kom massa folk och så hjälptes vi åt att mocka, sopa, ut med hästar och göra höpåsar och sen red vi den traditionella julkadriljen! Jag fick rida Dorina i år och dessutom rida i täten med Anna vilket gick bra!
Efter kadriljen fick vi frukost där och sen åkte jag hem och så har vi haft gäster hela kvällen som sover här.
 
Imorgon blir det dock upp tidigt igen och jobba i stallet. Börjar dock kl 8 istället för 7, superskönt sådär dagen efter julafton! Direkt efter jobbet åker jag till Salza och rider henne. Hon har varit lite stökig i veckan så ska rida ett ordentligt pass med lösgörande och verkligen få igenom henne.
Bild från dagen, direkt efter julkadriljen på Dorina!



Onsdag: 4 hästar

Salza: På förmiddagen var jag och Hanna i stallet och red ut på Salza och Zalmiac. Det var soligt och fint när vi skulle rida vilket var jätteskönt! Dock var dem båda som vanligt jättetaggade och triggade igång varandra hela tiden. Vi tog några galopper och Zalmiac brukar få galoppera först så han inte busar till det om han ligger bakom, men nu däremot fick Salza fnatt och började hoppa och studsa och fara när hon hamnade bakom. Stundtals var hon fortfarande lite ryckig och tjaffsig men mest var hon bara taggad och ville inte skritta en meter..
Men hon tyckte det var kul att få komma ut iallafall! :)
 
Veda
Klockan 2 var jag på Veda för att bygga bana och fixa hästarna för att sitta upp kl 15. Skulle rida igen i en hoppspecial och skulle rida Nougat. Dock 5 min innan ridningen så fick jag byta så jag fick rida dressyr två timmar i rad istället och ge hoppningen till en annan som skulle rida men inte fick plats i gruppen. Jag fick börja skritta fram på Nougat men sen när han kom tillbaka så hoppade jag av och tittade på lektionen istället ;)
 
Sen red jag iaf i dressyrspecialer, två timmar! :)
Jim: Först red jag Jim och vi fokuserade på trav-halt-rygga-trav. Gjorde bara en ryggning men sen fick jag strunta i ryggningen då han både tycker det är svårt men också för att han inte skulle behöva sätta sig så mycket på bakbenen eftersom det är dem han varit dålig i och inte ska anstränga sig så hårt. För övrigt var han faktiskt riktigt fin! Hade ett jättebra sug i handen som gjorde honom mycket lättare att rida när jag fick "Hålla i någonting". Annars brukar det vara att jag mest lite försiktigt håller i tygeln så går han men igår fick jag äntligen det där stödet jag vill ha på honom och han var mycket lättare att påverka när jag fick rida lite mer.
 
Dorina: Direkt efter var det hopp upp på nästa häst som var Dorina. Vi skulle rida kadrilj så vi värmde upp lite och sen red vi kadriljen. Hon var ganska stark och rak och ibland känner man sig som en liten vante verkligen när man inte kan påverka något. Men i kadriljen gick det iaf helt okej. Jag red först i ledet så då måste man vara lite extra vaken för att hänga med hela tiden men det gick bra! Det blir lite att man inte fokuserar helt på hästen utan man blir mer fokuserad på att göra vägarna rätt och att man inte rider fel så det blev lite slapp ridning från min sida skulle man kunna säga ;)



Ridpassen (tisdag)

Vid lunch skulle jag ta moppen(!!) till Salza men såklart startade den aldrig utan där och då tog nog livet på den slut... Var ensam hemma och var tvungen att hinna till stallet ganska snart eftersom jag skulle till Veda direkt efter och rida där. Slutade med att jag fick ta en buss som var den enda som skulle gå på resten av dagen, tror det går typ 4 bussar ut dit på hela dagen, varav två går innan 08.00 ;) Kan säga att det var som att åka på Safari i Markim. Bussresan tog 55 minuter som med bil tar 20, jag såg påriktigt typ hela Markim! haha sjukt uttråkande men tillslut kom jag fram...
Red Salza i ridhuset i nästan en timma. Hon var ganska stretig och försökte dra ut nosen flera gånger samtidigt som hon sprang på så jag fick ändra upplägget lite och red istället bara lösgörande och massa övergångar för att hon skulle sluta tjaffsa i formen och gå mjukt och stadigt. På slutet var hon fick och hon gjorde en ökning som var suuuperfin!
gammal bild
 
Direkt efter åkte jag till Veda där jag red lektion. Fick rida Ebbe och vi red ett dressyrpass med en övning där man skulle upp på medellinjen och lägga volter till höger och vänster och sen skänkelvikning eller sluta upp till C där man sen fattade galopp och red långsidan ner och sen började om. Ebbe var faktiskt riktigt fin och mjuk! Inte alls springig/stark/spänd utan joggade på bra. Han var superfin i övningen vi gjorde och bäst var nog galoppen som var både samlad och rörlig och han låg inte alls på så mycket i handen som han kan göra ibland. Jättenöjd med honom!



Tävlingen i söndags...

Tävling på Veda, red LA:1 på Dorina och på framridningen gick det ganska bra men hon blev stark och svår på banan samtidigt som hon laddade rätt mycket och fattade galopp och taktade och så innan galoppen. Fick två stycken 4,5p för tidiga galoppfattningar när hon fattade flera meter innan och jag kunde aldrig bryta av... Men aja, är ändå nöjd med framridningen. Hade en annars hyffsat okej känsla på ritten men det blir inte mycket högre poäng än vanligt eftersom det hela är lite halvdant. Fick 63,026% vilket var bättre än KM iaf! Förstår dock inte hur jag kunde få 65% på första LAn jag gjorde på henne då det gick mycket sämre tycker jag då, än vad det gjort nu. Aja skitsamma ;) Kom tvåa i klassen, av tre starter så antingen kom jag tvåa eller näst sist, kan typ välja haha ;) Tvåa låter väl bäst haha.
Det var lite utklädnad på tävlingen också så alla klädde ut sig lite juligt!



Bra uppdatering

Som vanligt har jag inte pallat med bloggen någonting i veckan så här kommer ett inlägg lite översiktligt vad som hänt:
Måndag: Hade teori på Veda
Tisdag: Firade min syster som fyllde år
Onsdag: Åkte till IKEA med mamma
Torsdag: Red Salza i ridhuset i typ 45 min. Enkelt jogg med fokus på lösgjordhet och övergångar. Kommer inte ihåg så jättemycket nu men hon var fin men lite trött!
Fredag: Dressyrspecial på Veda, och jag red Jim! Vi red en del öppnor, slutor och tempoväxlingar och Jim var faktiskt väldigt stadig och fin i formen, gjorde allt han skulle fint men kändes lite "svag", inte så konstigt dock nu efter han varit skadad och vilat, men han tyckte det var jobbigt ibland, speciellt i galoppen och orkade inte riktigt hålla ihop sig men han var ändå duktig!
Lördag: Idag har jag på förmiddagen gjort massa nytta hemma som jag behövde göra, sedan övningskörde jag och mamma lite (Kommer ta körkort när jag är typ 25 kan jag säga..), och vid 1 åkte jag och Hanna till Wreta. Vi tog in Salza och Zalmiac och tanken var att sitta upp typ 45 min senare men de var så jääääkla leriga och vi behövde vänta en stund på att klä på dem då flera skulle spola ben och gå fram och tillbaka i gången osv så vi kom iväg lite senare än tänkt. Vi red iaf ut i nästan 1 timma, skritt och trav på sjuuukt bra grusvägar. De var mjuka och fina och var jättebra att rida på och dessutom var vädret ganska snällt förutom all dimma som hästarna var lite väl fjantiga för ;) Salza var väldigt fin men var ganska pigg och travade på lite mycket ibland ;) Hon flashade på förbi Zalmiac några gånger som ville haka på och de båda taggar upp varandra lite så det blev lite studsigt och hoppigt ibland men annars skötte dem sig bra! Efter vi ridit var det bråttom till Veda så hanna fixade hästarna medans jag mockade boxarna(som vi inte hann innan vi red) och fixade deras mat. När allt var klart åkte vi raka vägen till Veda.
 
Imorgon är det årets sista tävling som är ridskolecup dressyr. Vi var där och byggde staket och lottade hästar och jag valde Dorina. Det gick ju inte så bra sist på KM på henne men hoppas det går bättre den här gången :) Var lite sugen på att rida henne också så tog henne!
 
Imorgon är det dessutom lite "tomte-dressyr" så man ska klä ut sig och hästen lite i jultema. Jag har inte så mycket sånt hemma men det blir någon lite julig outfit ;)
 
Ska snart sova men uppdaterar nog imorgon om hur tävlingen gått!



Vecka 51

Måndag: Teori med nybörjargruppen som vanligt
Tisdag: Min syster fyller år så vi ska fira henne på kvällen, därför blir det ingen ridning
Onsdag: Ska kanske åka med mamma till IKEA
Torsdag: Rider Salza
Fredag: Stallvärdinna och lektion på Veda
Lördag: Jobbar i stallet 7-16
Söndag: Årets sista tävling, Ridskolecup dressyr LA:1, får se vilken häst jag tar, vet inte just nu..



Helg

Idag gick jag en jättekort dag i skolan och efter det åkte jag hem till en kompis och vi satte oss faktiskt och pluggade i typ 2,5 timmar. Vi har massa prov och inlämningar nästa vecka som är sista veckan innan jul så vi behövde verkligen ta tag i det...
 
Imorgon har jag lite saker på "schemat". Ska vara i stallet vid 9 och mocka, fixa mat och hästarna och sen ska jag och Hanna rida ut en sväng på Salza och Zalmiac. Räknar att vara klara senast vid 12 och då ska jag till Veda direkt. Jobbar i stallet 12.30-16:00 och efter det ska vi hjälpas åt att ställa iordning inför julshowen och sen ha genrep.
På söndag är det nämligen julshow på Veda! Jag är ju inte med i usek längre och har därför inte planerat julshowen i år och det kan jag säga att det hade jag verkligen inte hunnit. Men jag ska såklart delta och hjälpta till ändå och jag och Sofia har ett eget fånigt nummer vi ska köra så måste träna på manuset kom jag på ;)
 
Kommer förmodligen bli kvar på Veda hela dagen så det blir ganska fullt upp helt enkelt!
Bilder från förra årets julshow!



Dubbla ridlektioner

Idag har jag fått rida två lektioner istället för två andra som inte kunde rida sina så jag fick lyxen att rida båda passen! :) Först dressyrspecial där jag fick rida Jim som blivit bra igen och sen var det hoppspecial på Robban!
 
Jim: Eftersom det var första gången han gick sen typ två-tre veckor tillbaka då han varit halt så fick jag ta det lite lugnare än vad de andra gjorde. Mest enkelt jobb på raka spår och stora volter och flyttade undan lite för skänkeln några steg åt båda hållen. Han var faktiskt väldigt fin och bråkade ingenting som jag var lite beredd på men han joggade på i bra takt och var stadig i formen och skötte sig väldigt bra! Tog sen lite galopp i båda varven som också gick bra. Alltså väldigt enkelt men det var på precis den nivån idag som jag kände räckte. Nöjd med Jimpan och glad att han är bra igen!
 
Robban: Sen var det hoppspecial och jag fick rida Robban! Vi red fram i trav och galopp en stund, vänstergaloppen var jobbig då han på rakt spår drog in rumpan rejält men när jag skulle flytta tillbaka den studsade han med bakbenen och bytte till korsgalopp och höll på, men i högergalopp var det jättebra och då var han dessutom rund och fin i bra stadig galopp. Sen hoppade vi fram lite på enkla kryss, sen på två hinder med 4 och 5 galoppsprång mellan för att träna på att ta tillbaka och kunna öka på. Sen hoppade vi lite linjer och tillsist så hoppade vi en bana. Banan gick faktiskt riktigt bra! Robban var supertaggad och hoppade superfint! Ganska högt över hinderna hoppade han, även en gång när jag kom lite kort in och då brukar han riva men idag lyfte han högt på benen! Hade jämn rytm i galoppen och det flöt på, han landade i rätt galopp typ hela tiden och kom rätt på hinderna så banan gick riktigt bra tycker jag!
bilder från Ridskolecupfinalen -2014 på Robban!



Tisdagens ridpass

Tisdag:
Salza: Var ledig från skolan så red Salza vid 3 tiden tror jag. Linnea var där och hjälpte mig lite och Hanna var också med och tittade och filmade lite. I början var Salza lite tjaffsig och stretig och då valde jag att ta en graman istället och efter ett tag lösgörande blev hon väldigt fin! Red jättemycket skänkelvikningar som blev superbra tillslut, även några diagonalslutor, övergångar och tempoväxlingar. Salza blev bara bättre ju längre in på passet vi kom och det var kul! Extra nöjd med skänkelvikningarna och med tempoväxlingarna i där hon gjorde toppenfina ökningar i både trav och galopp.  Hon var verkligen duktig och det var stor skillnad från passets början till slutet.
bjuder på några screenshots med väldigt bra kvalité ;)
 
Ebbe: På lektionen på Veda på kvällen fick jag rida Ebbe och vi red dressyr. Dock mest skrittarbete på serpentiner där vi tränade samlad och ökad skritt och flytta undan lite i samlade skritten och det var svårare än man tror kan jag säga. Han laddade ganska mycket i den samlade när jag kortade upp honom och började flytta men några blev bra. Sen travade vi lite och galopperade sen på volterna och la in ökad skritt och sen galopp igen. I traven var han fin tycker jag! Inte alls stark på handen utan bar sig själv bra. Galoppen gick bra i ena varvet men en annan häst låg alltid lite nära och kom upp brevid två gånger och då fick Ebbe fnatt och drog iväg en liten bit. Sen blev han aningens stark i galoppen men helt okej var det.
Är väl ganska nöjd ändå. Som sagt var det mest skrittarbete och det blev aldrig riktigt någon skillnad på den, men traven och galoppen var ganska bra.
Ebbe och Curry var så söta så dem får stå för bilderna ;)



Dagen

Idag har jag både jobbat i stallet, hopptävlat och varit på julshowsträning på Veda. Blev hela långa dagen där helt enkelt!

