Mental träning

I ridsporten handlar prestationer väldigt mycket om ens egna mentala och vad man fokuserar på innan ritter. Att fokusera rätt är inget medfött utan det måste man själv träna upp.
När jag precis började tävla på lokal nivå tävlade jag mot alla andra. Jag gick in i tdb och sökte upp resultat för att räkna ut vilken placering jag skulle hamna på. Det är nog det absolut dummaste man kan göra enligt mig. Att gå in på banan med inställningen att man kan bli bäst 8a för att alla andra har ridit på höga procenter i andra klasser förut.
Jag kollar inte på startlistorna längre, jag anmäler, betalar, kollar min starttid och rider. Man ska alltid sträva efter att få en högre procent än innan. Ligger man vanligtvis på 65% i en viss klass ska man sträva efter 66% och sen 67% osv. Om de 67% räcker till en placering är helt ovicentligt. Jag har legat på 66% / 67% i LB, mitt mål i varje start har varit att gå upp mot 68%. Samma sak i LA fast då har mina procenter varit lägre än i LB.
I ridsporten handlar nästan allt om dagsform. Ena dagen kan ens häst eller någon annans häst vara lite spänd eller lite trött. Men det är inget man kan påverka om man inte själv sitter på hästryggen.
- Tänk BARA på vad du själv kan påvera.
Du kan inte påverka vädret, under din ritt kan det spöregna medans det är sol under de andras ritter, det är inget man kan påverka själv och det är då bara att göra det bästa utav situationen.
Du kan inte påverka någon annans resultat eller ritt, det är bara att försöka göra SITT bästa och sen hoppas på att det slår de andra.
Du kan bara påverka din egna ritt och dina egna resultat. Det är allt man ska ha med sig i bakhuvudet innan start, skit i om ryttaren innan red på 80%, man ska göra sitt bästa och sen efteråt kan man börja tänka på ifall det skulle räcka till en placering eller inte.
//Hedda



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback