Hoppdomare, uteritter och middag

Igår började dagen på Veda där jag var "hoppdomare" i ponnycupen. Dvs endast speaker, skrev protokollen och hade koll på tidtagningen. Ganska enkelt jobb med andra ord. Tjejerna vann faktiskt, kul!

Sen blev jag hämtad av Linnea och så åkte vi till stallet. Jag mockade medans Linnea gav hästarna lunch och tog in Salza och Obi. Vi red som sagt ut en sväng igår och det var heelt otroligt skönt väder! Sol hela tiden, ingen blåst och det var lagom kallt. Linnea på Obi och jag på Salza. Vi tog samma runda som förra gången och den är ju rätt lång. Det tog däremot lite längre tid än räknat, typ 1,5 h då vi skrittade rätt mycket och så mötte vi säkert 200 islandshästar, nästan haha.. Först mötte vi tre stycken runt ett hörn och både Salza och Obi tvärnitade och Salza tänkte vända hemåt hahah. Senare mötte vi en till som var och promenerade med islandshäst, sen en till som red runt ute på en åker, en till ute i skogen, och nästan alla av dem mötte vi 2 gånger. Och varje gång så spände sig hästarna och ville inte alls gå förbi dem farliga ponnysarna ;)
Haha Salza var en riktig fegis, spände sig för allt och var jätte harig! När vi travade lugnt på en bred väg i skogen så bara flög hon iväg från kanten och jag var inte beredd på det, tappade ena stigbygeln och hamnade snett i sadeln, hade hon snurrat runt också hade jag flygit av haha.
På slutet var hon ganska fin, särskillt sista långa sträckan som vi galopperade och travade. Mjuk och fin! Sedan denna långa avskrittning hem på asfalt som dock är rätt skön att skritta av på.
 
När vi kom tillbaka var Ellinor där som hade lite bråttom och inte skulle hinna rida så jag klädde av Salza och gjorde iordning henne medans Ellinor borstade och fixade Zalmiac, sedan fick jag rida ut en sväng på honom vilket var mysigt, fortfarande i solen! Red ut i ca 30 min, skritt och trav en liten sväng och sen vände jag tillbaka och red samma väg hem. Zalmiac var pigg och fin, verkade tycka det var skönt att komma ut. Tror inte jag ridit honom sen i somras så det var kul att få sitta på honom igen!
 
Därefter tog jag och Linnea in alla hästarna och sen tog jag tåget från Lindholmen hem, snabbt gå till ICA och handla massa, sen hem, duscha, byta om, städa hela huset och sen kom det några från klassen hem till mig på middag. Vi hade jättekul, dem åkte vid halv 12 och då städade jag undan i köket och sen gick jag och la mig.
Ponnycuplaget
 
Bilder från uteritten, Linnea som tagit dem!
 
Zalmiac i solskenet haha, spetasade öron under hela ritten!



Söndag

Idag är planerna att jag kl 10 ska vara hoppdomare i ponnycupen. Inget svårt jobb utan sitter bara som speaker och sköter protokollet och tiderna från rundorna.
Vid 12 kommer Linnea förbi och plockar upp mig där och så åker vi till stallet. Då blir det uteritt på Salza och Obi och det blir nog super!
När vi är klara i stallet tar jag tåget hem och sen ska jag städa, handla mat och fixa och vid 18-19 tiden någon gång kommer några tjejer från klassen hem till mig och äter middag!
Åh saknar ponnycupen på vita prinsesshästen Pandora♥ Helt otrolig ponny, fantastisk i både hoppning och dressyr för stora och små. Som högst red vi på 75% i ponnycupen!! Duktiga ponny 



Hemma från stallet

Var i stallet idag vid 11, mockade och gjorde iordning mat osv, hämtade sen Salza från hagen och gjorde iordning henne. Noga borstad, oljade hovar, fin outfit med nya gröna lindorna och nya bruna luddboots, jag med nya bruna ridbyxor och vitt fint schabrak, så tog jag ingen bild?!? Haha dålig bloggare...
 
Hur som helst så började jag skritta fram ute en stund och gick sen in i ridhuset. I början var hon jättefin! Hittade sug framåt och jämn i formen, lyssnade super på hjälperna och gjorde bra övergångar. Jag tränade på galopp-skritt-galopp rätt mycket som vi gjorde sist och hon gjorde dem väldigt bra och blev väldigt fin efter det! Gjorde 2 galoppombyten också som var både rena och superfina, på första försöken! Superduktig var hon!
Däremot efter ca 30 minuters jobb så började hon tjaffsa lite och blev stark i handen samtidigt som hon började streta emot. Började om och la ner henne i formen igen men hon var fortfarande ganska tjaffsig. Jag som hade tänkt rida igenom programet struntade i det och red då mycket lösgörande och bara små delar ur programet istället.
 
Red några bågar förvänd galopp och på slutet av bågen rätade hon ut sig och blev dragig vilket resulterade i att jag inte fick ihop henne i kroppen och när vi kom ut på rakt spår bröt hon av. Jobbade extra på det och gjorde dem istället i lite lägre form men hade henne verkligen kort i kroppen så att hon inte fick bryta av.
 
Traven var helt okej i början men som sagt på slutet rätt tjaffsig. Då är det inte smart att fortsätta tjaffsa med henne i den höga formen för att tvinga henne att gå där utan la ner formen på henne och jobbade på att hitta stödet igen, tillsammans med mycket övergångar där jag flyttade undan, gjorde henne lägre, satte igång igen.
När jag var nöjd avslutade jag och sen skrittade jag av utomhus igen tillsammans med Hanna som skrittade fram.
 
Hon var verkligen fin i början men det var synd att det blev sämre på slutet. Avslutade iaf bra när jag joggade av och då var hon fin. Det var inte fullt katastrof men jag har ju höjt kraven lite på oss tror jag och jag har rätt svårt att vara fullt nöjd då jag vet hur hon kan gå som bäst. Hade det här passet varit för ett halvår sen hade jag varit supernöjd... Jaja, helt okej var det väl idag!
 
Sen tog jag hand om Salza och släppte ut henne i hagen och gav henne lunchhö, fixade alla saker och gick sen ut i ridhuset och hjälpte Hanna som red Zalmiac, gick jättebra! :) Promenerade med dem utomhus också när dem skrittade av och sen när jag var klar i stallet åkte jag hem!



Morgondagen

Imorgon är planerna i stallet att jag är där vid 11, mockar och fixar, gör iordning Salza och rider kl 12. Känns hon bra så slipar vi på lite vägar ur LA och eventuellt rider igenom programet. Hanna är med från marken och håller ögonen på oss så hon kanske kan filma isåfall? ;)
Sedan byter vi så Hanna gör iordning Zalmiac medans jag tar hand om Salza och sen hjälper jag Hanna lite när hon rider Z!

När jag är klar i stallet, förmodligen runt 2 tiden så ska jag hem och vid 4 får vi gäster.
Gammal bild



En sväng till Hööks

Nu ikväll har jag och mamma varit en sväng förbi Hööks där jag bytte benlindorna till ett par andra benlindor och sedan köpte 3 andra prylar!

Benlindor - Olivgröna, fr Showmaster
Nummerlapp till schabrak
Hovolja från Leovet
Eggformat bridongbett, fr Horsepower- Samma som jag rider med till vardags men det är lite för stort så köpte ett lite mindre.



18-års dag

Idag har jag fyllt hela 18 år! Hahah wow, har googlat idag på allt som händer när man fyller 18 så saker som jag får göra nu är bland annat ta körkort, rösta, handla på internet, köpa lotter, gå på krogen, gifta mig och åka i fängelse. Som ett helt nytt liv typ haha ;)
 
Har blivit lite firad i skolan och sen nu ikväll hemma också! Och såklart imorse när familjen kom och sjöng för mig och det var nog första gången på mina 18 år som jag faktiskt SOV när familjen kom in. Annars brukar man ju ligga och låtsas sova och sen när dem kommer ba POFF helt klarvaken, inte i år haha! Vaknade av att det var ett jäkla liv i mitt rum, undrade mest vad som hände först men sen kom jag ju på att jag fyller år haha!
 
Imorgon ska jag efter skolan åka med mamma till täby centrum och hööks och byta 3 av 3 presenter haha... Ett halsband som var lite för långt som vi ska byta kedja på och sen blev det fel "sort" på två andra prylar som vi får byta. Haha känner mig hemsk som byter alla 3 presenter men ingen av dem kommer jag kunna använda så då får man byta bara!
 
Har annars haft en bra dag, tänkte avsluta första dagen som 18-åring med att beställa en pryl på internet, vad kan det vara? ;)



Bilder på åkern

Här kommer alla bilderna från igår när jag red Salza ute på åkern!
Lite piaff hann vi med ute på åkern! ;) hahah nej det är en ryggning, men skulle kunna va piaff haha!
 



Vecka 8

Lite sen veckoplanering, men här är vad jag planerat ska göra resten av dagarna i veckan!
 
Måndag: Har teorikurs på körskolan igen mellan 17-19, sen ska jag direkt till Veda och tömma mitt skåp då det ska renoveras där nu!
Tisdag: 
Efter skolan åker jag med Linnea till stallet och ska rida Salza med Linneas hjälp från marken.

Onsdag: Jag fyller faktiskt 18 år! (hur sjukt?). Ska dock inte göra något större än att ha middag hemma med några gäster och sånt. Ingen ridning på Veda med andra ord.
Torsdag: Inget speciellt tror jag...
Fredag: Ingenting tror jag
Lördag: Rider ett dressyrpass på Salza. På kvällen ska vi fira mig med lite nya gäster.
Söndag: Jag och Linnea rider ut på Salza och Obi som vi får låna!



Bilder från igår

Här är lite bilder från ridhuset och även lite inne i stallet! Senare idag kommer bilderna från åkern!
väldigt överexponerad bild men den är räddad i photoshop så gott det gick...



Dressyrpass

Idag efter skolan åkte jag med Linnea till stallet. Gjorde direkt iordning Salza och när jag var klar så var det fortfarande ganska ljust ute så vi gick ut på åkern och Linnea fotade oss lite! Blev några riktigt fina bilder faktiskt! Började trava lite där ute också fram och tillbaka längs med spåret och hon var rätt taggad och blev lite hög i nacken där ute. Tänkte att inne i ridhuset blir det bättre, så vi gick in när vi hade tagit några bilder.
 
Efter några varvs jogging så hade jag känslan att Salza inte ville lägga ner formen och komma upp med ryggen utan hon sprang med ganska hög form och blev dragig i handen, blev lite som ett tåg typ. Ville lägga ner henne i formen och verkligen få henne att börja därifrån men det var riktigt svårt idag. Då valde jag att ta på gramanen som kan hjälpa mig lite att inte låta henne gå så hög i nacken utan låg och rund istället. Blev lite bättre men inte helt bra. Gjorde massa övergångar skritt-trav och sen trav-galopp. Fortsatte att bli lite bättre men ville fortfarande få henne ännu rundare och mjukare i kroppen, det kändes lite kantigt lixom. Vi gjorde då övergångar galopp-skritt, och galopp-halt, precis som jag gjorde på Ebbe häromdagen när han ville spänna sig och bli hög i formen. Övergångarna blev verkligen jättebra och efter några stycken blev hon mycket bättre och de sista minuterna var hon bärig i formen och lättade av från handen också! Då avslutade jag och joggade av henne. När jag travat en stund så skrittade jag lite och gjorde några ryggningar som jag hade tänkt träna på. Tränade på att hon skulle backa rakt och jämnt med lite större kliv och dem blev väldigt bra, nästa steg är att hon ska vara ännu kvickare framåt sen!
 
Efter ridningen pysslade jag om Salza och tog hand om all utrustning, myste lite med Alfred och sen åkte jag hem!
Här är lite bilder från idag, fler kommer imorgon!



Måndag

Sent inlägg... Har gått i skolan och sen varit på körskolan som vanligt nu på måndagar. Därefter körde jag hem, till ICA, till Veda och hämtade grejjer, och hem igen. Har pluggat lite teori nu ikväll och inte gjort så mycket annat.
 
Imorgon efter skolan ska jag åka till Salza och rida med hjälp från Linnea. Får se utifrån dagsformen vad vi gör men tanken är lite LA-delar som vi ska slipa på :)
 
På tal på LA är jag nu anmäld till ännu en tävling som går i LA:3, första omgången av Div 2 som är på Söderby vilket är helt underbart skönt, så himla nära och typ 7 min till tävlingsplatsen med släp är inte så dåligt ;) Nu börjar ju snart tävlingssäsongen, ska bli såå kul!



Uteritt

Idag blev det uteritt, en betydligt bättre sådan ;)
Jag och Linnea red ut på Salza och Fantasi som vi lånade av Suvi. Jag red först Fanta som hon kallas och Linnea red Salza. Vi red en ganska lång runda på långa raksträckor där vi har galopperat mycket och travat en hel del. Dock är det ca 20 min skritt på asfalt för att komma in till ridvägarna så vi har skrittat ganska mycket också. Totalt var vi ute i kanske 1 h och 15 min, ca 40 min fram+avskrittning också, såklart flera skrittpauser under turen.
 
Det var iaf hur mysigt som helst. Fanta var jättefin att rida, mjuk och ganska okomplicerad och lyssnade väldigt bra på hjälperna. Lugn och cool dessutom och väldigt trygg att sitta på! Vi travade och galopperade en bra bit och båda hästarna var pigga och framåt tills vi kom till ett ställe där vi bytte hästar så jag fick rida Salza på hemvägen. Hon skötte sig bra idag och när vi dessutom är två känns det alltid tryggare. Salza var iaf fin och väldigt pigg! I första galoppen gjorde hon ett snyggt bocksprång och nacken hängde inte riktigt med mig den gången... ;) Men därefter var hon jättefin! Red både samlat och några gånger tryckte jag på lite så hon fick galoppera ordentligt. Det var en svag uppförsbacke vi kom till en gång och där satte Salza fart ska jag säga, shit vad hon tog i och hovarna gick fort som tusan! Hon var iaf duktig och bromsade så fort jag bad henne så det var inte så att hon drog 1 km extra än vad som var tanken. Både Salza och Fanta frustade mycket och var riktigt taggade! På hemvägen var det ibland piaff dem bjöd på och de ville gärna galoppera lite till ;)
 
Det var iaf en jättehärlig uteritt och hästarna skötte sig bra, dem funkade väldigt bra med varandra dessutom vilket var kul! Båda hästarna var verkligen nöjda efter att ha fått galoppera på långa raksträckor och de frustade massor på vägen hem och såg nöjda och glada ut! Skönt att Salza skötte sig och det kändes bra idag jämfört med hur det kändes igår, och snällt av Suvi att låna ut fina Fanta till oss!



Den planerade uteritten

Igår blev den planerade uteritten inte som planerat kort sagt. Jag hann inte särskillt långt innan Salza började bråka och slänga sig, studsa på stället och ville inte gå framåt. Efter 10 min bråk där tänkte jag att jag rider på åkern istället som är nära stallet- känns tryggare om hon är på det humöret redan 100 m ifrån stallet. Jag hann trava där typ 50 meter och hon kändes fin, när hon helt plötsligt tvärvände och drog iväg, kastade sig och reste sig några gånger, en gång för högt för att jag ville fortsätta ute. Skrittade tillbaka till ridhuset men under hela vägen fortsatte hon hoppa upp i luften och få mig ur balans flera gånger.
Gick in i ridhuset och var ganska skakig i kroppen när jag skulle hoppa upp. Satt upp i sadeln och satte direkt igång att trava och sen red jag några varv i både trav och galopp men jag satt och spände mig nästan hela tiden och jag kunde inte riktigt koncentrera mig på vad jag gjorde utan tänkte bara på vad hon gjorde där ute. Red bara runt lite i låg form för att lugna ner oss båda, sen skrittade jag av för hand. Red i ridhuset i typ 15 min och vi var ute och bråkade i kanske 30..
 
Var faktiskt rätt ledsen efter det där. Dels för att jag blev lite rädd men nog också över chocken. Fixade klart i stallet och sen gick jag till Linnea där vi därifrån åkte till årsmötet på Veda.
 
Idag ska jag och Linnea rida ut tillsammans, vi lånar en av Suvis hästar. Linnea får nog börja på Salza och sen får vi se om vi byter under ritten. Jag behöver nog få komma upp på henne utomhus igen. Jag tror hon hade väldigt mycket överskottsenergi igår- hon har ju tagit det lugnt nästan hela veckan efter vaccinationen och för att hon skulle få en lugn vecka- hon har ju gått rätt bra på sistone, och Salza blir pigg av att vila. Oavsett var det inte okej som hon höll på igår, idag går det nog bättre när vi är två- hoppas jag.
Hon är inte dum, bara lite knäpp♥



Dagens planer

Om någon timma ska jag åka till Salza, mocka och fixa och sen ta in henne och rida ut en sväng. Hoppas vädret är okej då! Tänkte ta en sväng med jogging och låta henne rulla på i galopp en bit, tror det blir uppskattat från henne! Hon är oftast supertaggad och blir lite stark utomhus men hon är framförallt väldigt fin och framåtbjudningen är på topp ute haha ;)
 
Efter stallet ska jag direkt till Veda på årsmöte och sen hem igen!



Gårdagens dressyrspecial

Igår red jag Ebbe igen och vi var endast 3 på lektionen och i hela stora ridhuset så det var verkligen en lyx-lektion! Man får sjukt mycket mer hjälp och framförallt mer yta, superskönt verkligen!
 
I onsdags var ju Ebbe verkligen superspänd, blev hög i formen och bara ångade på och blev då övertaggad vilket ledde till att han flög i luften både hit och dit. Igår tog vi det verkligen från början och Magnus hjälpte mig jättemycket att få ordning på Ebbe. Jobbade länge med den låga formen, få igenom ställningen, ha honom kort i kroppen men i låg form och inte för fort. I det la vi in skrittövergångar där jag skulle få honom så låg som möjligt, flytta undan några steg och göra honom lägre, sen smyga igång i trav igen och sen upprepade vi det.
 
Så jobbade vi lite självständigt över hela banan med övergångar i ca 30 min och sen la jag in lite galopp också. Först trav- galopp- trav- galopp länge i låg form och lugnt tempo. Sen gjorde vi skritt- galopp- skritt- galopp. Där skulle han verkligen lyssna på mig, fortfarande i låg form och inte bli hög och spänd. Många övergångar blev riktigt bra där han smög in i skritten, flytta undan lite och göra honom lägre, sen försiktigt fatta galopp, sakta av till skritt, osv. Gjorde det sen på olika linjer så det blev enkla byten. Höger galopp, skritt, vänster galopp osv. Han var verkligen hur fin som helst där och han kändes verkligen lugn, avslappnad och mjuk. Låg och rund och mjuk och enkel att rida! Magnus var på mig hela tiden att sitta kvar i sadeln och inte luta mig varken fram eller bakåt i övergångarna utan bara sitta kvar och mjukt göra övergångarna.
 
Även traven var super på slutet då han var genomjobbad och då plockade jag upp honom lite mer i formen och sen gjorde vi några travökningar som han som sagt är fantastisk på!
 
På slutet fick jag rida galoppombyten vilket var jättekul! Ebbe är faktiskt riktigt duktig på dem! Jag red några diagonaler med byten och han bytte jättefint! Även där tränade jag på att sitta kvar och enkelt lägga om och byta galopp. Ebbe var verkligen hur fin som helst! Travade sen av och sen skrittade jag.
 
Det lönade sig sååå mycket att göra det där grundjobbet i början. Ebbe blev jättelugn och fin, och det var kul att vi tränade lite på enkla bytena och några galoppombyten. Enkla bytena var bra för Ebbe så att han alltid skulle lyssna och träna på övergångarna då han lätt spänner sig, men sen var det kul för mig också att träna vidare på enkla byten och byten för att jag själv får in ännu mer känsla för hur jag ska göra! Man lär sig verkligen något på alla hästar!
 
Jättenöjd med honom iallafall! Kul lektion och jättebra hjälp från Magnus!
bild från i onsdags
 



Ebbe

I onsdags på dressyrspecialen fick jag rida Ebbe och vi hade Magnus. Det var inget höjdar pass ska jag säga, Ebbe var rätt dryg och bockade och skuttade och slängde sig åt sidag, flera gånger drog iväg i galopp från skritt och han var lite överallt kändes det som.. Han var rätt överspänd och överladdad under hela passet så så fort någon typ öppnade en dörr så spände han till sig och slängde sig hit och dit, väldigt överfjantig helt enkelt..
 
Kommer faktiskt inte helt ihåg vad vi gjorde men jag vet att jag kämpade med att få Ebbe att gå där jag ville och tagga ner lite men det blev inga större resultat haha. Till och med när vi travade av gick det i 180 och han höll fortfarande på att bara dra iväg i full fart.
 
Det var verkligen svårt men emellan alla gånger han slängde sig och höll på var han ganska fin ändå, men det var typ 20 min fin trav sen slänga sig igen. Alltså inget "fokuserat" pass eller vad man ska säga haha..
 
Aja, vi får se om jag får rida honom ikväll och då är det bara att jobba vidare. Han kanske hade någon knäpp dag för sååå mycket som han höll på har jag aldrig upplevt honom tidigare.. ;)
 
Linnea var med och fotade och det blev både bra och mindre bra bilder...
 
Joggar igång, han var superspänd och drog innåt mycket så fick ställa och böja rätt mycket och flytta ut honom på spåret
 
Lite galopp, ibland fin men han hoppade in till mitten några gånger och studsade där lite.. Men stundvis fin och rund!
 
Vi tränade lite halter och igångsättningar också



Salza i färger

Hahah har provat att byta lite schabrak och färg på lindor i photoshop så här är några exempel:
 
Ljusblå- funkar men inget suuupersnyggt enligt mig!
 
Ljusgul- funkar också, ännu finare än blå tycker jag!
 
Mossgrönt - som jag ska skaffa fram till henne, tror verkligen det kommer vara snyggt. Färgerna är lite orättvisa på bilden men det kommer nog bli bra!
 
Plommonlila - trodde ej det skulle funka men tyckte faktiskt att hon var riktigt fin i det! Snyggt till både svarta och vita luddboots också! Kanske nästa färg att införskaffa? ;)
 
Orange - Jag tyckte denna var SÅ snygg med schabraket! Lindor tror jag dock inte lika mycket på men schabraket var fint på henne! Hoppas i verkligheten också haha!
 
Royalblå - Trodde denna skulle funka men tycker faktiskt inte att det blev så snyggt, för stark färg.
 
Vinröd- Röd på fux.. Blir jag strypt om jag säger att denna färg var fin på Salza? Tycker faktiskt det var helt okej! Salza är inte så orangefux utan nu lite mörkare och lite gråare toner så det kanske kan funka?
 
La på henne ett täcke också haha! Har dessutom redigerat bort Linnea från ryggen så att jag skulle få på täcket, ser dock ut som att hon står helt lös på en äng ;)
 
Tycker faktiskt hon passar i en hel del färger! Dags för lite mer än blå brun beige och grå nu! ;)



Tisdag

Idag efter skolan var jag återigen väldigt duktig och satt på körskolan med varm choklad (DEN ÄR SÅ JÄKLA GOD DÄR) och pluggade i mer än 1 h, sen hade jag körlektion och sen tog jag bussen hem. Har hunnit gå ut med hunden, äta middag och har nu gjort ett skoljobb där jag ska designa valfritt projekt, easy :) 
 
Imorgon är det onsdag = dressyrspecial. Linnea anmälde sig frivilligt att följa med då hon tycker att jag har för gamla bilder på bloggen, heheh det kan nog stämma. ;) Tror jag får rida Maestro och då får vi vässa till oss lite så det förhoppningsvis blir några bra bilder! Blir det några laddar jag såklart upp här!
Den här bilden har följt med i typ de senaste tre ridpassinläggen känns det som... dags för lite uppdatering ;)



Måndag

Idag gick jag i skolan till halv 3, därefter åkte jag och en kompis till täby, köpte varsin vaniljlatte(haha), sen tillbaka till skolan där vi satt i ett mysigt rum och pluggade i 1 h, hur duktiga?? Fick faktiskt en del gjort vilket kändes bra i själen haha, gick sen till bilskolan som ligger 5 min ifrån min skola, satte mig där med en varm choklad (mycket drycker idag) och pluggade i ytterligare 30 minuter, och därefter har jag varit på teorikurs i 2 timmar och hunnit dricka ännu en varm choklad...
 
Nu är jag btw anmäld till första tävlingen som blir LA3 i Stäket i april. Spännande! Nu börjar det kännas att det snart börjar igen, även fast det är ett bra tag kvar!
 
Imorgon har jag skola, ska sen sitta kvar igen och plugga då jag inte hinner hem i mellan skolan och bilskolan. Vid 4 har jag körlektion och sen ska jag hem.
Gammal bild- dagen innan vår första tävling (Vallentuna - aug), rider på banan kvällen innan



Bommar och skutt

Igår red jag Salza efter jobbet på Veda, Linnea hade varit där sedan insläpp så hon hade mockat, borstat, lindat, sadlat och hästen stod iprincip klar på stallgången när jag kom dit, lite sen pga olycka på vägen i Lindholmen så vi stod still ett tag. HUR snällt?!♥
Dessutom hade hon plockat fram ett kryss med bom framför och bakom och även 4 upphöjda cavalettibommar med våra nya sockerbitar, perfekta till denna typ av träning!
 
Jag började skritta fram rätt länge och sen joggade jag igång. Red inte i högsta form under passet då fokuset var på travkvalitén och det är rätt jobbigt för hästarna att trava över upphöjda bommar, så det var viktigt att hon skulle orka hela passet. Galoppen var riktigt fin! Reglerbar, hon var mjuk och i bra balans! Började sen med cavalettibommarna och hon var såå duktig, men det var svårt för henne att veta vart hon skulle sätta benen, mycket att hålla ordning på för henne haha, flera gånger blev det lite tokigt men hon räddade det så fint så man kunde inte låta bli att skratta lite haha! Många gånger kom hon bra in och travade riktigt bra!
 
Hoppade även lite på krysset. Det är svårt för prickar man inte första bommen blir hoppet fel eller så tappar hon galoppen men de gånger vi kom rätt in hoppade hon väldigt fint och det var mindre plockepinn på den biten än vad jag trodde vi skulle lyckas med!
När vi lämnade bommarna så gjorde jag lite galopparbete och red lite svaga slutor till medellinjen och lite övergångar. Den sista slutan blev jättefin och det var häftigt att få känna på! Galopperade och travade av henne sen och sedan skrittade jag av.
Överlag var hon väldigt fin och framförallt duktig med alla bommar och prylar som låg på marken, hon har lite svårt för det ibland och det klonkar mycket i bommarna men igår var hon väldigt duktig faktiskt! Gick ganska bra alltså! :)
 
Nu kommer ni bli glada för jag har faktiskt klippt ihop en liten video med korta filmsnuttar från passet! Kul va?? Det är inte ofta, typ aldrig haha... Är klipp från början där jag joggar fram och sen lite på bommarna och krysset!
Bra bakben Salzaaaa!! ;)



Trött...

Idag har jag först jobbat i stallet på Veda 7-16 och sedan direkt därefter till Salza där vi hade lite styrketräning med upphöjda travbommar och även ett litet kryss med galoppbom före och efter. Salza var superfin! Väl hemma har jag kollat på melodifestivalen som återigen bjöd på skit-låtar, och nyss somnade jag på golvet för jag är så trött!

Skriver imorgon om ridpasset för orkar verkligen inte nu!

Imorgon ska jag vara på Veda och aggera hoppdomare på ponnycupen och sedan ska jag och familjen på dop!

Nu ska jag sova! Bjuder på en bild från dagens ridpass sålänge! Fina benlyft på henne!!😍👌🏼💕
Duktiga Salza!❤️



På önskelistan

Snart fyller jag ju år och en sak jag har på min önskelista är en väska ifrån PS of Sweden, deras Grooming Bag i färgen Grå. Tänk va skönt att ha med sig en sån väska på tävling! Jag och Linnea har ingen väska eller något och när vi är på tävling och vandrar mellan framridning, banan, parkeringen osv bär vi på allvar typ på 1000 saker. Det är 4 par benskydd och två par boots under armen, spö, vattenflaskor, kamera och sånt..  Hur krångligt som helst och man tappar allt precis hela tiden.
 
Med en sån här väska vore det sjukt smidit att stoppa ner benskydd, boots, vattenflaskor, hästgodis, borstar, handdukar, kamera, spö och allt vad man behöver där i! Blir typ extra taggad på tävling bara för att få använda en sån här väska haha! Får jag ingen så beställer jag nog en själv!
 
Snygg tycker jag också att den är!
PS of Sweden Grooming bag, 599:-
Finns i fler färger! :)



Snart tävling igen!

Nu är det inte långt kvar tills tävlingssäsongen börjar igen! Jag älskar allt som har med tävling att göra, följer alltid med på andras tävlingar om jag får möjlighet, gillar allt pyssel inför tävling så som att knoppa, rykta, olja hovar, smörja utrustning, packa transporten, lasta(om det går bra dvs ;)), åka till tävlingsplatsen och i bilen gå igenom programet, sitta och ladda och sen bara uppleva tävlingen!
 
Ridskolans tävlingar har smått börjat och nu snart börjar även de tävlingarna med Salza. I år är tanken att rida LA-klasserna och sedan ska vi även vara med i Div 2 laget nu i vår, första omgången är på Söderby vilket är supernära så det ska bli superskönt, 10 min till tävlingsplatsen är rätt bra ;) Ska bli jättekul att få rida i divisionlaget, hoppas nu laget kommer till final så vi får rida finalen på hemmaplan Vallentuna!!
 
Snart öppnar iaf anmälan till första tävlingen jag planerat att åka på med Salza den här terminen. Vi åker till Stäket i början på april och rider en LA:3. Tanken var först att bara rida LB:2an, sen båda klasserna men nu har jag ändå bestämt mig för att satsa på LAn istället eftersom det är de klasserna jag ska rida nu och det är lika bra att börja! Vi har trimmat så länge jag kan minnas på de rörelserna nu haha och jag känner mig helt klart redo, sen hur det går är en annan sak men det känns ändå som att det är där vi ska vara i dagsläget och snart(eller nu- får se om jag gör någon LB) börja lämna LB-klasserna eftersom dem gick så bra förra året. 
 
Målet för första tävlingen då, eftersom jag red på 62% i vår första LA:3 och det var på en helt kass ritt så vill jag självklart rida på högre. Vågar inte satsa för högt men någon procent högre än 62 hoppas jag på att kunna sätta. Godkända är iallafall ett absolut mål! Placering är inte viktigt, vi kanske får storstryk nu när vi lallat runt i LB och plockat rosetter men nu tar ett kliv upp och får smaka på starkare medicin, typ ;) Vi får se, hur som helst är jag suuupertaggad inför säsongen!



Maestro

Igår på dressyrspecialen red jag Maestro igen och det gick faktiskt ganska bra ändå! Han var hos tandläkaren i början på veckan och kollade tänderna och det var lite som skulle fixas men han kändes mycket bättre och gick att rida i väldigt låg och rund form för att vara Maestro. Till nästa gång ska han fått byta bett också så då får vi se om det blir ännu bättre.
Men hur som helst så joggade vi igång och han var riktigt fin då. Fick honom väldigt låg, han var avslappnad och joggade på. Ibland spänner han till men det är bara att nöta vidare så släpper det efter några steg.
 
Vi gjorde sen en övning på serpentiner där man i första bågen kom i galopp, över medellinjen mellan två bommar saktade av till skritt, sedan fram i trav till nästa båge och bommar, skritt, sedan fram i galopp. Det var lite svårt på honom, särskillt med galopp-skritt, men en av gångerna var faktiskt riktigt bra och det var ju ett halvt enkelt byte som blev super, vilket var kul. Han är lite svårare att sakta av till skritt från trav då han också spänner sig men några gånger blev det helt ok. Högervarv var lättare men det är hans lätta sida har jag märkt, vänster är rätt svår att få igenom ställningen eller att böja honom överhuvudtaget för där gör han bara halsen rak och för den åt sidan.
 
Ett litet steg på vägen kändes det ändå som tycker jag. Ska bli spännande nästa vecka och se om bettbytet hjälper. Han har haft ett gummibett nu ett tag men nu ska vi prova ett tredelat eller tvådelat vanligt bett. Hoppas på kanske lite lättare eller iallafall en förändring? Vi får se :)



Salza

Idag slutade jag tidigt i skolan så hann med en tidigare buss till stallet vilket var skönt. Tog direkt in Salza från hagen, hon fick stå och äta en stund i boxen medans jag gjorde krafthinkar, plockade fram lite grejjer och annat. Sen var det bara att börja spola de galet leriga benen och hovarna, borsta av hästen och göra iordning för ridning.
 
Red ett ganska kort pass i ridhuset, bara ca 35 min med det kändes längre. Hon kändes ganska fin redan från start, joggade igång och checka lite övergångar och halvhalter för att få henne "på noterna". Några fåtal gånger var hon lite styv och i början ville hon inte helt ställa vänster men jag fick igenom det snabbt och hon var rund och mjuk. Extra plus för galoppen idag som var rund, taktmässig, hon gick helt av sig själv och jag behövde inte driva särskillt mycket alls.
 
Hon var däremot inte helt i super-power-mode, hon kändes lite halvtrött men ändå inte. Hon gjorde allt jag bad om men det var inte till absolut max, om ni fattar. Men hon var fin ändå så kände att dagens pass fick bli ganska enkelt, red mest övergångar och lite skänkelvikningar åt båda hållen men kunde inte låta bli ett byte som hon satte klockrent! ;) Nu har ju faktiskt bytena börjat sätta sig så var tvungen att testa ett!
 
Joggade sedan av henne och skrittade av för hand. Red inte så länge som sagt men jag gillar mer när man blir klar tidigt än att man tittar på klockan och inser att man ridit i typ 50 minuter och fortfarande inte är helt nöjd eller har mer man tänkt göra, men idag var vi intensiva!



Vecka 6

Måndag: Har teorikurs på trafikskolan 17-19, döötråkigt men det ingick i paketet jag köpte så bara att gå på dem där lektionerna... Har ingen teori på ridskolan då.
Tisdag: Rider Salza efter skolan, får se vad vi hittar på.
Onsdag: Dressyrspecial på Veda
Torsdag: Ev ska jag till Romme över dagen med klassen men det kan bli att jag ska på en annan sak.
Fredag: Inget speciellt
Lördag: Jobbar i stallet 7-16 och därefter ska jag åka till nästa stall och rida Salza, kanske med hjälp från Linnea!
Söndag: Ska på dop!



Dagens dressyrtävling

Idag har jag tävlat LA:1 i ridskolecupen på Toffee, första gången på honom och bara 5:e gången jag red honom!
På framridningen var han i början lite stel och stretig men efter ett tag blev han riktigt fin tycker jag. Dock stretade han i skänkelvikningarna hela tiden så fick rida en hel del sånna och nöta på. Galoppen var också bra när han kommit igång en bit. Första stegen är han lite knacklig eller typ hackig i galoppen, den är typ 4-taktig men efter en stund får han igång takten bättre och blir rundare och finare i galoppen. Kändes ovanligt bra faktiskt för att vara Toffee så det kändes rätt bra ändå!
 
Inne på banan var han först fin men när jag vände upp på medellinjen så dog han lite. Han spände sig jättemycket, stannade till några gånger och en gång gjorde han en 180-graders vändning efter första förvända galoppen som jag inte alls var beredd på men tog det bara lugnt, vände tillbaka och fortsatte. Allt blev lite halvslarvigt med vägarna, det var svårt att "få runt" honom på 10-meters volterna och förvända galoppen.
 
Fick faktiskt en 8:a i protokollet och det var på den ökade skritten! Tyckte inte att han längde steget någonting och formen var ostadig men vi såg inte samma sak tydligen jag och domaren ;) Klagar inte på en 8:a men alltid lustigt när känsla och poäng skiljer sig mycket.
 
Efter ritten var jag helt slut ska jag säga och det kändes skit typ men på filmen syns det inte lika mycket hur jag rider som en galning typ haha.. Han var ändå ganska stadig och fin i formen, sen spände han sig några gånger som drar ner lite och i första galoppen kom han inte igång helt i takten. Man har ju typ 20 meter på sig att få till galoppen samlad och bärig innan man ska in på en 10 meters volt och därefter snävt tillbaka på förvända galoppen och jag hann aldrig få ihop honom helt så han var rätt lång i kroppen och bakbenen följde inte med riktigt på volten så det blev en lite kantig högergalopp, men vänster var bättre!
 
Resultatet blev 62,105% vilket jag verkligen är nöjd med haha! Trodde jag skulle få typ 55% men godkänd LA på Toffee är jag absolut nöjd med, särskillt med tanke på missarna och framförallt känslan..
Slutkommentaren i protokollet var "Trevlig häst som idag blev väl spänd bitvis" och det håller jag ju helt med om.
 
Det var riktigt kul att rida Toffee idag, särskillt på framridningen där han var jättefin!



Lördag

Idag har jag jobbat i stallet från 7-16 och det gick verkligen superbra! På morgonen var vi snabba med mockning, sopa rent i stallen och få ut hästarna i hagar och skrittmaskin samt få klart alla ca 50 höpåsar snabbt så vi hade en timma åt att gå runt och göra annat behövligt som man annars inte har tid med, sortera och fixa och städa lite extra här och där.
Även på eftermiddagen var vi snabba så vi hade tid över även då. När vi var klara gick jag ner till ridhuset där vi lottade hästar inför morgondagen, har glömt skriva att det är ridskolecup på Veda imorgon i dressyr haha.
 
Jag valde som vanligt sista numret haha... Hade typ Nougat Toffee Zimba och Candi att välja mellan och då valde jag Toffee som jag inte ridit på typ evigheter känns det som?!
 
Ska rida LA:1 och det är även första tävlingen på Toffee. Jag har bara btw ridit honom 4 gånger så det är ett litet wild-card typ, lite spännande ändå! ;)
 
Har inga förväntningar på några bra poäng men jag är lite taggad ändå mest för att jag tycker det är lite roligt att rida Toffee och det var länge sen, men sen får vi se hur det går!



Gårdagens ridpass

I fredags på dressyrspecialen red jag Ebbe igen och det gick i början inte särskillt bra men på slutet riktigt bra! I början var han rätt styv och stel, ställningen funkade inte och när jag försökte ställa igenom böjde han bara sig i halsen och flöt ut. Fick bukt på det tillslut och då började han dessutom lätta av och inte ligga på så hårt i handen. Vi red en del öppna och diagonalslutor och sen tog vi galopp på både böjt spår och längs fyrkanten för att kunna hålla koll på galoppen hela tiden. Han var förvånadsvärt fin i galoppen hela tiden faktiskt, lätt och fin i handen och samlade sig nästan lite väl mycket så jag fick trycka på honom lite ibland istället för att försöka bromsa som man brukar göra av ren reflex.
 
Vi red lite galoppökningar på långsidorna och dem blev fina och bra upptagningar också där jag inte alls kände att han skulle bryta av utan jag behövde bara sitta tillbaka lite så kom han ner i mer samlad galopp igen.
 
Vi gjorde lite travökningar på långsidorna också och dem är han ju väldigt duktig på!

En liten kul bit i passet var att jag fick prova på att "piaffera" några steg med honom. Han har på något sätt lärt sig trampa(bra ridskolehäst ;)) så jag fick prova lite några steg, häftigt att få känna hur det känns!
 
Men är för övrigt nöjd med passet och nöjd med att jag löste knuten tillslut! ;)
gammal bild från första tävlingen på Ebbe där jag snabbt fick byta häst 10 min innan min start, upp och iväg typ, sedan in på banan och red igenom LA:1 på 66%!



Dressyrspecialen

Igår på dressyrspecialen red jag Maestro igen. Vi började med att jogga igång dem och då kändes han relativt avslappnad ändå. Jobbar som sagt bara med att få honom att sänka sig hela tiden. Det gick rätt bra men jag struntade i galoppen så tidigt då han fortfarande var lite spänd i traven stundvis och när han är spänd i galoppen är det jättesvårt att sitta på honom och påverka så jag travade längre och jobbade vidare.
 
Sen under passet red vi innanför spåret och i t.ex högervarv flyttade vi undan för höger bara någon decimeter på rakt spår samtidigt som vi ställde till vänster, och ibland till höger, för att kunna ställa både höger och vänster och flytta undan åt båda hållen utan att hästen faller åt något håll eller skjuter bogarna åt något annat, bogen rakt fram på spåret, bakdelen lite flyttad och ställningen ska gå åt båda hållen.
 
Stundvis blev det faktiskt bra flyttningar även fast han ibland blev liiiite hög i nacken, men han flyttade fint och gick att ställa åt båda hållen så det var bra! När vi fick lägga in galopp på valfri plats så galopperade jag på en volt och bara ställde igen och jobbade med att få honom låg och rund, och tillslut blev han väldigt fin faktiskt!
 
Ju längre in i passet man kommer desto svårare blir det typ... Första 30 min går helt okej men sen blir han spändare och starkare och då blir det lite svårt, sedan är 20 min rätt tuffa men sista 10 min är han jättefin, låg, rund och avslappnad! Haha lite upp och ner helt enkelt men var iaf nöjd att han rätt ofta gick bra.
Två suddiga dåliga snapchat-bilder som tog i farten typ... ;) Öronen var framme i en millisekund, sen åkte det ena åt sidan haha..



Tisdagens ridpass

Har varit lite dålig på att uppdatera men här kommer iaf ett inlägg om ridpasset i tisdags på Salza, så mycket jag kommer ihåg dvs... ;)

Red skänkelvikningar och förvänd galopp och massa övergångar. Hon var mjuk och stadig typ hela tiden men stundvis blev hon något stark i handen så gjorde mycket övergångar. Skänkelvikningarna var väldigt bra undan höger men undan vänster är lite svårare. Red undan upp till medellinjen, sedan fram några meter och sedan undan igen så att hon alltid flyttade undan när jag bad henne och inte hamnade i något läge efter en lång diagonal där hon bara flyter undan för att hon vet att hon ska det.
Förvända galoppen var rätt blandad. Ena stunden i jättebra balans och kunde ställa rätt mycket åt båda hållen, men ibland blev det jobbigt och då gav hon motstånd men jag nötte på tills det släppte. Red på lite olika linjer, ibland på en 8:a så hon i varannat varv gick i förvänd galopp och i andra varvet i rättvänd galopp. Fick verkligen vara med på noterna när vi kom ut på rakt spår då hon ville räta ut sig och då bryter hon av så måste verkligen vara noga på att hålla ihop henne där.
Annars var hon ändå fin tycker jag! Fin i formen men hade önskat liiiite lättare i handen bara!
 
Kommer inte ihåg så mycket som sagt... Efter passet blev det iaf lite extra pyssel då jag hade mycket tid så linimentshampo på benen som var lite smutsfärgade ändå, oljade hovar och lite extra pyssel helt enkelt :) 
 



Tisdag

Idag är jag återigen ledig från skolan vilket är superskönt!
Blir dock ingen "liggahemmaochgöraingenting-dag" utan vid 3 ska jag ha körlektion i Tibble! Lite spännande tycker jag ;) Direkt efter har jag lite bråttom så får typ kasta mig ut ur bilen och springa till en buss, får se om jag hinner den eller inte, men hoppas det. Åker direkt från körskolan till stallet och rider Salza. Ska prova Innova sadeln igen och trimma vidare på det vi gjorde igår.
 
Ska gå till tåget om typ 2 timmar så har en stund åt att bara vara hemma. Vi hörs senare ikväll om dagens ridpass, kanske är lika duktig idag som igår och visar dagens rid-fit, haha lite roligt ändå tycker jag ;)



Dagens rid-outfit

Salza:
Träns: Ps of Sweden- Flying Change Revolution
Sadel: (3 olika men den jag red mest i): Bates Innova
Schabrak: Mias RS
Fårskinnspadd: Hööks
Lindor: Globus
Paddar: Mias RS
Boots: Horze
Ländtäcke: Horze
 
Jag:
Hjälm: Charles Owen John Whitaker
Fleece: Spooks
Byxor: Hööks
Skärp: Danmark haha
Handskar: Roeckl
Stövlar: De Niro



Dressyrpass och sadelprovning

Idag var jag i stallet redan vid 2 tiden eftersom att jag fick åka upp dit med Hanna. Jag skulle inte rida förens vid 17 dock men jag tog de två timmarna åt att bara hänga i stallet, pyssla lite och städa hela skåpet och göra rent en hel del där inne. Blev så fint så ville typ inte röra något där inne, det kommer hålla i typ några dagar, sen är det sand överallt igen haha...
 
Tog in Salza vid halv 4 så hon fick stå och äta en stund och chilla i boxen, sen tog jag ut henne och borstade henne lite extra länge, oljade hovar och mule och glanssprayade lite extra i svansen och på kroppen. (Obs självklart fick jag inte spruta direkt på henne, utan först på en microsvamp och sen på kroppen) ;).
 
Sen kom Linnea och då gjorde jag henne klar och vid 17 satt jag upp i ridhuset. Idag har jag provat 3 nya sadlar för mig och 2 nya för Salza. Första sadeln red jag bara i några minuter då vi skulle prova två andra som var påväg till stallet. Joggade igång lite med den första bara. Sen bytte vi till den andra, låg helt ok på henne men enligt mig jättesvår att sitta i. Underskänkeln fick dessutom inget stöd så den flaxade lite och jag hamnade lite i stolsits.
Tredje sadeln gillade jag redan direkt när jag satte mig i den. Första stegen med en ny sadel känns alltid lite konstigt men efter några minuter blev jag mer och mer bekväm med den och den kändes på slutet riktigt skön! Vi la på både fårskinnspadd och en gelpadd, då låg den som bäst.
 
Red med den sadeln resten av passet och idag fokuserade vi på skänkelvikningarna och förvända galoppen, även lite enkla byten. Linnea var med och hjälpte mig från marken och vi fick typ fram en helt ny skänkelvikning kändes det som! Knepet var att driva på lite mer men samtidigt vara med på ytter så att hon inte flyter iväg. När hon fick den drivningen i skänkelvikningarna blev det sååå bra! Bra tvärning och bättre flyt och dem var riktigt fina! Gjorde inte så många efter det utan vi gick vidare med förvända galoppen. Tränade på att bibehålla balansen även fast jag ställer inåt eller utåt och det var lite jobbigt för henne men jag kände verkligen när vi hittade balansen och då kändes det bra!
För övrigt var Salza superfin verkligen idag! Jättefin i formen och lyssnade hela tiden, aldrig dragandes. Började med gramanen men hon kändes så bra så plockade av den. Gjorde lite enkla byten också och det är svårt när hon börjar fatta att hon ska göra ett enkelt byte på en viss linje så det gäller verkligen att göra på olika vägar hela tiden för annars börjar hon bryta av för tidigt för att hon själv vet vad hon ska göra. Några blev helt okej ändå men det är lite att träna på!
 
Imorgon ska jag dit på eftermiddagen och då ska jag rida i samma sadel, den jag gillade alltså ;) Kommer inte ihåg några namn, sånt är jag jättedålig på... Men ska prova den igen och tränade vidare på samma som idag när vi hittade lite knappar!
Linnea fotade lite idag också så har några bilder att visa!
Haha ser typ ut som att jag står upp i galoppen här men tyckte hon galopperade så fint!



Tävling på Botkyrka

Igår skulle jag egentligen åkt till Veda och kollat en ponnycupmatch men den blev inställd i sista sekund så istället följde jag med Ellinor, Hanna och Zalmiac till Botkyrka där Ellinor skulle starta MSVC:1 för första gången!
 
Var i stallet vid 1 och det var rätt lugnt där då så jag passade på att mocka till Salza. Sen kom Hanna och hon spolade ben på Z och borstade medans jag mockade åt även honom. Vi knoppade, flätade och fixade och gjorde honom klar och strax innan vi skulle åka kom Ellinor på att vaccinationsintyget var borta som hon hade på löst papper, och då hade morgonen för henne varit lite kaos redan från början haha. Hon fick ringa runt till tävlingsplatsen, hitta vem som vaccinerade och fråga om dem kunde intyga det vilket dem kunde, sen till tävlingsledaren igen osv, men dem godkände det tillslut och vi kunde åka till tävlingen.
 
Efter en lite små kaos start så var vi tillslut i bilen med Zalmiac i släpet bakom och påväg till Botkyrka. Tog typ 1 timme att åka dit, när vi åkte var det strålande sol, i Botkyrka snöblandad regnstorm...
 
Det var bra att vi var tre så jag och Hanna kunde fixa iordning Z medans Ellinor gjorde sig klar, och sen till framridningen. Väl inne på banan gick det superbra verkligen och dem red ihop 66% vilket ledde till en tredje placering! Superkul i deras debut!!
 
Efter prisutdelning så var Ellinor och hämtade priser och annat medans jag och Hanna klädde på Zalmiac och lastade in honom, sen åkte vi hem!
 
Här är lite bilder jag tog!