Jobbet i stallet gick väl helt okej men det hände flera saker som drog ut på tiden så vi blev lite sena.

Tävlingen då, runt lunch ungefär tävlade jag. Stilbedömning denna gång! Hilda gick klassen innan min och vi var bara tre hästryttare i tre olika klasser denna gång, och hilda var start 1 och 2 så direkt när hon hade hoppat sin runda i 60 cm hoppade jag upp, galopperade något varv och sen in på banan, ca 4 min framridning men det var typ lagom haha! Hilda var supertaggad och drog på rätt mycket så tog tillbaka henne redan från början så att hon inte bara fick springa.
Banan flöt på rätt bra ändå! Blev dubbelnolla och det var ganska stabilt. Kom rätt in på de flesta hinder och hon landade nästan alltid i rätt galopp så det blev ett jämnt och bra flyt!

60,70 och 80 klassen slogs ihop(jag red 70) och jag vann klassen! Vet inte med vilken marginal dock.
Efter prisutdelning var det upp tillbaka till stallet och fortsätta jobba ;)

Nöjd med tävlingen hur som helst! Hilda hoppade superfint, som alltid!
Två suddiga screenshots är allt jag kan bjuda på idag hahaha



Bloggtorka

Typ? Har verkligen inte haft någon ork eller lust att skriva här något i veckan så nu blir det en sammanfattning på typ hela veckan hahah.. Eller skriver om de dagar som det hänt saker på.
 
Tisdag: I tisdags red jag lektion på Veda. Dressyr på Tip Top blev det och det gick sådär. Han var stark och lite svår och jag hade ingen vidare bra känsla. Kortfattat men kommer inte ihåg så mycket mer.
 
Onsdag: I onsdags red jag Salza. Vi hoppade tillsammans med två andra från stallet och till en början gick det faktiskt bra. Hon hoppade fint och kom rätt på hinderna och det kändes bra. Men sen började både hon och jag bli trötta och det blandat med att pressa på och fortsätta blev inge bra så jag bara slutade rida, blev lite frustrerad över att vi gång på gång rev hinderna men det aldrig blev bättre hur mycket jag än försökte. Det började bra men slutade dåligt, typ så.
 
Lördag: Idag var jag i stallet vid halv 10. Åkte med Linnea och Salza till Lotteräng där de skulle rida programridning för Roger Ohlsson. De red igenom MSVB:2 för första gången och det gick bra! Superkallt och blåsigt dock så snabbt in i transporten efter, vi fikade lite och sen åkte vi hem. Därefter åkte jag vidare till Veda för att lotta hästar och bygga bana inför imorgon.
 
Anmälde mig lite i sista sekund till hopptävling imorgon på Veda, ridskolecup alltså. Ska hoppa 70 cm på trogna Hilda så hoppas på en felfri runda denna gång, finns nog ingen som är bättre än mig på att riva med mig bommar, haha. Samtidigt imorgon så jobbar jag i stallet så får gå ifrån jobbet för att tävla, och sen upp och jobba vidare haha ;)
Bilder från rsc-finalen i juni, på Hilda! :)



Senaste dagarna

Lördag: Upp tidigt och åkte tåg hemifrån 7:43 och åkte till Friends Arena med Sofia. Vi såg dressyren på förmiddagen, och mellan typ 13-19 gick vi i mässan, åt lunch, testade monte-trav (på maskinhäst dåra ;)), klappade alla rashästarna i mässan och handlade mat inne på Mall of Scandinavia där vi hittade ICA. Det var proppfullt på alla andra matställen så det var meningslöst att försöka äta någonstans där. Sen på kvällen såg vi hoppning+show som var klart vid 23 och då fick vi skjuts hem, somnade direkt!
 
Söndag: Tog lite sovmorgon till halv 10 och sen åkte jag till Veda. Höll i ett kalas för 9 barn mellan 11-13 och det gick bra! Direkt därefter hämtade mamma mig och så åkte jag till Salza. Fixade stallsysslor och lite annat och sen red jag henne i ridhuset i ca 40 minuter enkelt dressyrjobb. Mest grunder och övergångar för att ha henne stadig och lydig vilket hon verkligen var! Red lite skänkelvikningar också och även förvänd galopp som hon gjorde superfint!
 
Måndag: Igår var det först skola som vanligt, och sen åkte jag till Veda och hade teori med barnen. Linnéa hämtade mig sen och då åkte vi vidare till Wreta. Linnea red Salza och jag fotade och hjälpte lite. Var hemma runt 9 och somnade sen med lampan tänd och telefonen i handen.. Vaknade vid 5 och undrade vart sjutton telefonen var? Jag låg på den ;)