Inför tävling

Inför tävling gör jag alltid först en planering ungefär 2 veckor innan tävlingen. Jag räknar hur många dressyrtillfällen jag har där jag är helt ensam och ingen tränare som bestämmer vad som ska göras. Jag bestämmer vad som ska göras på det passet. En gång kanske jag rider igenom hela programmet tills det sitter medan jag på ett annat pass kanske jag övar vissa delar och moment ur programmet jag ska rida. 
Några dagar innan tävlingen gör jag också en lista på alla grejer jag ska ha med mig och skriver ner vilken EXAKT tid jag ska sitta på hästryggen inför framridningen och när jag startar osv. Skriver också vilken sorts mat och ungefär när hon eventuellt ska äta mat mellan klasserna då det brukar slarvas med faktiskt, man ger lite kraft när man känner för det osv och det kan påverka hela ritten om man ger kraft för tidigt eller för sent. 
Några dagar innan start skriver jag också ned mina mål i anteckningar på telefonen så jag senare kan gå tillbaka och kolla om jag nådde mina mål. Har kvar alla tävlingar så jag alltid kan gå tillbaka och kolla vad jag gjorde just den tävlingen. 
Har alltså en slags mall jag gå efter inför varje tävling:
Tävling & datum: 
Klasser:
Mål: 
Resultat: 
Nådda mål:
Hur såg framridningen ut:
Öva mer på tills nästa gång:
Tänka på tills nästa gång: 
 
Tycker det är riktigt viktigt att planera inför tävling. Det påverkar väldigt mycket om man har planerat tävlingen in i sista minut med packning, tider, mål, och träningsupplägg veckorna/dagarna innan än om man kommer till tävlingsplatsen helt utan att ha förberett sig och istället kanske tänkt på hur fint tränset är putsat eller hur noggranna knopparna är. Det kan avgöra en vinst från en förlust. 
Många har svårt med att analysera sin ritt vilket även jag har haft problem med. Man vill ofta bara glömma tävlingen och bränna protokollet men man MÅSTE kunna analysera vilket som gick bra och dåligt för att kunna lyckas nästa gång. Det gäller inte bara ritten utan även allt runt omkring. Hur såg träningen ut dagarna innan? Hur såg framridningen ut? Var det stressigt på morgonen när man lämnade huset eller stallet? Hur såg allting ut? 
På tävlingsdagen ska man kunna stänga ut allt annat. Skita i det där dumma syskonet eller idiotiska kompisen som irriterar en. Strunta i vilka snygga flashiga hästar som är på framridningen som lätt kommer slå en. Allt som ska finnas i ens hjärna är fokus på hästen och att göra en bra ritt. 
Så fort man kommit hem och analyserat klart ritten, först DÅ kan man börja tänka på allt annat. 
Tävlingen är inte slut bara för att man kommer ut från banan och har klarat ritten. Tävlingen börjar ca 2 veckor innan start och slutar när man analyserat ritten - då gör man det garanterat bättre nästa gång än om man startar tävlingen då man kommer in på banan och avslutar den när man kommer ut. 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback